Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών ώθησε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ για τον Μάιο το άλμα στις εισαγωγές πετρελαίου. Οπως ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 15,1%, στα 50,2 δισ. δολάρια, για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2008.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών ώθησε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ για τον Μάιο το άλμα στις εισαγωγές πετρελαίου. Οπως ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 15,1%, στα 50,2 δισ. δολάρια, για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2008. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,5%, στα 174,9 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,6%, στα 225,1 δισ. δολάρια (υψηλότερες διαμορφώθηκαν μόνο τον Ιούλιο του 2008, στο ρεκόρ των 231,6 δισ. δολαρίων). Οι αγορές τροφίμων και κεφαλαιακών αγαθών από το εξωτερικό έφθασαν σε ρεκόρ.

Εξαιρουμένης της επίδρασης των πετρελαϊκών τιμών, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 47,8 δισ. δολάρια, έναντι 43,9 δισ. τον Απρίλιο. Το έλλειμμα με την Κίνα εκτινάχθηκε στα 25 δισ. δολάρια, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα από τον Νοέμβριο. Ο μέσος όρος του δεύτερου τριμήνου παραμένει χαμηλότερος από τα 50,4 δισ. δολάρια του πρώτου τριμήνου, κάτι που σημαίνει ότι το εμπόριο θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου. Και με την πτώση των πετρελαϊκών τιμών τον Μάιο, εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις από το προηγούμενο κύμα ανόδου θα περιοριστούν τους ερχόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, στήριξη στις τιμές του αργού ενδεχομένως να παράσχει η υστέρηση, κατά άνω του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, της προσφοράς του καρτέλ σε σχέση με την προσδοκώμενη ζήτηση. Στην πρώτη πρόβλεψή του για το 2012, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η εύθραυστη παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να περιορίσει την αύξηση της ζήτησης στα 1,32 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Για φέτος προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,36 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 1,38 εκατ. που ανέμενε προηγουμένως.