Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έργο διασύνδεσης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της Κροατίας επανέλαβε ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Βοσνία Άντι Μακ Γκούφι, σε δηλώσεις του στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων “Hina”. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, πρόκειται για σημαντικό έργο με ευρύτερη περιφερειακή σημασία και πρόσθεσε πως πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησής του, καθώς η προθεσμία απορρόφησης πόρων για τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου λήγει σύντομα
Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έργο διασύνδεσης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της Κροατίας επανέλαβε ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Βοσνία Άντι Μακ Γκούφι, σε δηλώσεις του στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων “Hina”. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, πρόκειται για σημαντικό έργο με ευρύτερη περιφερειακή σημασία και πρόσθεσε πως πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησής του, καθώς η προθεσμία απορρόφησης πόρων για τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου λήγει σύντομα.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εξασφάλισε δάνειο ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου που σχετίζεται με την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από το Σλαβόσνκι Μπροντ (Κροατία) μέχρι τη Ζένιτσα (Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξαρτάται πλήρως από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο φθάνει στη χώρα μέσω της Ουγγαρίας και της Σερβίας. Οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι η διασύνδεση με το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στις προμήθειες φυσικού αερίου και θα οδηγήσει στη σταδιακή απεξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, τονίζεται στο τηλεγράφημα του "Hina".

Παρά την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βοσνία δεν έκανε απολύτως τίποτα για να προχωρήσει το έργο. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια χαμένη ευκαιρία για τη Βοσνία. Η ΕΤΕπ ήδη επέκτεινε την προθεσμία (για τη μελέτη βιωσιμότητας), όμως, σύντομα, τα χρήματα δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη χώρα.