Απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση της Κομισιόν για την απόσυρση (backloading) 900 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, μετά από προσπάθεια του ALDE και του ευρωβουλευτή Θ. Σκυλακάκη. Η απόφαση θεωρείται σημαντική για την εξέλιξη της τιμής των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων φέτος, αλλά και για την διαμόρφωση των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρισμού στη χώρα μας, καθώς τώρα πλέον καθίσταται πιο εύκολη η λήψη απόφασης από την κυβέρνηση για ηπιότερες αυξήσεις.

Απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση της Κομισιόν για την απόσυρση ( backloading) 900 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, μετά από προσπάθεια του ALDE και του ευρωβουλευτή Θ. Σκυλακάκη. Η απόφαση θεωρείται σημαντική για την εξέλιξη της τιμής των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων φέτος, αλλά και για την διαμόρφωση των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρισμού στη χώρα μας, καθώς τώρα πλέον καθίσταται πιο εύκολη η λήψη απόφασης από την κυβέρνηση για ηπιότερες αυξήσεις.

Η πρόταση για την παρακράτηση ορισμένου αριθμού δικαιωμάτων, απορρίφθηκε με μικρή πλειοψηφία, καθώς 334 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ μιας τροπολογίας να απορριφθεί η πρόταση στο σύνολό της, ενώ 315 ψήφισαν κατά της εν λογω τροπολογίας και 63 απείχαν.
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και μέλος της Κ.Ε. της Δράσης, δήλωσε στα πλαίσια της ψηφοφορίας τα εξής: 

«Μετά από πολύμηνο αγώνα τον οποίο από ελληνικής πλευράς (επί πολύ) έδινα μόνος, τελικά με οριακή πλειοψηφία απορρίφθηκε το "backloading", δηλαδή η αύξηση της τιμής ρεύματος στην Ελλάδα και η επιβάρυνση της χώρας κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα δημιουργούσε χιλιάδες νέους ανέργους, καθώς η χώρα αγοράζει ετησίως 20 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων από το εξωτερικό.
Τώρα η ΔΕΗ, η οποία υπολόγισε τις τιμές των ρύπων με 7 ευρώ/δικαίωμα για το 2013 και μεγαλύτερο στα επόμενα έτη,οφείλει να μειώσει την τιμή του ρεύματος ανάλογα με τη μείωση που εμφανίζεται πλέον στην αγορά ρύπων. Είναι ευθύνη της ΔΕΗ, της κυβέρνησης και της ΡΑΕ να το πράξουν άμεσα».

«Εάν εγκριθεί το "backloading", θα οδηγήσει στην αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και θα αποβεί σε βάρος των καταναλωτών, προπαντός στις χώρες της κρίσης, που πλήττονται από τρομακτική ανεργία», δήλωσε νωρίτερα ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στη σχετική συζήτηση πού έγινε στην Ολομέλεια.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήλπιζε να περάσει από το ευρωκοινοβούλιο η απόφαση, ώστε να ανέβει τεχνητά η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών ( EUAs) και να μην παραμείνει στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 4-5 ευρώ ανά τόνο που βρίσκεται από τις αρχές του έτους. Ενώ λοιπόν η ΔΕΗ και άλλες ρυπογόνες επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη είχαν κάνει προβλέψεις και προϋπολογισμούς με βάση μια τιμή κοντά στα 7 ευρώ, τώρα πλέον φαίνεται πως τα πράγματα θα παραμείνουν στάσιμα στο άμεσο μέλλον όσον αφορά την τιμή των δικαιωμάτων, επιτρέποντας μια πιο ήπια αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού στη χώρα μας.