Σχόλιο

Οι Επιδοτήσεις Δεν Πρόκειται να Λύσουν το Πρόβλημα με τις Τιμές του Ηλεκτρικού

Οι Επιδοτήσεις Δεν Πρόκειται να Λύσουν το Πρόβλημα με τις Τιμές του Ηλεκτρικού

Η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει την Κομισιόν να εγκρίνει την υιοθέτηση πλαφόν στις τιμές χονδροεμπορικής κατά παρέκκλιση των ισχυόντων στην λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που βασίζεται στο Ευρωπαϊκό target model, την οδήγησαν ως αναμένετο στην λήψη δημοσιοικονομικών μέτρων. Δηλαδή του εξής ενός: την επιδότηση των τιμών λιανικής (εδώ). Η κυβέρνηση η οποία και σωστά αγωνιά για τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας στον πληθωρισμό και στην ρευστότητα του οικογενειακού προϋπολογισμού, επιθυμεί με κάθε δυνατό τρόπο να ελέγξει την άνοδο των τιμών λιανικής στον ηλεκτρισμό, οι οποίες, ως γνωστό, επηρεάζονται από την πορεία των τιμών χονδροεμπορικής στο ΕΧΕ. Για αυτό προσφεύγει στην εύκολη λύση των επιδοτήσεων και μάλιστα με αντίστοιχη επιβάρυνση, μέσω έκτακτης φορολογίας, στα υποτιθέμενα υπερκέρδη των προμηθευτών. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά

Ένας Πολύ Επιλεκτικός Θεός

Ένας Πολύ Επιλεκτικός "Θεός"

Eίπε μεταξύ άλλων, χθες, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής της Σύμβασης για το Ταμείο Απανθρακοποίησης, στην Νάξο, ότι η φιλολογία που αναπτύσσεται σε βάρος των πηγών ενέργειας που διαθέτει η χώρα είναι επικίνδυνη και καθόλου πατριωτική. Προχώρησε όμως και ένα βήμα παραπέρα όταν υποστήριξε ότι δεν είναι πατριωτικό να εισάγουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο "όταν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας τις οποίες ο Θεός μας έδωσε τόσο απλόχερα." Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόταν, ασφαλώς, αποκλειστικά στην εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ και στον προβληματισμό και την ρητορική που εγείρουν και μετέρχονται οργανωμένες ομάδες ακτιβιστών τόσο εντός της κοινωνίας των πολιτών όσο και, κυρίως, από “ακραία κόμματα”, με ιδιαίτερη προτίμηση στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων. Ο κ. Πρωθυπουργός λησμόνησε όμως να αναφέρει ότι εκτός από τον ήλιο και τον άνεμο που μας χάρισε “τόσο απλόχερα” ο Θεός, η χώρα μας διαθέτει και υποθαλάσσιο πλούτο, ήτοι, φυσικό αέριο (πρωτίστως) και πετρέλαιο.

Η Τελική Αναμέτρηση

Η Τελική Αναμέτρηση

Σε δύο μήνες περίπου ορκίζεται ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος και στα δύο μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής οι εμπλεκόμενοι προετοιμάζουν προσεκτικά τις τελευταίες τους κινήσεις προκειμένου να έχουν το πάνω χέρι στην νέα θητεία Τραμπ.  Το μήνυμα προς το Κίεβο είναι σαφές: η χρηματοδότηση των 'σχεδίων νίκης' που είναι μόνο στην φαντασία του Ζελένσκι θα λάβει τέλος.  Ενώ στην Μόσχα τηρούν στάση αναμονής,  θέλοντας να δουν πράξεις, όπως είπε προσφάτως και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι  Πεσκόφ. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τόσο το Κίεβο και ακόμη περισσότερο η Μόσχα προετοιμάζονται για την τελική αναμέτρηση, που θα κρίνει και την θέση – πόσο ισχυρή θα είναι- που θα καταλάβουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της επόμενης ημέρας.  Το πρώτο τηλέφωνο του Σολτς στον Πούτιν έπειτα από δύο χρόνια δείχνει άλλωστε και τη διάθεση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να δοθεί χώρος πλέον στην διαπραγμάτευση. Η κόπωση της Δύσης είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.

Στην Ανηφόρα Χωρίς… Ατμομηχανή;

Στην Ανηφόρα Χωρίς… Ατμομηχανή;

Την ώρα που όλοι παρακολουθούσαμε την Ουάσιγκτον, αναμένοντας ένα από τα πιο αγωνιώδη πολιτικά θρίλερ των τελευταίων δεκαετιών, το Βερολίνο μας εξέπληξε με το δικό τουδράμα. Μετά από μήνες συγκρούσεων στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς κατέρρεε. Πιο σημαντικά, η εξέλιξη αυτή ήταν το “κερασάκι στην τούρτα” των κρίσεων που πλήττουν τη Γερμανία τον τελευταίο καιρό. Η Γερμανία αντιμετωπίζει πολλαπλά μέτωπα: Η οικονομία της πάει από το κακό στο χειρότερο, ούσα η τελευταία και καταϊδρωμένη των G7. Η πολιτική της υποφέρει εξίσου, τροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο μεταξύ πολιτικής αβεβαιότητας και οικονομικής ύφεσης. Κοινωνικά, η χώρα βιώνει μία έντονη περίοδο διχασμού και έντασης με αφορμή διάφορα ζητήματα, με πρώτο και κύριο το μεταναστευτικό. Εξωτερικά, ο «πολιτικός νάνος» καλείται να διαχειριστεί πολεμικές συγκρούσεις και διεθνείς ανταγωνισμούς που επηρεάζουν άμεσα τα συμφέροντά της. 

Μήπως η Ελλάδα Ετοιμάζεται  να Επιβάλει …Κυρώσεις στις ΗΠΑ;

Μήπως η Ελλάδα Ετοιμάζεται να Επιβάλει …Κυρώσεις στις ΗΠΑ;

Αυτή είναι η εντύπωση που αποκόμιζε ο τηλεθεατής βλέποντας χθες τα ελληνικά κανάλια, ιδίως από τη στιγμή που είχε καταστεί σαφές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει, στις αρχές του 2025, στον Λευκό Οίκο. Νόμιζε κανείς πως οι ΗΠΑ μετατράπηκαν «στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας» (όπως συνηθίσαμε να ονομάζουμε την μονογνωμία της Δύσεως), μετά τις χθεσινές εκλογές, σε …rogue state, κάτι σαν το Ιράν των Αγιατολλάδων, το Ιράκ του Σαντάμ ή τη Σερβία του Μιλόσεβιτς. Με τόσες απαξιωτικές αναφορές, λίγο ήθελαν οι διάφοροι παρουσιαστές, πανελίστες και αναλυτές – όχι στην παμψηφία τους αλλά σίγουρα στη μεγάλη τους πλειονότητα – να καλέσουν σε …ναυτικό αποκλεισμό, απόβαση ή, έστω, εμπάργκο, ενάντια στις ΗΠΑ, τουλάχιστον μέχρι αυτές να «βάλουν μυαλό» και να ανατρέψουν τον «τρελό», «φασίστα» κλπ. Τραμπ. Και, φυσικά, δεν έλειψαν και οι «εμβριθείς» …ασυναρτησίες σχετικά με τα κίνητρα των ψηφοφόρων του επανεκλεγέντος Προέδρου:

Με το Bλέμμα  στον Eπόμενο «Πλανητάρχη»

Με το Bλέμμα  στον Eπόμενο «Πλανητάρχη»

Την Τρίτη διεξάγονται οι αμερικανικές εκλογές και το μέγα ερώτημα που πλανάται σε ολη την υφήλιο είναι ποιός θα είναι ο επόμενος  Πρόεδρος των ΗΠΑ: η Καμάλα Χάρρις ή Ντόναλντ Τραμπ. Η ΕΕ έχει μια δείγματα γραφής από τον πρώην Πρόεδρο, τα οποία δεν είναι και τα καλύτερα, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι ο μεγαλύτερος φόβος τους εδράζει από τυχόν πρωτοβουλία του Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Πράγματι αρκετά σοβαρό. Ωστόσο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είναι αυτός που φαίνεται αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος είναι πλέον σαφές ότι δεν βγάζει πουθενά. Ενώ ως εμπνευστής των ιστορικών  συμφωνιών του Αβραάμ, που ένωσαν τον αραβικό κόσμο, μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης στην Μέση Ανατολή που συνεχίζει να φλέγεται.

Πυρηνική Ενέργεια: FOMO ή Χαμένη Ευκαιρία για την Ελλάδα;

Πυρηνική Ενέργεια: FOMO ή Χαμένη Ευκαιρία για την Ελλάδα;

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την  πυρηνική ενέργεια.» Παρά τον ρηξικέλευθο –για τα ελληνικά δεδομένα– χαρακτήρα της συγκεκριμένης δήλωσης, σε μεγάλο βαθμό πέρασε “στα ψιλά”. Για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα της αγοράς όμως, άνοιξε ένα παράθυρο που μέχρι τότε παρέμενε ερμητικά κλειστό. Στους μήνες που ακολούθησαν, οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ήταν καταιγιστικές: Αξιωματούχοι και επιχειρηματίες εξηγούσαν γιατί η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη για την πράσινη μετάβαση. Τεχνολογικοί κολοσσοί ανακοίνωναν τις επενδύσεις τους στην πυρηνική ενέργεια. Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκήρυσσαν διαγωνισμούς για νέες πυρηνικές υποδομές

Αντίποινα στα Όρια της…Ευγένειας

Αντίποινα στα Όρια της…Ευγένειας

Tα καταστήματα είναι ανοιχτά. Οι λαϊκές αγορές επίσης. Αυτοκίνητα μποτιλιάρονται στους πολυσύχναστους δρόμους. Η ζωή στην Τεχεράνη λίγα 24ωρα μετά την επίθεση του Ισραήλ με πυραύλους κάθε άλλο παρά θυμίζει πόλεμο. Οι «Ημέρες της κρίσης», όπως ήταν η κωδική ονομασία των αντιποίνων του Τελ Αβίβ κατά του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν τελείωσαν σχεδόν αναίμακτα. Μαζί τους, έληξε κατά τα φαινόμενα και ο συναγερμός για τυχόν κλιμάκωση στα όρια μιας «ανεξέλεγκτης» στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Οι στρατιωτικοί στόχοι που έπληξαν οι ισραηλινοί πύραυλοι σε διάφορες τοποθεσίες της χώρας ήταν αρκετοί για να εκτονώσουν την κρίση των τελευταίων μηνών. Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται, όμως, ότι παίζονται και άλλα παιχνίδια που καθιστούν την υπόθεση τουλάχιστον περίεργη. Κατά την επίθεση του Ιράν στο Τελ Αβίβ, έγινε γνωστό ότι οι Ιρανοί «ενημέρωσαν» για την πρόθεσή τους να χτυπήσουν με πυραύλους. Τώρα, υπήρξαν πληροφορίες ότι το Ισραήλ ενημέρωσε το Ιράν ότι πρόκειται να πλήξει στόχους στη χώρα και το καλούσε να μην απαντήσει στην επίθεση. Βέβαια, το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου διέψευσε την πληροφορία που μετέδωσε αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, αλλά η «ζημιά» είχε γίνει!

Η Σημασία της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η Σημασία της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η επέτειος δεν εορτάζεται τυχαίως ούτε μόνον από συγχρόνους …«υπερπατριώτες».Υπήρξε ορόσημο για την έκβαση του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και καμπή για την ανάδυση της μεταπολεμικής Ελλάδος από την ήττα της Μικρασιατικής εκστρατείας του 1922. Γράφει ο Βρετανός ιστορικός Ιάν Κέρσω (*). Η Ιταλία, με την ήττα της στην Αλβανία από τα Ελληνικά στρατεύματα «μετά βίας υπήρχε ως στρατιωτική δύναμις, συνεπεία της απόφασης του Μουσολίνι να εισβάλλει στην Ελλάδα» , τον Οκτώβριο του 1940. Ταυτοχρόνως με την καταστροφή του Ιταλικού στόλου που ναυλοχούσε στον Τάραντα, απ’ την Βρετανική Αεροπορία, «η προέλαση (των δυνάμεων του ΄Αξονος(**) μέσα από την Αίγυπτο προς το Σουέζ ενάντια στις αδύναμες ακόμα βρετανικές δυνάμεις υπονομεύθηκε πλήρως από την περιττή ελληνική περιπέτεια-μια γκάφα πρώτου μεγέθους με ολέθριο κόστος.» γράφει ο Βρετανός ιστορικός.

Ο πιο προβλέψιμος σύμμαχος

Ο πιο προβλέψιμος σύμμαχος

Λίγο μετά την νέα συμφωνία ασφαλείας Μητσοτάκη-Ζελένσκι, που δηλώνει ξεκάθαρα την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Αθήνας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γερμανός Καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς άνοιγε την κερκόπορτα για την πώληση Eurofighters στην Τουρκία. Βρες το λάθος! Από την μία η Αθήνα πρωτοστατεί στην προσπάθεια των δυτικών, νατοικών συμμάχων για να μην πέσει το ουκρανικό μέτωπο, ενώ ποτέ δεν υπήρξε το αντίστροφο στο παρελθόν ούτε στα ελληνοτουρκικά ούτε στο μεταναστευτικό, και από την άλλη οι ίδιοι σύμμαχοι και μάλιστα Ευρωπαίοι εταίροι έχουν βάλει στο τραπέζι την πώληση ευρωπαϊκών μαχητικών στην Τουρκία, γνωρίζοντας ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα με casus belli παρά τα φαινομενικά “ήρεμα” νερά στις σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας ενώ παράλληλα επιμένει στην λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.

«Δάνειο» έρμα

«Δάνειο» έρμα

Εξαψη έχει προκαλέσει το τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων «Αναντολού», με τις τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων πως κατά τις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου, ο κ. Χακάν Φιντάν θα θέσει όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο. Δεν θα ήταν δυνατόν να έχει συμβεί αλλιώς. Οι συνομιλίες περί θεμάτων της «ήπιας ατζέντας» δεν θα μπορούσαν να συνεχισθούν επ’ άπειρον. Εφθασε η στιγμή να αρχίσει η συζήτηση επί των κρίσιμων ζητημάτων των ελληνοτουρκικών διαφορών. Και εάν η Ελλάς έχει χαράξει την «κόκκινη γραμμή» της, αρνούμενη να διαπραγματευθεί οτιδήποτε εκτός από τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδος και οριοθετήσεως της ΑΟΖ, έχει και η Τουρκία δικές της «κόκκινες γραμμές», που διαμορφώθηκαν

«Παντάπασιν»

«Παντάπασιν»

Ο τίτλος του σημερινού άρθρου μπορεί να θυμίζει το «Πάρθεν» του Κωνσταντίνου Καβάφη αλλά δεν ανακαλύψαμε κάποιο αταύτιστο ως σήμερα ποίημα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή. Αντίθετα, δανειστήκαμε τον τίτλο από μία χαρακτηριστική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαιώνει ότι, στη συνάντηση που θα έχει, στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα, με τον Τούρκο ομόλογό του, κ. Φιντάν, για να αξιολογήσουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσoυν στην ουσιαστική συζήτηση περί την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης,

Ενεργειακό Κόστος: Χωρίς Απάντηση τα «Γαλάζια μας Γράμματα» προς την Κομισιόν…

Ενεργειακό Κόστος: Χωρίς Απάντηση τα «Γαλάζια μας Γράμματα» προς την Κομισιόν…

Η επιστολογραφία ήταν παλαιότερα μία πραγματική τέχνη, κάποιοι, μάλιστα, λογοτέχνες μας άφησαν επιστολές τους σχεδόν εφάμιλλες των «κανονικών» τους έργων. Στη σημερινή εποχή η επιστολογραφία έχει αντικατασταθεί από τα «άχαρα» e-mail και τα λοιπά ηλεκτρονικά μεταφοράς μηνυμάτων. Ωστόσο, υπάρχει κάποιος που «αντιστέκεται και θα αντιστέκεται για πάντα» - σαν άλλο γαλατικό χωριό του Αστερίξ - στην «ισοπέδωση» αυτή: πρόκειται για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει εγκαινιάσει μία συνεχή επιστολογραφία προς την Κομισιόν για θέματα που αφορούν την οικονομική, κυρίως, πραγματικότητα στη χώρα μας. Ξεκινώντας, στα τέλη Μαΐου, από την επιστολή για τη διαφορετική τιμολόγηση προϊόντων ανά χώρα-μέλος της ΕΕ εκ μέρους των πολυεθνικών, τα «γαλάζια γράμματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς την κυρία φον ντερ Λάιεν πέρασαν, στη συνέχεια, σε θέματα ενεργειακής πολιτικής

Οδεύουμε Προς Μια Γενικευμένη Ενεργειακή Κρίση;

Οδεύουμε Προς Μια Γενικευμένη Ενεργειακή Κρίση;

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η κρίση μετά τις τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Λιβάνου, την συνέχιση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά της Χαμάς, τους βομβαρδισμούς της αεροπορίας του Ισραήλ κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη την (ανεπιτυχή) επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ και την ετοιμαζόμενη αντίποινα του Τέλ Αβίβ κατά της Τεχεράνης. Η πιθανή όξυνση της ανωτέρω κρίσης ενισχύει τον κίνδυνο νέων διαταραχών στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, αλλά και αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας όπως και του κόστους των μεταφορών, οδηγώντας σε υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη

Στην Εποχή των Βαρβάρων

Στην Εποχή των Βαρβάρων

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία περίοδο παγκόσμιων καταιγιστικών εξελίξεων. Ο πλανήτης δεν έχει πλέον «αφεντικό». Οποιος δεν το είχε καταλάβει, το καταλαβαίνει τώρα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το έχει αποδείξει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο. Εκμεταλλεύεται την αμερικανική προεκλογική περίοδο και το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας κάθε κόκκινη γραμμή που υποτίθεται του έχουν θέσει οι Μπάιντεν και Μπλίνκεν. Ακούγοντας τις δηλώσεις τους αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν έχουν κανένα περιθώριο αντίδρασης. Γνωρίζουν πως αν πιέσουν το Ισραήλ με τη διακοπή παροχής εξοπλισμών, μπορεί να κάνουν τεράστια ζημιά στην υποψηφιότητα της Χάρις

Η Ολλανδική Ασθένεια

Η Ολλανδική Ασθένεια

Κεφάλαιο πρώτο: Η ανακάλυψη φυσικού αερίου έξω από το Χρόνιγκεν (Groningen), στην Ολλανδία, στις 29 Μαΐου 1959 καθόρισε τη μεταπολεμική οικονομία της χώρας. Αρχικά, το μέγεθος του κοιτάσματος εκτιμήθηκε σε 60 bcm, όμως νεώτερες εκτιμήσεις το υπολογίζουν στα 2.700 bcm, νούμερο που το καθιστά το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Τα τελευταία 60 χρόνια, η Ολλανδία έχει προσποριστεί τεράστια έσοδα που ξεπερνούν τα 363 δισεκατομμύρια ευρώ από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Ο αντίκτυπος στην ολλανδική οικονομία ήταν τόσο μεγάλος που ο Economist επινόησε τον όρο «ολλανδική ασθένεια», για να καταδείξει τον αντίκτυπο της παρακμής των μεταποιητικών βιομηχανιών της Ολλανδίας, ύστερα από την ανακάλυψη αυτού του τεράστιου κοιτάσματος φυσικών πόρων.