EBRD: Αναθεωρεί Δυσμενώς τις Προβλέψεις για την Ανάπτυξη στην ΕΕ Μετά την Απόφαση για την Κύπρο

EBRD: Αναθεωρεί Δυσμενώς τις Προβλέψεις για την Ανάπτυξη στην ΕΕ Μετά την Απόφαση για την Κύπρο
energia.gr
Δευ, 8 Απριλίου 2013 - 12:00
To σχέδιο διάσωσης της Κύπρου μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) Γέρομιν Τσέτελμαγιερ
To σχέδιο διάσωσης της Κύπρου μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) Γέρομιν Τσέτελμαγιερ.

Ένα νέο κύμα αβεβαιότητας σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους μπορεί να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες και να πυροδοτήσει εκροές «μεγάλων» καταθέσεων σε χώρες με ασθενέστερες οικονομικά τράπεζες ή κράτη, δήλωσε ο αξιωματούχος. Όπως πρόσθεσε, η διάσωση της Κύπρου μπορεί να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων και ασθενέστερη ανάπτυξη σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

«Αυτές είναι πολύ σημαντικές και πολύ μεγάλες χώρες και επομένως, αν υπάρξει επιβράδυνση στην ανάπτυξη για το σύνολο της ΕΕ, αυτό θα επηρεάσει σίγουρα τις 29 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τις οποίες δανείζει η EBRD», δήλωσε ο οικονομολόγος, προσθέτοντας: «Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι και είναι περισσότερο στην κατεύθυνση της εξασθένησης της ανάπτυξης από ότι νομίζαμε».

Η EBRD είχε προβλέψει τον Ιανουάριο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης θα αυξηθεί στο 3% εφέτος από 2,6% το 2012. Θα επικαιροποιήσει την πρόβλεψη αυτή τον Μάιο. «Η τελευταία μας πρόβλεψη στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι θα υπήρχε ανάκαμψη του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν αυτή η υπόθεση δεν ισχύει πλέον μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο». Αν και η ανησυχία των μεγάλων καταθετών μπορεί να είναι υπερβολική, σημείωσε ο κ.

Τσέτελμαγιερ, η ΕΕ δεν τους καθησύχασε αρκετά ότι το σχέδιο που εφαρμόσθηκε στην Κύπρο πρόκειται για μία μοναδική λύση. «Αυτό δεν έχει αποσαφηνισθεί και σίγουρα θα βοηθούσε να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για το θέμα αυτό από την ΕΕ», τόνισε.