Ευρωκοινοβούλιο: Όχι Μόνο Εξίσωση Φόρων στα Καύσιμα, Αλλά και Κοινωνικά Μέτρα

Ευρωκοινοβούλιο: Όχι Μόνο Εξίσωση Φόρων στα Καύσιμα, Αλλά και Κοινωνικά Μέτρα
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Παρ, 20 Απριλίου 2012 - 07:23
Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που σχεδιάζει η ελληνική πολιτεία, θα πρέπει να συνοδεύεται από μια σειρά κοινωνικά μέτρα, ως αντιστάθμισμα των απωλειών των νοικοκυριών. Αυτό συνάγεται από τη χθεσινή υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της πρότασης της Κομισιόν για τη φορολόγηση των ενεργειακών προϊόντων

Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που σχεδιάζει η ελληνική πολιτεία, θα πρέπει να συνοδεύεται από μια σειρά κοινωνικά μέτρα, ως αντιστάθμισμα των απωλειών των νοικοκυριών.

Αυτό συνάγεται από τη χθεσινή υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της πρότασης της Κομισιόν για τη φορολόγηση των ενεργειακών προϊόντων.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών τάχθηκε κατά της ουδετερότητας της φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων, κάτι που θα στερούσε από το πετρέλαιο το φορολογικό του πλεονέκτημα έναντι της βενζίνης. Αντίθετα η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει τη σταδιακή κατάργηση του πλεονεκτήματος αυτού σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Αν και πρόκειται για μη δεσμευτική θέση του Ευρωκοινοβουλίου, περιλαμβάνει συστάσεις προς το Συμβούλιο να αποφασίσει ομόφωνα για τις οποιεσδήποτε αλλαγές στον τομέα αυτό.

Η εισηγήτρια Astrid Lulling υποστήριξε τον κύριο στόχο της πρότασης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο ίσης φορολογικής αντιμετώπισης όλων των ενεργειακών προϊόντων, με την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε (374 ψήφοι υπέρ, 217 κατά και 73 αποχές) προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των απαλλαγών και μειώσεων υπέρ των νοικοκυριών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων, αφού μεσολαβήσει όμως μια μακρά μεταβατική περίοδος. Η περίπτωση αυτή προφανώς αφορά την καθ΄ ημάς εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, αλλά έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο ψήφισμα προβλέπεται ότι «σε κράτη-μέλη, όπου αυτό επηρεάζει τις τιμές της ενέργειας, θα πρέπει να προσφερθεί στα νοικοκυριά και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις αντιστάθμιση μέσω αποτελεσματικών και ολοκληρωμένων κοινωνικών μέτρων».

ΟΙ φόροι στην ενέργεια, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Η μία θα συνδέεται με τις εκπομπές CO2 και η άλλη με το ενεργειακό περιεχόμενο, με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της χρήσης ΑΠΕ, καθώς και τη στήριξη τεχνολογικών αλλαγών και επενδύσεων στην πράσινη οικονομία.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων ή μηδενικών συντελεστών φορολογίας σε γεωργικές δραστηριότητες, καθώς και στη δασοπονία, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να συνδέονται με τη διασφάλιση προόδου στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης. Σε ό,τι αφορά τις βιομηχανίες επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση της φορολογίας της ενέργειας θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η φορολόγηση με βάση τις εκπομπές CO2 δεν θα εφαρμοστεί σε εκείνες που υπόκεινται στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών, καθώς και ότι δεν θα υπάρξει διακριτική μεταχείριση εις βάρος των βιομηχανιών που δεν υπόκεινται στο σύστημα αυτό.