Λογικά Κάποια Από τα Αιτήματα των Διαδηλωτών, Σύμφωνα με την Επίτροπο της Βουλγαρίας στην Κομισιόν

Λογικά Κάποια Από τα Αιτήματα των Διαδηλωτών, Σύμφωνα με την Επίτροπο της Βουλγαρίας στην Κομισιόν
energia.gr
Παρ, 1 Μαρτίου 2013 - 18:40
Στο πρώτο σχόλιό της για τις τελευταίες εξελίξεις στη Βουλγαρία, η Βουλγάρα επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αντιμετώπισης Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι “κάποιες από τις προτάσεις των διαδηλωτών είναι λογικές, για παράδειγμα ο μεγαλύτερος κρατικός έλεγχος στα μονοπώλια και ο εκσυγχρονισμός και η οργανωμένη διαχείριση των μονοπωλίων και ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό σύστημα"
Στο πρώτο σχόλιό της για τις τελευταίες εξελίξεις στη Βουλγαρία, η Βουλγάρα επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αντιμετώπισης Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι “κάποιες από τις προτάσεις των διαδηλωτών είναι λογικές, για παράδειγμα ο μεγαλύτερος κρατικός έλεγχος στα μονοπώλια και ο εκσυγχρονισμός και η οργανωμένη διαχείριση των μονοπωλίων και ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό σύστημα".

Οι συμμετέχοντες στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Βουλγαρία ζήτησαν επίσης καλύτερη αποτίμηση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που έχουν ανάγκη στήριξης.

“Η πρακτική σε όλο τον κόσμο έχει αποδείξει ότι πρέπει να υπάρχει κοινωνική πολιτική δύο ταχυτήτων, ενώ οι ομάδες που είναι σε μειονεκτική θέση χρειάζονται κοινωνική στήριξη και οι επιχειρηματίες, κυρίως των μικρών επιχειρήσεων, επίσης χρειάζονται βοήθεια” δήλωσε η κ. Γκεοργκίεβα.

“Είμαι πεπεισμένη ότι η τελική έκβαση των υπό εξέλιξη διαδικασιών στη Βουλγαρία θα είναι θετική” υπογράμμισε τονίζοντας ότι η ενέργεια από τις διαδηλώσεις θα οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στη χώρα.

Οι διαδηλώσεις στη Βουλγαρία ξεκίνησαν στα μέσα Φεβρουαρίου αρχικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κατά της φτώχειας και των μονοπωλίων και μετεξελίχθηκαν σε λαϊκή εξέγερση κατά του πολιτικού μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας.

Στις 21 Φεβρουαρίου η Βουλή ενέκρινε την αιφνίδια παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και της κεντροδεξιάς κυβέρνησης με επικεφαλής το GERB - Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας.

Η κ. Γκεοργκίεβα είπε ακόμη ότι η πρακτική σε άλλες χώρες απέδειξε ότι ορισμένες από τις προτάσεις μπορεί να προκαλέσουν περισσότερη ζημία, παρά όφελος.

Αναφερόμενη στα αιτήματα περί κρατικοποιήσεων ιδιωτικών εταιριών, είπε ότι κρίνοντας από εμπειρία, η κρατική διοίκηση από μόνη της δεν εγγυάται καλύτερη διαχείριση, αντίθετα μπορεί να είναι χειρότερη.

Αντιδρώντας στα αιτήματα για κρατικοποίηση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Εξέφρασε δε την πλήρη εμπιστοσύνη της στον Πρόεδρο της χώρας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ και στην ικανότητά του να αντιμετωπίσει επιτυχώς την πολιτική κρίση και να ξεχωρίζει τα αιτήματα που είναι εφικτά και για το καλό της χώρας και εκείνα που είναι ανέφικτα και θα τη ζημιώσουν.

Η εθνικοποίηση μπορεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους και να ζημιώσει σοβαρά την οικονομία, ανέφερε η κ. Γκεοργκίεβα. Θα αλλάξει ριζικά το οικονομικό μοντέλο και θα αναβάλει επενδύσεις που προσπαθεί να προσελκύσει η Βουλγαρία με χαμηλή φορολόγηση, πρόσθεσε.

“Όταν οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους, είναι ένα σημάδι ότι έχουν δυσκολίες, στις οποίες πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή” επισήμανε.