Οι Ενεργειακές Επενδύσεις Σκοντάφτουν στις Ιδεοληψίες και στην Άγνοια των Κανόνων Λειτουργίας της Αγοράς

Εάν κάτι έγινε σαφές από τις παρουσιάσεις και παρεμβάσεις στο ετήσιο συνέδριο Athens Energy Forum που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στην Αθήνα, (όπου χορηγός επικοινωνίας ήτο το Energia. gr) είναι η εξωστρέφεια που προβάλλουν οι μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας και οι αξιόλογες δυνατότητες που προσφέρουν για επενδύσεις. Τόσο στους κλάδους του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ αλλά και των υδρογονανθράκων έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα projects και παρουσιάστηκαν καινοτόμες προσεγγίσεις ως προς τις επιδιωκόμενες συνεργασίες με διεθνείς φορείς και επενδυτές. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι καλά επεξεργασμένες θέσεις του Προέδρου & Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ, κου Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος για πρώτη φορά παρουσίασε ολοκληρωμένες τις προτάσεις του για κοινοπρακτικά σχήματα με αξιόπιστους επενδυτές για την κατασκευή νέων μονάδων και την διαχείριση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων
energia.gr
Τετ, 3 Φεβρουαρίου 2016 - 16:50

Εάν κάτι έγινε σαφές από τις παρουσιάσεις και παρεμβάσεις στο ετήσιο συνέδριο Athens Energy Forum που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στην Αθήνα, (όπου χορηγός επικοινωνίας ήτο το Energia. gr) είναι η εξωστρέφεια που προβάλλουν οι μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας και οι αξιόλογες δυνατότητες που προσφέρουν για επενδύσεις. Τόσο στους κλάδους του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ αλλά και των υδρογονανθράκων έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα projects και παρουσιάστηκαν καινοτόμες προσεγγίσεις ως προς τις επιδιωκόμενες συνεργασίες με διεθνείς φορείς και επενδυτές.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι καλά επεξεργασμένες θέσεις του Προέδρου & Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ, κου Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος για πρώτη φορά παρουσίασε ολοκληρωμένες τις προτάσεις του για κοινοπρακτικά σχήματα με αξιόπιστους επενδυτές για την κατασκευή νέων μονάδων και την διαχείριση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κος Θεόδωρος Κιτσάκος αναφέρθηκε στα σχέδια επέκτασης του δικτύου της ΔΕΠΑ αλλά και στην αναδιοργάνωση των ΕΠΑ, στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, και τις μεγάλες δυνατότητες που δημιουργούνται για την συμμετοχή ανεξάρτητων επενδυτών. Εξ άλλου η εξωστρέφεια και ο επιχειρηματικός προσανατολισμός της ΔΕΠΑ είναι δεδομένος με απτά πρόσφατα παραδείγματα τον Ελληνο-Βουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό IGB όπου η ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με την Edison μέσω της εταιρείας Poseidon ΑΕ, συμμετέχει ως επενδυτής στο εν λόγω έργο όπως επίσης και στο πλωτό τέρμιναλ LNG στην Αλεξανδρούπολη όπου δημιουργείται μια ισχυρή κοινοπραξία με την συμμετοχή ΔΕΠΑ, Ομίλου Κοπελούζου και Αμερικανικής Cheniere και ενδεχομένως και άλλων επενδυτών.

Αλλά και στην περίπτωση της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, όπου η Ελληνική δραστηριότητα είναι περιορισμένη με την Energean Oil & Gas να παραμένει η μόνη εταιρεία που έχει παραγωγή (πρόσφατα αυτή αυξήθηκε κατά 60% στα 5,000 βαρέλια την ημέρα) υπάρχουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για επενδύσεις, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο CEO της εταιρείας κ. Μαθιός Ρήγας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «σε μία περίοδο όπου γίνονται απολύσεις και συρρικνώνεται καθημερινά η επιχειρηματική δράση, η Energean αναπτύσσεται και προσλαμβάνει προσωπικό υλοποιώντας το μακροχρόνιο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους $150 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω μέχρι το 2018 με αύξηση της παραγωγής και την κατασκευή μίας νέας θαλάσσιας εξέδρας».

Και στις ΑΠΕ εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις ιδιαίτερα στον χώρο της Αιολικής ενέργειας, των υδροηλεκτρικών, της γεωθερμίας και της βιομάζας με ώριμα αλλά ανενεργά projects, λόγω capital controls και της αδυναμίας χρηματοδότησης μέσω του τραπεζικού τομέα συνολικού μεγέθους που ξεπερνά τα 3.0 GW. Όπως έγινε αντιληπτό στο Athens Energy Forum μέσα από τις συζητήσεις και εξειδικευμένες παρεμβάσεις παραγόντων της αγοράς, εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για την υλοποίηση μεγάλων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, κάτι που θα διευκολυνθεί περαιτέρω μέσα από τις προωθούμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων και κυρίως της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ένα έργο που αποκτά προτεραιότητα πλέον και προσφέρεται για ξένες επενδύσεις.

Όμως όλοι οι ανωτέρω σχεδιασμοί κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα με τους επενδυτές να αναδιπλώνονται για μία ακόμη φορά ως αποτέλεσμα ατυχέστατων χειρισμών από παράγοντες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι αρνούνται να συμβιβαστούν με την νέα πραγματικότητα, δηλαδή με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την λειτουργία μιας ελεύθερης και ανταγωνιστικής αγοράς, και δεν χάνουν δεν χάνουν ευκαιρία να προβάλλουν τις ιδεοληπτικές τους αγκυλώσεις αλλά και να χαράσσουν πολιτική βάσει αυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ναυάγιο της επένδυσης χρυσού στις Σκουριές με την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και ο εσωκομματικός τορπιλισμός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Έτσι, έχουμε το οξύμωρο από τη μία μεριά διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, με απτό παράδειγμα τον ενεργειακό τομέα, να πασχίζουν να διαμορφώσουν κατάλληλα επιχειρηματικά σχήματα και συνθήκες ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις και από την άλλη μία φράξια παλαιο- Μαρξιστών να προσπαθούν, υπό τον μανδύα μίας δήθεν εθνικολαϊκής και ταξικής αντίληψης, να φέρουν τα πάνω κάτω αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και μετέωρους τους εργαζόμενους. Γι αυτό είναι καιρός η κυβέρνηση να αποφασίσει εάν πράγματι επιθυμεί επενδύσεις και μέσω αυτών οικονομική ανάπτυξη και είναι διατεθειμένη να συμπεριφερθεί ανάλογα. Σε διαφορετική περίπτωση οι επενδυτές, ξένοι και Έλληνες, μπορούν εύκολα να βρουν ευκαιρίες και σε άλλους προορισμούς. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι η σημερινή πραγματικότητα που προσφέρει η παγκοσμιοποιημένη οικονομία.