Πρέπει να Επικρατήσει Τώρα η Λογική και η Σύνεση

Το μήνυμα που στέλνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας απευθύνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και στην κοινωνία, η οποία ακόμη δεν έχει εν πολλοίς αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και τον τρόπο για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Η πολιτική συναίνεση δεν είναι το μοναδικό «προαπαιτούμενο» για να προχωρήσει η οικονομία χωρίς νέους κραδασμούς. Απαιτείται και η στήριξη της κοινωνίας σε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Η τελευταία...σοβιετικού τύπου οικονομία στην Ευρώπη είναι ακόμη η ελληνική, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, αναγκαστικά τις περισσότερες φορές εξαιτίας της κρίσης. Επομένως, οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ, έστω κι αν μερικές φορές είναι επώδυνες
energia.gr
Δευ, 7 Δεκεμβρίου 2015 - 09:17

Το μήνυμα που στέλνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας απευθύνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και στην κοινωνία, η οποία ακόμη δεν έχει εν πολλοίς αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και τον τρόπο για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. 

Η πολιτική συναίνεση δεν είναι το μοναδικό «προαπαιτούμενο» για να προχωρήσει η οικονομία χωρίς νέους κραδασμούς. Απαιτείται και η στήριξη της κοινωνίας σε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. 

Η τελευταία...σοβιετικού τύπου οικονομία στην Ευρώπη είναι ακόμη η ελληνική, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, αναγκαστικά τις περισσότερες φορές εξαιτίας της κρίσης. Επομένως, οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ, έστω κι αν μερικές φορές είναι επώδυνες.

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, ο διοικητής της ΤτΕ έλεγε ακριβώς τα ίδια που είπε και χθες. Δηλαδή, ότι δεν πρέπει η πολιτική αστάθεια να πλήξει την οικονομία, η οποία και τότε είχε μπει σε βάσεις σταθερότητας. Εκείνη η παρέμβασή του θεωρήθηκε από μεγάλο μέρος της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, ως ωμή πολιτική παρέμβαση. Κάποιοι είχαν σπεύσει να ζητήσουν ακόμη και την παραίτησή του, ειδικά για τη φράση «υπάρχει κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης για την ελληνική οικονομία».

Δυστυχώς η πολιτική αστάθεια, οι καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και τα λάθη του καλοκαιριού που έφεραν το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, επιβεβαίωσαν την ανήκεστο βλάβη στην οικονομία.

Ομως, η στροφή της κυβέρνησης στη συνεννόηση με τους δανειστές, με τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, απέτρεψε τα χειρότερα. Πλέον η ελληνική οικονομία μπορεί να αισιοδοξεί ότι θα βγει από την ύφεση, ακόμη και εντός του 2016.

Η νέα προειδοποίηση του διοικητή της ΤτΕ για εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη αλλά και για εθνική συνεννόηση θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη απ’ όλους, ώστε να μην επανέλθει η χώρα σε ακόμη μία... ανήκεστο βλάβη. Κυρίως δε, θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους Ελληνες πολίτες ότι πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα οι μεταρρυθμίσεις που κρίνονται απαραίτητες για να λειτουργήσει η οικονομία σε υγιείς βάσεις.

Ο κ. Στουρνάρας περιέγραψε τον τρόπο που μπορεί να συμβεί αυτό: Οχι με αυξήσεις στους φόρους ή στις εισφορές, αλλά με περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου που είναι άχρηστες. Οχι με νέες επιβαρύνσεις στους Ελληνες πολίτες που δεν αντέχουν πλέον να πληρώνουν συνεχώς, αλλά με εξορθολογισμό των δημοσίων υπηρεσιών. Οσοι φορείς δεν χρειάζονται πρέπει να κλείσουν και το προσωπικό να μεταφερθεί σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, όπως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Επίσης, απαραίτητο είναι να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες για να έρθουν νέες επενδύσεις, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, να αυξηθεί η ρευστότητα στην οικονομία.

Δυστυχώς, εν έτει 2015 συνεχίζουμε να μιλάμε για αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Ποτέ δεν είναι αργά, αρκεί να επικρατήσει η λογική και η σύνεση.

(Πηγή: Ημερησία)