Oι διαγωνισμοί για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, που είχαν ξεκινήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση προχωρούν κανονικά και δεν αποκλείεται μέχρι τις εκλογές να έχει κατακυρωθεί ή να κληθούν για περαιτέρω διαπραγματεύσεις οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για την ανάληψη των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπως δήλωσαν κύκλοι προσκείμενοι στον υπηρεσιακό υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γρηγόρη Τσάλτα
 Oι διαγωνισμοί για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, που είχαν ξεκινήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση προχωρούν κανονικά και δεν αποκλείεται μέχρι τις εκλογές να έχει κατακυρωθεί ή να κληθούν για περαιτέρω διαπραγματεύσεις οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για την ανάληψη των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπως δήλωσαν κύκλοι προσκείμενοι στον υπηρεσιακό υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γρηγόρη Τσάλτα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει ό,τι έχει ξεκινήσει», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι αποτελεί εκφρασμένη βούληση του πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου.

Διαπραγματεύσεις
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών να κληθούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, που ενδεχομένως να οδηγήσουν και στην κατακύρωση του διαγωνισμού προ των εκλογών.Βέβαια, η όποια ενέργεια θα γίνει σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή. Οσον αφορά στο δεύτερο διαγωνισμό, για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Ιόνιο, τον Πατραϊκό Κόλπο και τα Ιωάννινα, οι ίδιοι κύκλοι δήλωναν ότι δεν υπάρχει πρόθεση παράτασης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών που λήγει στις 2 Ιουλίου.

Στην αγορά κυκλοφορούν πάντως πληροφορίες ότι αρκετές πετρελαϊκές εταιρείες που είχαν δείξει κατ' αρχάς ενδιαφέρον εμφανίζονται τώρα απρόθυμες να προχωρήσουν λόγω των πολιτικών εξελίξεων και της αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας.

Ενέργεια

Εξάλλου, ψηλά στην ατζέντα του κ. Τσάλτα φαίνεται να είναι και το ζήτημα της δανειοδότησης του ΛΑΓΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να πληρωθούν οι παραγωγοί «πράσινης ενέργειας» και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρισμού. Το θέμα, για το οποίο έχει παρέμβει και η τρόικα, θα τεθεί σε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εξάλλου, για την ανακήρυξη ΑΟΖ, κύκλοι προσκείμενοι στο νέο υπουργό δήλωσαν ότι αποτελεί πολιτική απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ζώνη εθνικής δικαιοδοσίας που μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην Ελλάδα.

Τέλος, την Παρασκευή, ο υπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ",  24/05/2012)