Ανακάμπτουν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου από τα χαμηλά πολλών ετών στα οποία «βυθίστηκαν» χθες, ωστόσο η ανάκαμψη αυτή οφείλεται περισσότερο σε «τεχνικούς» παράγοντες, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς προμηνύουν περαιτέρω πτώση το επόμενο διάστημα. Από τις αρχές του έτους οι απώλειες υπερβαίνουν το 30%

Ανακάμπτουν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου από τα χαμηλά πολλών ετών στα οποία «βυθίστηκαν» χθες, ωστόσο η ανάκαμψη αυτή οφείλεται περισσότερο σε «τεχνικούς» παράγοντες, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς προμηνύουν περαιτέρω πτώση το επόμενο διάστημα. 

Από τις αρχές του έτους οι απώλειες υπερβαίνουν το 30%, καθώς η προσφορά συνεχίζει να υπερκαλύπτει τη ζήτηση, κάτι που αναμένεται να συνεχισθεί και τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Η τιμή του Μπρεντ ενισχύεται στα 36,58 δολάρια/βαρέλι, από το χαμηλό 11ετίας των 36,04 δολαρίων που σημείωσε χθες.

Το αμερικανικό αργό διαμορφώνεται στα 36,07 δολάρια/βαρέλι, από το χαμηλό εξαετίας των 33,98 δολαρίων στο οποίο υποχώρησε τη Δευτέρα.

Επιπλέον πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου δημιουργεί το γεγονός ότι στο βόρειο ημισφαίριο επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες, φαινόμενο που αποδίδεται κυρίως στο Ελ Νίνο. 

Και όλα αυτά σε μία περίοδο όπου η αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς από το Ιράν, όταν αρθούν οι κυρώσεις κατά της χώρας, εκτιμάται ότι θα διευρύνει το ήδη υψηλό χάσμα με τη ζήτηση.

Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι η ιρανική παραγωγή αργού θα αυξηθεί κατά 600.000 βαρέλια/ημέρα από το τρέχουν επίπεδο του 1 εκατ. βαρελιών/ημέρα, μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την άρση των κυρώσεων. 

Ο ΙΕΑ βλέπει αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα μέσα σε διάστημα 6-12 μηνών από την άρση των κυρώσεων.