Ας Αποφασίσουμε Τι Ελλάδα Θέλουμε

Πρώτιστο καθήκον μιας κυβέρνησης είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και η απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων. Ακόμη κι αν πολλές φορές δεν «βολεύουν» ούτε τους κυβερνώντες αλλά ούτε και επιχειρήσεις, ιδιώτες ή το ίδιο το κράτος. Ως εκ τούτου, ορθώς η παρούσα κυβέρνηση οφείλει να ελέγχει τις επενδυτικές δραστηριότητες, αν βρίσκονται εντός των κανονισμών, αν κινούνται εντός των περιβαλλοντικών, εργασιακών ή εμπορικών ορίων. Ομως, σε καμιά περίπτωση η εκάστοτε κυβέρνηση δε μπορεί να λειτουργεί με ιδεοληψίες, με εκδικητικότητα, με επικοινωνιακούς κι όχι ουσιαστικούς όρους. Στην υπόθεση της Eldorado Gold αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες αντιμετωπίστηκαν περίπου ως «εγκληματίες». Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει ποινικοποιηθεί
energia.gr
Τετ, 13 Ιανουαρίου 2016 - 15:52

Πρώτιστο καθήκον μιας κυβέρνησης είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και η απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων. Ακόμη κι αν πολλές φορές δεν «βολεύουν» ούτε τους κυβερνώντες αλλά ούτε και επιχειρήσεις, ιδιώτες ή το ίδιο το κράτος.

Ως εκ τούτου, ορθώς η παρούσα κυβέρνηση οφείλει να ελέγχει τις επενδυτικές δραστηριότητες, αν βρίσκονται εντός των κανονισμών, αν κινούνται εντός των περιβαλλοντικών, εργασιακών ή εμπορικών ορίων.

Ομως, σε καμιά περίπτωση η εκάστοτε κυβέρνηση δε μπορεί να λειτουργεί με ιδεοληψίες, με εκδικητικότητα, με επικοινωνιακούς κι όχι ουσιαστικούς όρους. Στην υπόθεση της Eldorado Gold αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες αντιμετωπίστηκαν περίπου ως «εγκληματίες». Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει ποινικοποιηθεί. Κάθε επενδυτής που εμφανίζεται για να ζητήσει κίνητρα, διευκολύνσεις, επιτάχυνση διαδικασιών θεωρείται εκ προοιμίου ως... εχθρός της πατρίδας.

Μια «σοβιετική αντίληψη» κυριαρχεί και ο κρατισμός βγαίνει μπροστά για να θέσει εμπόδια στην υγιή επιχειρηματικότητα. Διότι ακόμη κι εμφανίζονται επενδυτές - κερδοσκόποι και «αεριτζήδες» - εντούτοις υπάρχουν και σοβαροί επενδυτές που θέλουν να τηρήσουν τους νόμους. Επιδιώκουν φυσικά το κέρδος, αλλά ταυτόχρονα δίνουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, πληρώνουν εκατομμύρια σε φόρους, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η περίπτωση των μεταλλείων αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη αλυσίδα των χαμένων ευκαιριών στην Ελλάδα. Ανάπλαση του Ελληνικού, μεγάλα τουριστικά projects, αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας... Μια ατελείωτη λίστα με επενδύσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας και να φέρουν πραγματική ανάπτυξη.

Πρέπει επιτέλους το ελληνικό πολιτικό σύστημα να απελευθερωθεί από τα «βαρίδια» του παρελθόντος. Η ελληνική οικονομία πρέπει να ανοίξει, να υποδεχθεί επενδυτές, να τους δώσει κίνητρα, να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια, να μειώσει τη φορολογία. Τότε θα έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί σκληρούς ελέγχους για την τήρηση των νόμων.

Αν δεν αλλάξει γρήγορα σελίδα η χώρα, είναι καταδικασμένη να μείνει για χρόνια στο περιθώριο. Με την ανεργία σε απίστευτα επίπεδα και τα λαμπρά μυαλά να φεύγουν για το εξωτερικό.

Πρέπει όλοι να αποφασίσουμε τι Ελλάδα θέλουμε.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 12/01/2016)