Η ρουμανική κυβέρνηση σκοπεύει να περικόψει το πρόγραμμα στήριξης των ΑΠΕ, ώστε να εξοικονομήσει χρήματα, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας (ANRE) την περασμένη Παρασκευή.

Η ρουμανική κυβέρνηση σκοπεύει να περικόψει το πρόγραμμα στήριξης των ΑΠΕ, ώστε να εξοικονομήσει χρήματα, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας ( ANRE) την περασμένη Παρασκευή.

Στη συγκεκριμένη χώρα, η επιδότηση των ΑΠΕ γίνεται μέσω πράσινων πιστοποιητικών για την παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ. Οι εταιρείες διανομής οφείλουν να λαμβάνουν ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της ενέργειας που εμπορεύονται από τους σταθμούς ΑΠΕ, αλλά και να αγοράζουν πιστοποιητικά.

Κατά συνέπεια, οι επενδυτές των ΑΠΕ κερδίζουν χρήματα και όταν πωλούν τα πιστοποιητικά και όταν πωλούν την ενέργεια, γεγονός που κάτω από ορισμένες συνθήκες οδηγεί σε υπερ-κέρδη. Σύμφωνα με το ρυθμιστικό καθεστώς, όταν η κυβέρνηση κρίνει ότι υπάρχει αυτή η κατάσταση, τότε δύναται να μειώσει τα πιστοποιητικά.

Στα πλαίσια αυτά, η Αρχή πρότεινε την μείωσή τους από σε 1,5 από 2 ανά μεγαβάτ για τα αιολικά, σε 3 από 6 για τα φωτοβολταϊκά και σε 2,3 από 3 για τα μικρά υδροηλεκτρικά. Σημειώνεται επίσης ότι οι αλλαγές θα εφαρμόζονται μόνο στα νέα έργα.

Τέλος, χαρακτηριστικό είναι ότι το σύστημα αυτό λειτουργεί μόλις εδώ και ένα χρόνο και έχει οδηγήσει ήδη σε αύξηση 10% στα τιμολόγια ηλεκτρισμού που πληρώνουν οι καταναλωτές.