Ας Αξιοποιήσουμε το Επίτευγμα του Ισοσκελισμού του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών και της Θετικής Συγκυρίας που Σταδιακά Διαμορφώνεται

Γράφαμε στην στήλη την περασμένη εβδομάδα (15/2) ότι ο ενεργειακός τομέας μπορεί να δείξει τον δρόμο για έξοδο από την κρίση όχι τόσο μέσα απο επενδύσεις που είναι απαραίτητες, αλλά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει ότι μπορεί για να τις απομακρύνει με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της (βλέπε περίπτωση μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής), αλλά μέσα από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς όπου, όπως παρατηρούσαμε, έχουμε το παράδειγμα του ορθού management σε πάρα πολλές ενεργειακές επιχειρήσεις. Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που μεγάλες και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις του κρατικού και ιδιωτικού τομέα, λόγω σωστού προγραμματισμού και των απαραίτητων προβλέψεων, μπόρεσαν και άντεξαν, και αντέχουν, στην κρίση. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε τα χαρμόσυνα νέα από την ΤτΕ του ισοσκελισμού του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών για το 2015 που αναμφίβολα αποτελεί κομβικό σημείο για την οικονομία, αφού ένα ισοσκελισμένο ισοζύγιο είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της
energia.gr
Δευ, 22 Φεβρουαρίου 2016 - 07:54
Γράφαμε στην στήλη την περασμένη εβδομάδα (15/2) ότι ο ενεργειακός τομέας μπορεί να δείξει τον δρόμο για έξοδο από την κρίση όχι τόσο μέσα απο επενδύσεις που είναι απαραίτητες, αλλά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει ότι μπορεί για να τις απομακρύνει με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της (βλέπε περίπτωση μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής), αλλά μέσα από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς όπου, όπως παρατηρούσαμε, έχουμε το παράδειγμα του ορθού management σε πάρα πολλές ενεργειακές επιχειρήσεις. 

Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που μεγάλες και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις του κρατικού και ιδιωτικού τομέα, λόγω σωστού προγραμματισμού και των απαραίτητων προβλέψεων, μπόρεσαν και άντεξαν, και αντέχουν, στην κρίση. 

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε τα χαρμόσυνα νέα από την ΤτΕ του ισοσκελισμού του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών για το 2015 που αναμφίβολα αποτελεί κομβικό σημείο για την οικονομία, αφού ένα ισοσκελισμένο ισοζύγιο είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της. Η άλλη είναι ασφαλώς οι επενδύσεις που ως γνωστό δημιουργούν αλλεργία στους διοικούντες. 

Στην επίτευξη του ισοσκελισμού βαρυσήμαντο λόγο έπαιξαν οι εισαγωγές πετρελαίου που ως γνωστό αποτελούν ένα βασικό τμήμα των εισαγωγών της χώρας, όπου μόλις πριν μερικά χρόνια αντιπροσώπευαν σχεδόν το 50%του ελλείμματος (βλέπε σχετική μελέτη του ΙΕΝΕ το 2013 στο www.iene.gr). Την χρονιά που πέρασε, λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας για πετρελαιοεισαγωγικές χώρες όπως η Ελλάδα, χάρις στην τεράστια μείωση την διεθνών τιμών του αργού (-70% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2014) το κόστος για τις καθαρές εισαγωγές πετρελαιοειδών διαμορφώθηκε στα 4,21 δισεκ. ευρώ, δραματικά μικρότερο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια όπως λ.χ. το 2012 που είχαν φθάσει τα 10,22 δισεκ. 

Στη μείωση του κόστους των εισαγωγών αργού ασφαλώς συνέβαλλε και η παράλληλη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία για το 2015 εκτιμάται στα 280,000 βαρέλια από 435,000 που είχε φθάσει το 2007! Βλέπετε η κρίση επέδρασε καταλυτικά στην αλλαγή του Ελληνικού καταναλωτικού προτύπου και τον περιορισμό, μέχρι πρόσφατα, ακραίων αντικοινωνικών συμπεριφορών.

Παράλληλα, όπως παρατηρούσε μόλις την περασμένη εβδομάδα αρθρογραφία του portal, είχαμε την μεγέθυνση των εξαγωγών πετρελαϊκών προϊόντων από τους δυο διυλιστηριακούς ομίλους της χώρας στις γειτονικές και όχι μόνο χώρες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μειώσουν την παραγωγή τους αλλά απεναντίας να την αυξήσουν συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία οικονομικού προϊόντος, στα φορολογικά έσοδα και στην σταθεροποίηση της οικονομίας μέσω της ισορροπίας που έχει επέλθει στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.

Το σημερινό διεθνές ευνοϊκό οικονομικό κλίμα, χάρις κυρίως στις χαμηλές τιμές πετρελαίου, που συμπαρασύρουν και αυτές του φ.αερίου (και που εάν είχαμε πετύχει μια ορθολογική λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού θα είχαμε και φθηνότερες ταρίφες στον ηλεκτρισμό) δεν γνωρίζουμε πόσο ακόμη θα διαρκέσει. Στην καλύτερη περίπτωση τρία με τέσσερα χρόνια, στην χειρότερη 12 με 18 μήνες.

Γι' αυτό κυβέρνηση και εταιρείες καλούνται να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η σημερινή συγκυρία, και όπως είδαμε έχουν θετικές επιπτώσεις στην ενέργεια, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα τους και επιμένοντας σε μικρές και μεγάλες επενδύσεις, παρά τις όποιες δυσκολίες και εμπόδια αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση. Γι' αυτά, όμως, πως προκύπτουν και ποιοι τα δημιουργούν θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.