Και σε άλλες αγορές, πλην των πετρελαιοειδών, προγραμματίζουν να εισέλθουν τα ΕΛΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με παράγοντες του Ομίλου, τα Ελληνικά Πετρέλαια» δηλώνουν ανοικτά σε συνεργασίες με τη ΔΕΗ, εν όψει μάλιστα της πρόβλεψης του Μνημονίου για περιορισμό του μεριδίου της τελευταίας στη λιανική ως το 2020 στο 50% της αγοράς

Και σε άλλες αγορές, πλην των πετρελαιοειδών, προγραμματίζουν να εισέλθουν τα ΕΛΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με παράγοντες του Ομίλου, τα Ελληνικά Πετρέλαια» δηλώνουν ανοικτά σε συνεργασίες με τη ΔΕΗ, εν όψει μάλιστα της πρόβλεψης του Μνημονίου για περιορισμό του μεριδίου της τελευταίας στη λιανική ως το 2020 στο 50% της αγοράς.

Σύμφωνα με παράγοντες των ΕΛΠΕ, εξάλλου, ο καλύτερος τρόπος για τη ΔΕΗ ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες αυτές είναι να πραγματοποιήσει συμπράξεις στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, με την κατασκευή από κοινού νέων μονάδων ή με την δημιουργία πολυμετοχικών σχημάτων στα οποία κάθε πλευρά θα εισφέρει το παραγωγικό της δυναμικό.

Όπως επισήμανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση παρουσία του προέδρου του ομίλου Ευστάθιου Τσοτσορού, τα Ελληνικά Πετρέλαια προετοιμάζουν την είσοδό τους σε νέες ενεργειακές αγορές εκτός των πετρελαιοειδών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιούλης, οι προβλέψεις διεθνώς αναφέρουν πως τα υγρά καύσιμα σε ορίζοντα δεκαετίας θα χρησιμοποιούνται μόνο για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, ενώ στις αστικές μετακινήσεις θα κυριαρχήσουν νέες πηγές ενέργειας όπως ο ηλεκτρισμός και πιθανώς το υδρογόνο. Οι εξελίξεις αυτές συνεπάγονται μεταβολές και στη δομή του δικτύου λιανικής, πράγμα που σημαίνει ανασχεδιασμό στα πρατήρια καυσίμων ώστε αυτά να εξυπηρετούν τις νέες ανάγκες.

Όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, υπενθυμίζεται ότι ήδη τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά και στη λιανική ρεύματος μέσω της Elpedison, κοινή εταιρία με την ιταλική Edison.

Τα κέρδη του ομίλου φέτος, σύμφωνα με πηγές των ΕΛΠΕ, αναμένεται να αγγίξουν επίπεδα - ρεκόρ (ενν. σε συγκρίσιμη βάση, αφαιρουμένης δηλαδή πιθανής επίπτωσης από τη διακύμανση των διεθνών τιμών. Ας σημειωθεί ότι η πτώση των τιμών, μολονότι μειώνει το κόστος παραγωγής και εφοδιασμού, έχει, ωστόσο, σαν αποτέλεσμα και την υποτίμηση των αποθεμάτων που κατέχει η εταιρία). Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι η κατανάλωση συνολικά στην εγχώρια αγορά αναμένεται να κλείσει εφέτος σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2014.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για τη διευθέτηση των οφειλών των ΕΛΠΕ προς το Ιράν για τις προμήθειες αργού προ της επιβολής του εμπάργκο. Μια από τις προτάσεις που εξετάζονται, στο πλαίσιο του διακανονισμού αυτού, είναι η αποπληρωμή σε βάθος χρόνου σε συνδυασμό με την προμήθεια αργού.