Μία από τις ιστορικές βιομηχανίες της Ηπείρου, η μεταλλοβιομηχανία Ν. Πέτσιος -γνωστή με τον εμπορικό τίτλο Spider -, απειλείται με «λουκέτο» και τουλάχιστον 150 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο
Μία από τις ιστορικές βιομηχανίες της Ηπείρου, η μεταλλοβιομηχανία Ν. Πέτσιος -γνωστή με τον εμπορικό τίτλο Spider -, απειλείται με «λουκέτο» και τουλάχιστον 150 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο.

Η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 πιστοποιεί και επίσημα τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία, αλλά οι προμηθευτές, οι πελάτες και κυρίως οι εργαζόμενοι στη Spider βιώνουν την αποκαθήλωσή της εδώ και καιρό. Οι τρεις μονάδες στην Ηπειρο είναι κλειστές ή υπολειτουργούν, αφού δεν υπάρχουν κεφάλαια για αγορά πρώτης ύλης. Οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει το περασμένο καλοκαίρι σε επίσχεση εργασίας και πολλοί από αυτούς διεκδικούν δεδουλευμένα δύο ετών!

Πώς όμως μια εξειδικευμένη και νοικοκυρεμένη εταιρεία με θυγατρικές στη Δυτική Ευρώπη, εξαγωγές σε 23 χώρες, με δραστηριότητες στις μεταλλικές κατασκευές, στα προϊόντα αποκομιδής σκουπιδιών και παραγγελίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας φτάνει σε αυτό το σημείο;

Η απάντηση είναι εύκολη και επικεντρώνεται στη λέξη «ρευστότητα». Η δραματική μείωση των πωλήσεων και οι επισφάλειες από πελάτες δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την εταιρεία, με τη χαριστική βολή να τη δίνουν τα capital controls τον Ιούνιο του 2015. Οι αγορές λαμαρίνας (πρώτη ύλη) από την Τουρκία σταδιακά σταμάτησαν και σήμερα τα τρία εργοστάσια της εταιρείας στα Γιάννενα έχουν κατεβάσει διακόπτες.

Υποχρεώσεις
Το 2009 η εταιρεία είχε πωλήσεις 37 εκατ. ευρώ και το 2014 -τελευταία επίσημα δημοσιοποιημένα στοιχεία -υποχώρησαν στα 8,5 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια στο τέλος του 2014 ήταν αρνητικά κατά 22 εκατ. ευρώ, οι ζημιές ξεπέρασαν τα 7 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων έφτασε τα 62 εκατ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζομένους προσέγγισαν τα 5 εκατ. ευρώ.

Βαρίδι για την εταιρεία αποτέλεσαν οι επισφάλειες από τους δήμους, τους οποίους τροφοδοτούσε με τους γνωστούς πράσινους κάδους αλλά και απορριμματοφόρα, φθάνοντας να κατέχει ποσοστό άνω του 60% της συγκεκριμένης αγοράς. Σωρρευτικά οι προβλέψεις για επισφαλείς εμπορικές απαιτήσεις την πενταετία 2009-2014 έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ, με τις περισσότερες να προέρχονται από «φέσια» των δήμων. Σε συνδυασμό με τη μείωση των παραγγελιών από το ΥΠΕΘΑ η εταιρεία έφτασε σε αδιέξοδο. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2015 παραιτήθηκαν ο προϊστάμενος λογιστηρίου και ο εσωτερικός ελεγκτής.

Η εισηγμένη εταιρεία υπέβαλε στις 7 Δεκεμβρίου 2015, ενώπιον του αρμοδίου Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, αίτηση υπαγωγής της στη διαδικασία εξυγίανσης και λήψης προληπτικών μέτρων του άρθρου 99. Η δικάσιμος ορίστηκε για τις 21 Ιανουαρίου 2016, ενώ ελήφθη προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύεται προσωρινά ως τη συζήτηση της αίτησης κάθε διωκτικό μέτρο κατά της εταιρείας και των συνοφειλετών της (π.χ. κατασχέσεις, κήρυξη πτώχευσης κ.ά.).

Οπως αναφέρει η εταιρεία: «Εκτιμάται ότι μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης η εταιρεία θα πετύχει την αναδιάρθρωση των οφειλών τηςκαι την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της».

Για να γίνει αυτό βεβαίως, απαιτείται η συνδρομή των βασικών μετόχων -οικογένεια Πέτσιου -με κεφάλαια και εγγυήσεις προσωπικής περιουσίας, αλλά και ένα αξιόπιστο business plan που θα πείσει τις τράπεζες να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στην εταιρεία. Αν δεν υπάρξει λευκός καπνός από το δικαστήριο, η Ηπειρος θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αφού πρόκειται για μια περιοχή με ελάχιστες βιομηχανίες και με μεγάλα ποσοστά ανεργίας (27,6% τον Σεπτέμβριο του 2015).

Η ιστορία
Tο 1946 ο Νικόλαος Πέτσιος ίδρυσε στα Ιωάννινα μια ατομική επιχείρηση η οποία είχε τη μορφή μηχανουργείου για την κατασκευή καλουπιών.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 η εταιρεία αρχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην παραγωγή μεταλλικών επίπλων. Στα τέλη του 1968 προσθέτει στα παραγόμενα προϊόντα της τα λυόμενα ράφια, με τα οποία εξοπλίστηκαν τα πρώτα σουπερμάρκετ.

Το 1972 η οικογενειακή επιχείρηση αλλάζει νομική μορφή και ιδρύεται η εταιρεία Spider Μεταλλοβιομηχανία Ν. Πέτσιος & Υιοί ΑΕ.

Από το 1974, η Spider δραστηριοποιείται στον τομέα των υπεργολαβιών και του αμυντικού υλικού, ξεκινώντας συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας για την κατασκευή χαλύβδινων καλύκων, ερπυστριών αρμάτων, μερών οχημάτων τζιπ κ.ά. Ηταν η πρώτη ελληνική επιχείρηση που κατασκευάζει το σύνολο των μεταλλικών μερών ενός οχήματος στην Ελλάδα, από τα Stayer τη δεκαετία του '70 ως τα τζιπ της Mercedes τη δεκαετία του 2000.

Το 1983 η εταιρεία εισέρχεται στον κλάδο παραγωγής προϊόντων για το περιβάλλον, με την παραγωγή σύγχρονων κάδων μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων. Τον Δεκέμβριο του 1999 εισάγεται στο ΧΑ αντλώντας 5,2 δισ. δρχ. (15,3 εκατ. ευρώ).

(tovima.gr)
Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr