Φραγμός στην Αδικία με τις Αντικειμενικές

Η περίπτωση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» από το 2007, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αβελτηρίας του ελληνικού κράτους. Με τις τιμές που υπολογίζονται οι φόροι και τα δημοτικά τέλη να είναι εξωπραγματικές σε σύγκριση με τις εμπορικές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια κλασική «ληστεία» σε βάρος εκατομμυρίων πολιτών. Είτε επειδή συνέφερε τις κυβερνήσεις της τελευταίας οκταετίας, είτε εξαιτίας της ανικανότητας των αρμοδίων υπηρεσιών, οι αντικειμενικές αξίες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, παρά τη βαθιά κρίση που περνά η ελληνική κτηματαγορά. Οι τιμές στις οποίες γίνονται οι ελάχιστες αγοραπωλησίες βρίσκονται στα... Τάρταρα, όμως, την ίδια στιγμή η εφορία υπολογίζει όλους τους φόρους, και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ, με τιμές ζώνης που δεν έχουν καμιά σχέση με την ελληνική πραγματικότητα
energia.gr
Σαβ, 5 Δεκεμβρίου 2015 - 13:50

Η περίπτωση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» από το 2007, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αβελτηρίας του ελληνικού κράτους. Με τις τιμές που υπολογίζονται οι φόροι και τα δημοτικά τέλη να είναι εξωπραγματικές σε σύγκριση με τις εμπορικές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια κλασική «ληστεία» σε βάρος εκατομμυρίων πολιτών.

Είτε επειδή συνέφερε τις κυβερνήσεις της τελευταίας οκταετίας, είτε εξαιτίας της ανικανότητας των αρμοδίων υπηρεσιών, οι αντικειμενικές αξίες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, παρά τη βαθιά κρίση που περνά η ελληνική κτηματαγορά. Οι τιμές στις οποίες γίνονται οι ελάχιστες αγοραπωλησίες βρίσκονται στα... Τάρταρα, όμως, την ίδια στιγμή η εφορία υπολογίζει όλους τους φόρους, και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ, με τιμές ζώνης που δεν έχουν καμιά σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Είναι αδιανόητη η έμμεση αυτή επιβάρυνση των πολιτών με το πρόσχημα της αδυναμίας άσκησης οικονομικής πολιτικής ή ακόμη και της ανάγκης να γεμίσουν τα ταμεία.

Αλλωστε, οι εκτός λογικής αντικειμενικές αξίες έχουν «καταδικαστεί» και από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η κυβέρνηση θα έπρεπε να συμμορφωθεί από τον περασμένο Ιούνιο με την απόφαση για αναπροσαρμογή, ώστε να προσεγγίσουν τις τιμές αγοράς.

Για ακόμη μια φορά η επίσημη πολιτεία κωφεύει και αντιδρά σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Ως εκ τούτου έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η νέα επιτροπή που εξήγγειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η οποία θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα φέρει αποτελέσματα. Αν θα μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να άρει τις αδικίες που υπάρχουν στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας κι αν είναι σε θέση το κράτος να υλοποιήσει ένα σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής, ώστε να είναι δίκαιη και νόμιμη η αντιμετώπιση των ιδιοκτητών.

Σχεδόν οκτώ χρόνια εφαρμόζεται ένα εντελώς στρεβλό σύστημα, το οποίο πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα, αν θέλει η κυβέρνηση της Αριστεράς να κάνει πράξη την εξαγγελία της για δίκαιη φορολόγηση.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 04/12/2015)