Η ολομέλεια της Ευρωβουλής απέρριψε χθες το κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014 - 20, που ενέκριναν οι «27» τον Φεβρουάριο και ο οποίος προβλέπει περικοπές σε βασικές πολιτικές της Ε.Ε. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι δεν ζητείται αύξηση των συνολικών ποσών που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν ότι ο επταετής προϋπολογισμός θα είναι περισσότερο ευέλικτος

Η ολομέλεια της Ευρωβουλής απέρριψε χθες το κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014 - 20, που ενέκριναν οι «27» τον Φεβρουάριο και ο οποίος προβλέπει περικοπές σε βασικές πολιτικές της Ε.Ε. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι δεν ζητείται αύξηση των συνολικών ποσών που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν ότι ο επταετής προϋπολογισμός θα είναι περισσότερο ευέλικτος.

Το κοινό ψήφισμα των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Ενωτική Αριστερά - εγκρίθηκε με 506 ψήφους υπέρ, 161 κατά και 23 αποχές) ζητά επίσης μία μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση των δαπανών του προϋπολογισμού το 2016, ώστε το νεοεκλεγέν Κοινοβούλιο και η Επιτροπή που θα προκύψουν στα μέσα του 2014 «να έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τους προϋπολογισμούς». Στο ψήφισμα τονίζεται ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. για την περίοδο 2014 - 2020 πρέπει να διασφαλίζει την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Προτεραιότητες

Υπογραμμίζεται ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στις επενδύσεις, στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, τις υποδομές και τη νεότητα, παράλληλα με την εκπλήρωση των στόχων της Ε.Ε. στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας, στην εκπαίδευση και στην προαγωγή της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Τονίζεται ακόμη ότι «ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. πρέπει να χρηματοδοτείται από πραγματικά ίδιους πόρους, όπως προβλέπει η Συνθήκη» και ζητείται από το Συμβούλιο να αναλάβει πολιτική δέσμευση ότι όλες οι νομικές υποχρεώσεις της Ε.Ε. που πρέπει να καταβληθούν το 2013, θα εξοφληθούν μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθεί η μετακύληση ελλείμματος στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Η Ε.Ε. νομικά δεν δύναται να παρουσιάσει έλλειμμα, υποστηρίζει η Ευρωβουλή, αναφερόμενη ουσιαστικά στο πρόβλημα των ελλειμμάτων στις πληρωμές, που εμποδίζει την εξόφληση λογαριασμών και θέτει σε κίνδυνο ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα ελλείμματα της περασμένης χρονιάς είχαν ως συνέπεια συγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα (Erasmus, πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα, Κοινωνικό Ταμείο) να στερηθούν χρηματοδότησης στις αρχές του 2013. Η λύση θα πρέπει να δοθεί τώρα με τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Ευρωβουλής, Συμβουλίου και Κομισιόν. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις αρχές του 2014, τότε θα ισχύσουν τα ανώτατα όρια του 2013 προσαρμοσμένα στον τρέχοντα πληθωρισμό.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 14/03/2013)