ΥΠΕΚΑ: Μετά τις Εκλογές τα Ονόματα των Αναδόχων για τις Σεισμικές Έρευνες Πετρελαίου

ΥΠΕΚΑ: Μετά τις Εκλογές τα Ονόματα των Αναδόχων για τις Σεισμικές Έρευνες Πετρελαίου
energia.gr
Τρι, 10 Απριλίου 2012 - 10:16
Μέσα στον Απρίλιο θα ανακοινωθεί επίσημα ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα πωληθούν, ενώ μετά τις εκλογές θα ανακοινωθούν τα ονόματα των αναδόχων των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τρία θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Τις σημαντικές αυτές εξελίξεις προανήγγειλε στη χθεσινή του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μέσα στον Απρίλιο θα ανακοινωθεί επίσημα ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα πωληθούν, ενώ μετά τις εκλογές θα ανακοινωθούν τα ονόματα των αναδόχων των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τρία θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Τις σημαντικές αυτές εξελίξεις προανήγγειλε στη χθεσινή του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, εκτός από την πώληση λιγνιτικών μονάδων, η Ε.Ε. θα ανακοινώσει επίσημα τις λεπτομέρειες για τη διάθεση λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος, ενώ οι σχετικές διαπραγματεύσεις του Υπουργείου με την Κομισιόν έχουν ολοκληρωθεί και ότι μόλις η σχετική εισήγηση εγκριθεί από το Κολέγιο των Επιτρόπων θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρκέστηκε να δηλώσει ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει από τη νέα κυβέρνηση, χωρίς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν προς πώληση τα δύο εργοστάσια της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, τη «Μελίτη Ι» στη Φλώρινα και μία μονάδα στη Μεγαλόπολη.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, οι σύμβουλοι που έχουν οριστεί εξετάζουν τη δυνατότητα συνδυασμένης πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ή ενός πακέτου μονάδων στο μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ», ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος από την πώληση, καθώς και τη δυνατότητα εισόδου επενδυτή στα δίκτυα της ΔΕΗ. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η πώληση μετοχών της ΔΕΗ δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, λόγω της χαμηλής αποτίμησής της στην τρέχουσα συγκυρία.

Εξάλλου, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, από κοινού με τον Υπουργό, άφησαν να εννοηθεί πως η ανακοίνωση των ονομάτων των αναδόχων των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τρία θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, θα ανακοινωθούν μετά τις εκλογές. Ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης των οκτώ προσφορών που κατατέθηκαν έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα είναι πιθανόν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, που θα διαρκέσουν γύρω στις 15 ημέρες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, προετοιμάζονται οι διαδικασίες για την παραχώρηση της έρευνας και εκμετάλλευσης των τριών περιοχών, μόλις ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες ενώ στη διακομματική επιτροπή της Βουλής θα δοθεί, εντός των ημερών, το σχέδιο σύμβασης για την ανάθεση των σεισμικών ερευνών. Στη συνέχεια θα δοθεί και το σχέδιο σύμβασης για τις παραχωρήσεις.

Ο κ. Μανιάτης αποκάλυψε ότι ήδη προετοιμάζονται οι παραχωρήσεις 10-12 χερσαίων οικοπέδων, που καλύπτουν σχεδόν όλο τον ελλαδικό χώρο, προκειμένου να γίνουν έρευνες σε όλη τη χώρα. Με την έναρξη της εκμετάλλευσης τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου μπορεί να φθάσουν στα 3-4 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ έως το τέλος του 2012 υπολογίζεται να εισπραχθεί το πρώτο εκατομμύριο από την πώληση των σεισμικών δεδομένων. Επίσης, ο υφυπουργός εγγυήθηκε ότι η περιβαλλοντική προστασία από τις γεωτρήσεις πρέπει να είναι οι αυστηρότερες παγκοσμίως, και χαρακτήρισε αδιανόητη τη σύγκρουση των γεωτρήσεων με την τουριστική δραστηριότητα.