Ανησυχία στην Αγορά για τη Συμφωνία της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς για τον ΑΔΜΗΕ

Ανησυχία στην Αγορά για τη Συμφωνία της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς για τον ΑΔΜΗΕ
του Γιώργου Κωστούλα
Τρι, 15 Δεκεμβρίου 2015 - 07:54
Ανησυχία επικρατεί στην αγορά σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά σημαντικά σημεία που παραμένουν αδιευκρίνιστα, εντείνοντας την αβεβαιότητα όχι μόνο για το μέλλον του Διαχειριστή αλλά και της ΔΕΗ
Ανησυχία επικρατεί στην αγορά σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά σημαντικά σημεία που παραμένουν αδιευκρίνιστα, εντείνοντας την αβεβαιότητα όχι μόνο για το μέλλον του Διαχειριστή αλλά και για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με όσα έχει πει μέχρι σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, η συμφωνία προβλέπει ότι τα πάγια του ΑΔΜΗΕ θα μεταφερθούν σε μία νέα εταιρεία, όπου το Δημόσιο θα ελέγχει το 51%. 

Το υπόλοιπο ποσοστό θα διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή (29%) και σε ιδιώτες μετόχους (το υπόλοιπο 20%), μέσω της εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Τα «γκρίζα» σημεία της συμφωνίας είναι η αποζημίωση της ΔΕΗ, καθώς η τακτοποίηση των ενδοομιλικών οφειλών με τον ΑΔΜΗΕ.

Ένα τμήμα της αποζημίωσης θα καταβληθεί από την διάθεση του 49%. Το υπόλοιποι τμήμα, που αφορά το ποσοστό του Δημοσίου, θα αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου από ένα μέρος των κερδών του ΑΔΜΗΕ. Προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή το ποσοστό των εσόδων του ΑΔΜΗΕ που θα διατίθεται για την αποζημίωση της ΔΕΗ.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, τόνισε χθες, σε παρέμβασή του, ότι αν και «είναι αυτονόητο ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα στηρίξει την προσπάθεια» του βασικού μετόχου για την υλοποίηση της συμφωνίας «με τον πιο αποδοτικό τρόπο τόσο για την επιχείρηση όσο και για τους λοιπούς μετόχους», υπάρχουν «αρκετά σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τον πλέον ορθό και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να διασφαλισθεί, όπως δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός, πλήρως η κατά το 100% αποζημίωση της ΔΕΗ και κατ' επέκταση το συμφέρον της επιχείρησης με απόλυτο σεβασμό έναντι των δικαιωμάτων όλων των μετόχων».

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά είναι και το γεγονός ότι η μετοχή της ΔΕΗ έχει σημειώσει μεγάλες απώλειες το τελευταίο διάστημα. Χθες, σε μία συνεδρίαση όπου ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,07%, έκλεισε με απώλειες 4,01% στα 3,83 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 3,60 ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας έχει κατακρημνιστεί στα 888,5 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται στο 0,16% (!) της λογιστικής αξίας της Επιχείρησης. 
Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr