Στο Κατάρ Στρέφεται η Τουρκία Εν Όψει Πιθανών Προβλημάτων στην Τροφοδοσία με Ρωσικό Αέριο

Στο Κατάρ Στρέφεται η Τουρκία Εν Όψει Πιθανών Προβλημάτων στην Τροφοδοσία με Ρωσικό Αέριο
energia.gr
Πεμ, 3 Δεκεμβρίου 2015 - 07:49
Η αγορά LNG από το Κατάρ είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει η Άγκυρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα στην τροφοδοσία της με φυσικό αέριο από την Ρωσία
Η αγορά LNG από το Κατάρ είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει η Άγκυρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα στην τροφοδοσία της με φυσικό αέριο από την Ρωσία.

Σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή ή περιορισμός της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Άγκυρα θα αγοράσει LNG στην spot αγορά από το Κατάρ, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.
 
Κατά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ντόχα, την Τετάρτη, υπεγράφησαν σειρά σημαντικών διμερών συμφωνιών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η προκαταρκτική συμφωνία της τουρκικής BOTAS με την εθνική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ για την αγορά LNG σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα βλέπει με θετικό πνεύμα πιθανές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG με το Κατάρ.

«Βλέπουμε θετικά μία πιθανή επένδυση στην αποθήκευση LNG ή άλλα βήματα με το Κατάρ, ως αποτέλεσμα προφανώς εξελίξεων αναφορικά με την Τουρκία», είπε.

Η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από τη Ρωσία. Πέρυσι, κατέβαλε 16,5 δισ. δολάρια για την αγορά 27,4 δισ. κυβικών μέτρων ΦΑ από την Gazprom.

Το 2013, το 56% των αναγκών σε ΦΑ καλύφθηκαν από τις εισαγωγές από τη Ρωσία και ένα 13% από τις εισαγωγές LNG από την Αλγερία. Εκτός από τη χρήση του ΦΑ για θέρμανση, οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με ΦΑ καλύπτουν το 33% της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.