Με Διπλό Grexit Απειλείται η Ελλάδα

Η οκτάωρη συνεδρίαση της Έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας την περασμένη Τρίτη (26/1) δεν ήταν μόνο πολύωρος, αλλά και σε απολύτως αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα. Πέραν της μάλλον γραφικής προτάσεως του Βέλγου υπουργού για στρατόπεδα προσφύγων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν 300.000-400.000 άτομα στην περιοχή των Αθηνών, προδιεγράφη μία διαδικασία «απομονώσεως» της Ελλάδος από τη Ζώνη Σένγκεν. Σύμφωνα με την γαλλική «LeMonde», η Κομισιόν, με τον έκθετο για παρότρυνση στην Σλοβενία να «κλείσει» τα σύνορα της με τον στρατό της επί κεφαλής της κ. Γιούνκερ, θα προχωρήσει σε αποτίμηση της καταστάσεως στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σε δεύτερη φάση θα υποβάλλει την έκθεση της στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η εισήγηση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία. Στην Τρίτη φάση η Ελλάς εντός τριών μηνών θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις και, αν όχι, τελικώς η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών ελέγχων συνόρων
energia.gr
Δευ, 1 Φεβρουαρίου 2016 - 07:57

Η οκτάωρη συνεδρίαση της Έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας την περασμένη Τρίτη (26/1) δεν ήταν μόνο πολύωρος, αλλά και σε απολύτως αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα. Πέραν της μάλλον γραφικής προτάσεως του Βέλγου υπουργού για στρατόπεδα προσφύγων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν 300.000-400.000 άτομα στην περιοχή των Αθηνών, προδιεγράφη μία διαδικασία «απομονώσεως» της Ελλάδος από τη Ζώνη Σένγκεν. Σύμφωνα με την γαλλική « Le Monde», η Κομισιόν, με τον έκθετο για παρότρυνση στην Σλοβενία να «κλείσει» τα σύνορα της με τον στρατό της επί κεφαλής της κ. Γιούνκερ, θα προχωρήσει σε αποτίμηση της καταστάσεως στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σε δεύτερη φάση θα υποβάλλει την έκθεση της στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η εισήγηση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία. Στην Τρίτη φάση η Ελλάς εντός τριών μηνών θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις και, αν όχι, τελικώς η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών ελέγχων συνόρων.

Κρίσιμες χώρες που με επιθετικό τρόπο- παρακινούμενες από πανικό και κοινωνική πίεση-τοποθετούνται υπέρ της «φραγής» των συνόρων στην στεριά και ειδικά στην μεθόριο ΠΓΔΜ - Ελλάδος είναι η Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία αλλά και πλείστες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση των στελεχών της  Frontex (Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή) στην άτυπη Σύνοδο του Άμστερνταμ ότι «η θάλασσα δεν είναι αγρός».

Παράλληλα και σύμφωνα με πηγές από τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους του Σίτυ στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη, οι δηλώσεις του επί κεφαλής του Μηχανισμού Σταθερότητας ( ESM), κ. Κλ. Ρέγκλινγκ, αρχικά για την «παγίδα ρευστότητας» που ενδεχομένως θα βρεθεί η Ελλάδα τον Ιούνιο, Ιούλιο και εν συνεχεία και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συζήτηση περί «κουρέματος» του χρέους δεν είναι τυχαίες.

Συνδυάζονται με την εδραιωμένη αντίληψη που ήδη υπάρχει στον κύκλο του  Eurogroup ότι η Ελλάς δεν θα τα καταφέρει τελικά και ότι θα επιχειρηθεί η λύση που έχει προτείνει ο Γερμανός υπουργός κ. Σώυμπλε περί «τάιμ-αουτ» της χώρας από την συμμετοχή της στην ζώνη του ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάς θα βρεθεί μέχρι το φθινόπωρο μπροστά στον κίνδυνο διπλού “ Grexit”, τόσο σε επίπεδο Σένγκεν όσο και ευρώ. Ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός και οι αρνητικές προθέσεις των «εταίρων» μας δεν κρύβονται. Μήπως ήρθε η ώρα για μία συνεννόηση, συσπείρωση και συναντίληψη του πολιτικού συστήματος. Χωρίς αυτή, δύσκολα θα αποφύγουμε νέες περιπέτειες.