Βουλγαρία: Στα Μέσα Μαΐου τα Πρώτα Αποτελέσματα από τον Έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Ενεργειακό Σύστημα της Χώρας

Βουλγαρία: Στα Μέσα Μαΐου τα Πρώτα Αποτελέσματα από τον Έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Ενεργειακό Σύστημα της Χώρας
από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πεμ, 18 Απριλίου 2013 - 12:01
α πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου που διεξάγουν εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο ενεργειακό σύστημα της χώρας δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της βαλκανικής αυτής χώρας, Άσεν Βασίλεφ.
Στα μέσα Μαΐου αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου που διεξάγουν εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο ενεργειακό σύστημα της χώρας δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της βαλκανικής αυτής χώρας, Άσεν Βασίλεφ.

Ο ίδιος τόνισε ότι, πολύ πιο σύντομα αναμένεται και εξέταση των αιτημάτων των ενεργειακών εταιρειών που πιέζουν για υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ενεργειακές εταιρείες εμμένουν στην αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύουν, από την 1η Ιουλίου 2013, ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης ανάλυσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων της Βουλγαρίας (SEWRC), στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΝΕΚ) και ο Διαχειριστής του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO) ζήτησαν αύξηση 27,98% στην τιμή της διέλευσης και αύξηση 61,73% στην τιμή πρόσβασης στο δίκτυο ενέργειας, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη ΝΕΚ, η προσαύξηση για την “πράσινη” ενέργεια θα αυξηθεί κατά 176,94%, ενώ η προσαύξηση για το μη ανακτήσιμο κόστος κατά 56,51%.

Οι πληροφορίες από τη ΝΕΚ και την ESO θα εξεταστούν, διαβεβαίωσε ο υπουργός, διότι, όπως είπε, δεν λαμβάνουν υπόψη τις πιθανότητες αλλαγής του ενεργειακού μίγματος και των αναξιοποίητων αποθεμάτων που υπάρχουν στο σύστημα.