Με βουτιά μεγαλύτερη του 5% -τη μεγαλύτερη από τις 8 Αυγούστου- αντέδρασαν χθες οι αγορές πετρελαίου στα δυσοίωνα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, που ενισχύουν τους φόβους πως η χαμηλότερη ανάπτυξη θα πλήξει τη ζήτηση.

Με βουτιά μεγαλύτερη του 5% -τη μεγαλύτερη από τις 8 Αυγούστου- αντέδρασαν χθες οι αγορές πετρελαίου στα δυσοίωνα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, που ενισχύουν τους φόβους πως η χαμηλότερη ανάπτυξη θα πλήξει τη ζήτηση. Η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχώρησε ώς και στα 82,54 δολάρια το βαρέλι στη διάρκεια της συνεδρίασης, για να κινηθεί στη συνέχεια με μικρή άνοδο και απώλειες της τάξης των 4,38 δολαρίων το βαρέλι. Η πτώση του ανέρχεται προς το παρόν στο 13% από τις αρχές Αυγούστου. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent είχε απώλειες 3 δολαρίων, στα 107,58 δολάρια το βαρέλι.

Η τάση ήταν πτωτική από την έναρξη της συνεδρίασης, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και απογοητευτικές πωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο. Τα στοιχεία της Fed της Φιλαδέλφειας, περί συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009, επιδείνωσαν το κλίμα αποστροφής ρίσκου που δημιουργεί η αβεβαιότητα για τις οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ και το οποίο απομακρύνει τους επενδυτές από τις αγορές πρώτων υλών και τα χρηματιστήρια. Η χθεσινή υποχώρηση είναι αντίστοιχη εκείνης την περασμένη εβδομάδα, που έστειλε την τιμή του αργού κάτω από τα 76 δολ. στη Νέα Υόρκη. Η τιμή ανέκαμψε προχθές, φθάνοντας πάνω από τα 89 δολ., λόγω στοιχείων περί αιφνίδιας συρρίκνωσης των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης, και οι αναλυτές αναμένουν διατήρηση της έντονης μεταβλητότητας.

(από Reuters, Bloomberg, Καθημερινή)