Το Στοίχημα της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Νησιών

Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο με μεγάλα, μακροπρόθεσμα, οφέλη για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την οικονομική ανάπτυξη. Μετά από καθυστερήσεις αρκετών ετών, αρχίζει σταδιακά να παίρνει σάρκα και οστά, με τα έργα για τη διασύνδεση της Σύρου, της Πάρου, της Τήνου και της Μυκόνου με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Υψηλής Τάσης.Πώς μπορεί αυτό το σχέδιο να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, ιδίως σε μία περίοδο όπου οι επενδύσεις βρίσκονται στο «σημείο μηδέν» και η χώρα δείχνει καταδικασμένη στη στασιμότητα; Ο επικεφαλής του ομίλου της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, έχει μία ενδιαφέρουσα απάντηση.
energia.gr
Πεμ, 3 Δεκεμβρίου 2015 - 09:58
Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο με μεγάλα, μακροπρόθεσμα, οφέλη για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την οικονομική ανάπτυξη. 

Μετά από καθυστερήσεις αρκετών ετών, αρχίζει σταδιακά να παίρνει σάρκα και οστά, με τα έργα για τη διασύνδεση της Σύρου, της Πάρου, της Τήνου και της Μυκόνου με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Υψηλής Τάσης.

Πώς μπορεί αυτό το σχέδιο να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, ιδίως σε μία περίοδο όπου οι επενδύσεις βρίσκονται στο «σημείο μηδέν» και η χώρα δείχνει καταδικασμένη στη στασιμότητα; Ο επικεφαλής του ομίλου της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, έχει μία ενδιαφέρουσα απάντηση.

Κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Ελληνομερικανικού Επιμελητηρίου, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα «επενδυτικό σοκ», στο επίκεντρο του οποίου θα είναι οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, με έμφαση στις ΑΠΕ, οι ενεργειακού χαρακτήρα περιβαλλοντικές επενδύσεις, καθώς και οι υποδομές σε δίκτυα.

Στον πυρήνα αυτής της πρότασης είναι τα νησιά του Αιγαίου: Ο κ. Περιστέρης πρότεινε ένα ταχύρυθμο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα για την ηλεκτρική διασύνδεση όλων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί τόσο από τα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs) όσο και από το «πακέτο Γιούνκερ». Ταυτόχρονα, θεωρείται δεδομένο ότι θα εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως με τη μορφή των Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το συνολικό κόστος αυτού του επενδυτικού προγράμματος, όπως είπε ο κ. Περιστέρης, εκτιμάται στα 4 δισ. ευρώ, περίπου. Η απόσβεση του μπορεί να γίνει μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, μέσω της κατάργησης των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου υφίσταται ένα δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, άνω των 10.000 MW, το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητο, καθώς σήμερα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε μόλις 500 MW. Η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το δυναμικό και να τροφοδοτήσει τα κέντρα υψηλής ζήτησης, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ωστόσο. η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει. Χαρακτηρίζει τα αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες ως σοβαρή απειλή (!), ενώ στο θέμα του ΑΔΜΗΕ προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο, καθώς το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κρατήσει τον Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπό κρατικό έλεγχο.

Όμως, το μείζον δεν είναι η μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ, αλλά οι επενδύσεις που πρέπει να υλοποιήσει για τις ενεργειακές υποδομές και διασυνδέσεις. Κρίσιμα ερωτήματα για τις προτεραιότητες του Διαχειριστή και κυρίως την χρηματοδότηση των επενδύσεων παραμένουν αναπάντητα.

Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από την πολιτική ηγεσία ότι χρειάζονται τώρα σαφείς αποφάσεις και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί, όπως επισήμανε ο κ, Περιστέρης, κάθε ημέρα που περνά, τη ζημία (υψηλές χρεώσεις ΥΚΩ και ρεύματος, περιβαλλοντική επιβάρυνση κ.ά) την πληρώνει ο ελληνικός λαός.