Ποιος Θέλει να Γίνει Καπετάνιος στον Τιτανικό;

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την ύφεση έχουν ένα καλό κι ένα κακό νέο. Το καλό είναι ότι πέρυσι η πορεία της οικονομίας ήταν τελικώς καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Η ύφεση ήταν πολύ μικρότερη παρά την αναταραχή του καλοκαιριού και τα capital controls. Και εκπλήσσει ευχάριστα το γεγονός ότι ακόμη και οι ξένοι, π.χ. το Reuters, έβλεπε ύφεση 0,9% το δ’ τρίμηνο, αλλά τελικά έκλεισε χαμηλότερα. Το κακό νέο είναι ότι η ύφεση ήταν υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης, ωστόσο, αυτό μπορεί να διορθωθεί εντός του 2016, όπου πρόβλεψη είναι ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7%. Τα στοιχεία αυτά έχουν μεγάλη σημασία καθώς θα αποτελέσουν το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων, κυρίως με την πλευρά του ΔΝΤ που απαιτεί μέτρα έως 9 δισ. την επόμενη διετία εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μεγάλο δημοσιονομικό κενό
energia.gr
Σαβ, 13 Φεβρουαρίου 2016 - 18:44

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την ύφεση έχουν ένα καλό κι ένα κακό νέο. Το καλό είναι ότι πέρυσι η πορεία της οικονομίας ήταν τελικώς καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Η ύφεση ήταν πολύ μικρότερη παρά την αναταραχή του καλοκαιριού και τα capital controls.

Και εκπλήσσει ευχάριστα το γεγονός ότι ακόμη και οι ξένοι, π.χ. το Reuters, έβλεπε ύφεση 0,9% το δ’ τρίμηνο, αλλά τελικά έκλεισε χαμηλότερα.

Το κακό νέο είναι ότι η ύφεση ήταν υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης, ωστόσο, αυτό μπορεί να διορθωθεί εντός του 2016, όπου πρόβλεψη είναι ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7%.

Τα στοιχεία αυτά έχουν μεγάλη σημασία καθώς θα αποτελέσουν το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων, κυρίως με την πλευρά του ΔΝΤ που απαιτεί μέτρα έως 9 δισ. την επόμενη διετία εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μεγάλο δημοσιονομικό κενό.

Ομως, το γεγονός ότι παρά τις κλειστές τράπεζες και την οικονομική αβεβαιότητα, η οικονομία δεν καταστράφηκε και δείχνει σημάδια αντοχής, δίνει ελπίδες πως το 2016 μπορεί να είναι καλύτερο. Μπορεί ακόμη και να βγει η χώρα από την οκταετή ύφεση. Οι πολίτες ανταποκρίνονται στις πληρωμές προς το κράτος, οι φόροι γέμισαν τα ταμεία, αν και αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Η αγορά προσπαθεί να αφομοιώσει τη νέα πραγματικότητα και μοναδικό μελανό σημείο είναι η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αφού και οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν στα γκισέ.

Υπάρχει λοιπόν φως στο τούνελ, υπάρχουν αριθμοί και μεγέθη που προκαλούν αισιοδοξία. Ομως, πάντα υπάρχουν οι «αστερίσκοι». Η Ελλάδα έχει μάθει να ζει μ’ αυτούς, όπως και με τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί για τις αιτίες της κρίσης ή τις λύσεις για να αρθεί το αδιέξοδο.

Στην κρίσιμη αυτή καμπή για την οικονομία και τη χώρα ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Οι αστερίσκοι που μπαίνουν πλέον απ’ όλους, δανειστές, επιχειρηματίες, οικονομικούς αναλυτές, τραπεζίτες και σοβαρούς οικονομολόγους είναι οι εξής:

  • Αρση της πολιτικής αβεβαιότητας. Αυτό το «γαϊτανάκι» φημών περί εκλογών, Οικουμενικών ή ακόμη και... δημοψηφισμάτων, πρέπει να τελειώσει. Κάνει τεράστια ζημιά και κάποια στιγμή πρέπει να το καταλάβουν και όσοι παίζουν με τη φωτιά.
  • Ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να περάσουμε στο επόμενο βήμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Οχι κατ’ ανάγκη αποδεχόμενοι ορισμένες «τρέλες» των σκληρών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αλλά υλοποιώντας αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι χωρίς υπεκφυγές.
  • Κοινωνική ηρεμία πριν η κατάσταση ξεφύγει και την εκμεταλλευτούν ορισμένοι «λύκοι» που χαίρονται στην αναταραχή.

Η κυβέρνηση έχει τη δύναμη, την κοινοβουλευτική αντοχή και πιθανότατα μέρος της ανοχής της κοινωνίας για να προχωρήσει σε αυτά που δεσμεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Χωρίς υπεκφυγές, επικοινωνιακά παιχνίδια και κυρίως επιστροφή σε ιδεοληψίες που την προηγούμενη χρονιά έκαναν ζημιά. Η δε αντιπολίτευση οφείλει να ασκεί κριτική, αλλά και να στηρίζει κάθε προσπάθεια που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Κανείς δεν θέλει, άλλωστε, να γίνει καπετάνιος ενός Τιτανικού.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 13/02/2016)