ΙΕΑ: Η Αποδέσμευση Στρατηγικών Αποθεμάτων Εξομάλυνε τη Διαφορά «Πικρού» και «Γλυκού» Αργού

ΙΕΑ: Η Αποδέσμευση Στρατηγικών Αποθεμάτων Εξομάλυνε τη Διαφορά «Πικρού» και «Γλυκού» Αργού
energia.gr
Τρι, 19 Ιουλίου 2011 - 07:06
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα την Έκθεση για την Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου για τον μήνα Ιούνιο. Η έκθεση ανεμένετο με μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά, λόγω της ανακοίνωσης, στις 23 Ιουνίου της αποδέσμευσης 60 εκατ. βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα του Οργανισμού κατ’ αρχήν για 30 ημέρες, ως απάντηση στην στενότητα που παρουσίασε η αγορά λόγω της Λιβυκής κρίσης

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα την Έκθεση για την Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου για τον μήνα Ιούνιο. Η έκθεση ανεμένετο με μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά, λόγω της ανακοίνωσης, στις 23 Ιουνίου της αποδέσμευσης 60 εκατ. βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα του Οργανισμού κατ’ αρχήν για 30 ημέρες, ως απάντηση στην στενότητα που παρουσίασε η αγορά λόγω της Λιβυκής κρίσης. Μάλιστα, κατά την έκθεση του ΙΕΑ, η αποδέσμευση στόχο είχε να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα στην αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου το τρίτο τρίμηνο του 2011 και τις επιπλέον ποσότητες που διέθεσαν οι χώρες του OPEC, οι οποίες, ωστόσο, δε στάθηκαν επαρκείς. 

Η Έκθεση σημειώνει ότι οι τιμές του αργού τον Ιούνιο σημείωσαν άνοδο, καθώς η πτώση που παρατηρήθηκε αρχικά εξαιτίας της αποδέσμευσης των στρατηγικών αποθεμάτων του ΙΕΑ αντισταθμίστηκε από προσωρινές διακοπές στην παραγωγή χωρών εκτός του πετρελαϊκού καρτέλ. Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, η απόφαση του Οργανισμού συνέβαλε στη αποκατάσταση της ισορροπίας ανάμεσα στην τιμή του «πικρού» και του «γλυκού» αργού, η οποία είχε διαταραχθεί λόγω της διακοπής της Λιβυκής παραγωγής, ενώ ισοφάρισε και μία μικρή πτώση στο Brent. Έτσι, κατά τη στιγμή δημοσίευσης της Έκθεσης, το Brent Βρισκόταν στα 116 δολ. το βαρέλι και το WTI στα 95 δολ. το βαρέλι.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2012 προβλέπεται, βάσει της νέας έκθεσης του ΙΕΑ, να αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 91 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η άνοδος αυτή αποδίδεται από τους συντάκτες της έκθεσης εξ ολοκλήρου στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες η ζήτηση παρουσιάζει ελαφρά πτώση. Η εκτίμηση για το τρέχον έτος είναι αυξημένη κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και υπολογίζεται να φτάσει τα 89,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως- σημειώνοντας αύξηση 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση – με την ανοδική αναθεώρηση των σημείων εκκίνησης υπολογισμών, που αντιστάθμισαν τις καθοδικές προσαρμογές στον ΟΟΣΑ λόγω των επίμονα υψηλών τιμών και της επιβράδυνσης στην οικονομική δραστηριότητα.

Αναφορικά με την διυλιστική παραγωγή παγκοσμίως, αυτές αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα και να αγγίξουν το επίπεδο των 75,9 εκατ. βαρελιών ημερησίως από το 2ο τρίμηνο στο 3ο τρίμηνο του 2011, καθώς οι εργασίες συντήρησης διήρκεσαν λιγότερο εφέτος, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης εποχιακής ζήτησης. Η απότομη αύξηση έρχεται μετά από τις ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις του κλάδου το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οπότε οι διυλιστικές ροές περιορίστηκαν λόγω μεγάλων ανατροπών, όπως η λιβυκή κρίση και οι διακοπές στη λειτουργία πολλών διυλιστηρίων, αλλά και οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στη Φουκουσίμα.

Ο ΙΕΑ, στην έκθεση για την πετρελαϊκή αγορά τον Ιούνιο, επισημαίνει, εξάλλου, ότι η προσφορά αργού σημείωσε άνοδο σε σχέση με τον Μάιο κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 88,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με την παραγωγή αργού από τις χώρες του OPEC να αυξάνεται κατά 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας υα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω της μεγάλης αύξησης στην προσφορά αργού από τη Σαουδική Αραβία. Η προσφορά από χώρες εκτός OPEC σημειώνει κάμψη και αναμένεται στο σύνολο του έτους να φτάσει τα 53,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω παρατεταμένων διακοπών στην παραγωγή, ενώ το 2012 αναμένεται να σημειώσει αύξηση και να αγγίξει τα 54 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων κι αποθεμάτων του OPEC αυξάνεται το τρίτο τρίμηνο του 2011 κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας το επίπεδο των 31,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Όσον αφορά το 2012 αναμένεται να φτάσει τα 30,7 εκατ, βαρέλια, αυξημένο κατά 0,1 εκατ. βαρέλια σε σχέση με τον μέσο όρο του τρέχοντος έτους.

Τέλος, ο Οργανισμός, τονίζει ότι τα βιομηχανικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 23,9 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 2.680 εκατ. βαρέλια ή τις 58,6 ημέρες μελλοντικής ζήτησης τον μήνα Μάιο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Ιουνίου δείχνουν ότι τόσο τα βιομηχανικά αποθέματα στην ξηρά στις χώρες του ΟΟΣΑ, όσο και όσα φυλάσσονται βραχυπρόθεσμα σε τάνκερ και δεξαμενόπλοια εμφανίζουν μείωση. Η εξέλιξη αυτή φέρνει τα χερσαία βιομηχανικά αποθέματα κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, μετά από πολλούς μήνες μεγάλης αύξησης σε σχέση με τα ιστορικώς καταγεγραμμένα επίπεδα.