Ασυνήθιστη, για τα δεδομένα της Υπηρεσίας Τελωνείων της Βουλγαρίας ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου να ακυρώσει την πρόσφατη εντολή του διοικητή της Υπηρεσίας Βάνγιο Τάνοφ για αφαίρεση της άδειας της εταιρείας Lukoil, που της εξασφάλιζε τη δυνατότητα αναστολής της πληρωμής του ειδικού φόρου στα καύσιμα και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Ασυνήθιστη, για τα δεδομένα της Υπηρεσίας Τελωνείων της Βουλγαρίας ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου να ακυρώσει την πρόσφατη εντολή του διοικητή της Υπηρεσίας Βάνγιο Τάνοφ για αφαίρεση της άδειας της εταιρείας Lukoil, που της εξασφάλιζε τη δυνατότητα αναστολής της πληρωμής του ειδικού φόρου στα καύσιμα και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας τονίζεται - μεταξύ άλλων - ότι “πάνω σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έπεσε βαριά σκιά ξένων συμφερόντων” και προστίθεται ότι “έγινε σαφές (με την απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου) πως σε ένα κράτος δικαίου δεν είναι όλοι ίσοι απέναντι στο Νόμο και τις αρχές της ελεύθερης αγοράς”.

“Ο Νόμος γονάτισε, ενώ το μονοπώλιο νίκησε” αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το θέμα με τη Lukoil, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Βουλγαρίας “Neftochim” στο λιμάνι του Μπουργκάς στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες, όταν ο διοικητής της Υπηρεσίας Τελωνείων έδωσε εντολή να ακυρωθεί το καθεστώς της Lukoil για τον κεντρικό αγωγό που μεταφέρει τα καύσιμα του διυλιστηρίου μέχρι τα πρατήρια καυσίμων σε όλη τη νότια Βουλγαρία. Αυτή η απόφαση του κ. Τάνοφ είχε ως αποτέλεσμα,η εταιρεία να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: είτε να διακόψει τη ροή των καυσίμων μέσω του αγωγού, είτε να προπληρώνει μεγάλα ποσά για τον ειδικό φόρο καυσίμων, πριν ακόμα αυτά πωληθούν.

Η αυστηρή απόφαση της Υπηρεσίας Τελωνείων επιβλήθηκε επειδή η Lukoil δεν είχε τοποθετήσει έγκαιρα τον απαιτούμενο εξοπλισμό που ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τα τελωνεία για τα καύσιμα που κυκλοφορούν στον αγωγό, υπενθυμίζει η Υπηρεσία.

Επίσης, σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, με την οποία αιτιολογούσε την απόφασή της, εξέφραζε υπόνοια ότι "οι αποσφραγισμένοι μετρητές στο ιδιόκτητο λιμάνι της Lukoil αποτελούν ενδείξεις για απόπειρα κρυφής εισαγωγής μεγάλων ποσοτήτων αργού πετρελαίου".

Τελωνειακοί υπάλληλοι, αρμόδιοι για την επιτήρηση του λιμανιού “Ρόσνετς” απολύθηκαν επειδή δεν εντόπισαν έγκαιρα την παράβαση, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Lukoil κατηγόρησε την Υπηρεσία Τελωνείων για “διοικητική αυθαιρεσία” και για νέα ένδειξη “εχθρικής πολιτικής συστηματικής διάκρισης” κατά αυτής, σε ανοιχτή επιστολή της προς τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Καλίν Χριστόφ.

Στην ίδια επιστολή, η Lukoil υπενθύμισε ότι το 2011, η Υπηρεσία Τελωνείων έκανε την πρώτη της “επίθεση” κατά της εταιρείας, επικαλούμενη παρόμοιες αφορμές.

Η εταιρεία προσέφυγε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο ακύρωσε την εντολή του διοικητή των τελωνείων Τάνοφ.

Τον ρόλο της "ειρηνευτικής δύναμης" στη διένεξη μεταξύ των τελωνείων και της Lukoil αναγκάστηκε να αναλάβει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρίν Ράικοφ, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ότι, υπό την αιγίδα του πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Σόφια "πολύωρη και όχι πολύ εύκολη και ευχάριστη συνομιλία"- όπως είπε - του διοικητή των τελωνείων κ. Τάνοφ με τον γενικό διευθυντή της εταιρίας Lukoil Bulgaria, Βαλεντίν Ζλάτεφ.

"Πιστεύω, ότι σ’αυτή τη φάση διατηρούμε τον έλεγχο στην άκρως ευαίσθητη αυτή υπόθεση, ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε, αφενός, τα συμφέροντα του Δημοσίου και την τήρηση του Νόμου και συνάμα να αποτρέψουμε, αφετέρου, τον κίνδυνο από διακοπή της τροφοδοσίας των πρατηρίων βενζίνης, ιδιαίτερα στην περίοδο των εορτών του Πάσχα αλλά και των επικείμενων πρόωρων εκλογών" δήλωσε ο κ. Ράικοφ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ράικοφ σχολίασε ως "συναισθηματική αντίδραση με αφορμή μια δικαστική απόφαση" την άνευ προηγουμένου ανακοίνωση που έδωσε στα δημοσιότητα, σήμερα, η Υπηρεσία Τελωνείων.