Συνέχιση της «σφιχτής» δημοσιονομικής πολιτικής υπόσχεται ο Βούλγαρος υποψήφιος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, δύο εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα. Ο κεντροδεξιός Μπορίσοφ παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο εν μέσω δραματικών διαδηλώσεων στις μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας, με αιτήματα την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και την καταπολέμηση της μαφίας

Συνέχιση της «σφιχτής» δημοσιονομικής πολιτικής υπόσχεται ο Βούλγαρος υποψήφιος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, δύο εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα. Ο κεντροδεξιός Μπορίσοφ παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο εν μέσω δραματικών διαδηλώσεων στις μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας, με αιτήματα την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και την καταπολέμηση της μαφίας.

«Δεν μπορώ να τους ευχαριστήσω και να τους πω αυτά που θέλουν να ακούσουν» δήλωσε ο Μπορίσοφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ και «κάθε χώρα επιλέγει μόνη της αν θέλει να συντριβεί ή όχι». Ο συντηρητικός πρώην σωματοφύλακας πρόσθεσε ότι αν επανεκλεγεί θα διατηρήσει τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και εταιρικής φορολόγησης στο 10% και θα χρησιμοποιήσει κοινοτικούς πόρους για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων. Τουλάχιστον έξι Βούλγαροι αυτοπυρπολήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ ένας εξ αυτών, ο Πλάμεν Γκοράνοφ, μετατράπηκε σε σύμβολο των διαδηλωτών.

«Η Βουλγαρία είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγμα» εκτίμησε ο διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερης Στρατηγικής της Σόφιας Ιβάν Κράστεφ σε ομιλία του που δημοσιεύει το περιοδικό Courrier International. «Αν η Γερμανία έχει πεισθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αναδομηθεί με τον τρόπο που εκείνη προτείνει, αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη βουλγαρική εμπειρία. Την τελευταία δεκαετία, η Βουλγαρία έχει οικονομική σταθερότητα και ελάχιστο δημόσιο χρέος. Δώδεκα χρόνια τώρα έχει αλλάξει τέσσερις κυβερνήσεις, αριστερές και δεξιές, χωρίς την παραμικρή αλλαγή στο οικονομικό πλαίσιο» παρατηρεί ο Κράστεφ.

«Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της Ε.Ε. σήμερα. Οι ψηφοφόροι δικαιούνται να αλλάζουν κυβερνήσεις αλλά όχι πολιτικές. Το πρόβλημα είναι όταν διαπιστώσουν ότι είναι δυστυχείς και βάλλουν κατά του συνόλου του πολιτικού κόσμου. Οι τελευταίες διαδηλώσεις στη Βουλγαρία είναι η απόδειξη, καθώς οι δυσαρεστημένοι από την άνοδο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θέλουν να αλλάξει το Σύνταγμα. Το παραμικρό συγκεκριμένο πρόβλημα μετατρέπεται σε συνολική αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος».

Σύμφωνα με τη βουλγαρική εφημερίδα Trud, μόνο ένας στους τρεις Βούλγαρους θεωρεί ότι οι εκλογές της 12ης Μαΐου θα είναι δίκαιες. Το σκάνδαλο των υποκλοπών, που πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις την εβδομάδα που πέρασε, έχει κλονίσει ακόμη περισσότερο την πίστη των Βουλγάρων στους θεσμούς. Ενας στους έξι ανησυχεί ότι η ελεύθερη έκφραση πολιτικών απόψεων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ενώ ένας στους πέντε πιστεύει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα.

Ο υπουργός Γεωργίας της απερχόμενης κυβέρνησης Μπορίσοφ, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ, κατηγόρησε τον συνάδελφό του πρώην υπουργό Οικονομικών Τσβετάν Τσβετάνοφ ότι παρακολουθούσε τις επικοινωνίες ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου. Ο Τσβετάνοφ, που είναι επικεφαλής της εκστρατείας του συντηρητικού κόμματος, αρνείται τις κατηγορίες. Προτού αγγίξει τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, το σκάνδαλο αφορούσε παράνομες παρακολουθήσεις μελών της αντιπολίτευσης. Πρόσφατα η εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες σε τέσσερις αστυνομικούς για εμπλοκή στην υπόθεση.

«Η οικονομική σταθερότητα από μόνη της δεν είναι κακό πράγμα» συνεχίζει την ανάλυσή του ο Κράστεφ. «Ομως δεν πρέπει να είναι στόχος αλλά εργαλείο. Σε μια πλούσια χώρα συχνά φέρνει και πολιτική σταθερότητα. Αλλά σε μια φτωχή χώρα είναι συνώνυμη της οικονομικής δυσπραγίας. Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση πρέπει να επενδύσουμε πάρα πολύ χρόνο και πολιτική ενέργεια. Αλλά αν είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι πολύ πιο λογικό να εγκαταλείψουμε μια χώρα παρά να την αλλάξουμε, θα λείπει πάντα η κρίσιμη μάζα ενεργών πολιτών».

Αν το GERB του Μπορίσοφ επανέλθει, έστω και αποδυναμωμένο, στην πρώτη θέση, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, τότε πολλοί θα αναρωτηθούν αν το ξέσπασμα του Φεβρουαρίου άλλαξε τίποτα.

Αναλυτές θεωρούν ότι αν η επόμενη κυβέρνηση δεν βελτιώσει αισθητά τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, είναι ορατό το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις.