Βλέπουμε το Δέντρο και Χάνουμε το Δάσος

Τρία είναι τα μείζονα ζητήματα για την ελληνική οικονομία στην παρούσα φάση: Το πρώτο είναι ο φόβος γενικευμένου κραχ στην αγορά μετά τις εξελίξεις στον Μαρινόπουλο και την JetOil, καθώς και την τραγική εξέλιξη που είχε ο Κυριάκος Μαμιδάκης. Το δεύτερο είναι οι εξελίξεις γύρω από τις ελληνικές τράπεζες και την προσπάθεια ελέγχου τους από τους ξένους, μέσα από τις διοικήσεις αλλά και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και το τρίτο είναι η πορεία του προϋπολογισμού, πώς κινούνται δηλαδή τα έσοδα του κράτους, τι και πότε πληρώνει το Δημόσιο στους ιδιώτες, πόσο αυξάνονται τα «φέσια» στην εφορία. Τα στοιχεία των επόμενων μηνών θα κρίνουν αν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», αν δηλαδή θα έρθουν νέα, πιο σκληρά μέτρα από τους δανειστές
energia.gr
Πεμ, 7 Ιουλίου 2016 - 13:41

Τρία είναι τα μείζονα ζητήματα για την ελληνική οικονομία στην παρούσα φάση: Το πρώτο είναι ο φόβος γενικευμένου κραχ στην αγορά μετά τις εξελίξεις στον Μαρινόπουλο και την JetOil, καθώς και την τραγική εξέλιξη που είχε ο Κυριάκος Μαμιδάκης.

Το δεύτερο είναι οι εξελίξεις γύρω από τις ελληνικές τράπεζες και την προσπάθεια ελέγχου τους από τους ξένους, μέσα από τις διοικήσεις αλλά και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Και το τρίτο είναι η πορεία του προϋπολογισμού, πώς κινούνται δηλαδή τα έσοδα του κράτους, τι και πότε πληρώνει το Δημόσιο στους ιδιώτες, πόσο αυξάνονται τα «φέσια» στην εφορία. Τα στοιχεία των επόμενων μηνών θα κρίνουν αν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», αν δηλαδή θα έρθουν νέα, πιο σκληρά μέτρα από τους δανειστές.

Βλέπει κανείς να υπάρχει χώρος ανάμεσα στα θέματα - φωτιά ώστε να γίνονται συζητήσεις σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες ή τον εκλογικό νόμο; Παρ’ ότι και τα δύο θέματα φιγουράρουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα συγκινούν τους πολίτες.

Υπάρχει περίπτωση να ενδιαφέρεται ο συνταξιούχος που πάει στα ΑΤΜ και εισπράττει μικρότερη σύνταξη για το ποιοι θα διεκδικήσουν τα κανάλια; Υπάρχει έστω κι ένας επιχειρηματίας που βρίσκεται με το μαχαίρι στο λαιμό και προσπαθεί να διασώσει το δημιούργημά του και τις θέσεις εργασίας, να σκέφτεται αν το μπόνους των 50 εδρών είναι καλό και δημοκρατικό μέτρο ή αν καταργηθεί θα γίνει πιο άμεση η δημοκρατία μας;

Οχι. Η πραγματική οικονομία δεν ενδιαφέρεται ουδόλως με θέματα άσχετα με την ίδια. Ο,τι δεν αφορά σε ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, ρυθμίσεις υπέρογκων χρεών, αναχρηματοδοτήσεις ώστε να επεκταθούν οι επιχειρήσεις, δεν έχει καμιά σημασία. Υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία της κοινωνίας και της οικονομίας με τις πολιτικές επιλογές.

Αν θέλουμε, επομένως, να βρούμε λύσεις στα τεράστια προβλήματα της χώρας, προτού σκάσουν νέα «κανόνια» και μπει η οικονομία σε νέο κύκλο αβεβαιότητας, πρέπει όλοι να σκεφτούμε τι πραγματικά είναι αυτό που θα βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα. Αλλος χρόνος για επικοινωνιακά παιχνίδια δεν υπάρχει.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 05/07/2016)