Κύπρος Ή Ίμια Προς Απώλεια

Δεν είναι τυχαία η «βεντάλια» των διεκδικήσεων επί κυπριακών ή ελληνικών εδαφών την οποία διαδηλώνει με επίσημες δηλώσεις η Τουρκία. Χθες πρόσθεσε, στα εδάφη της Βορείου Κύπρου και τις διεκδικήσεις της επί 18 ελληνικών νησιών του Αιγαίου, τα Ίμια, τα οποία τα θεωρεί με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της τουρκικό έδαφος. Στη νέα αυτή προκλητική δήλωση της Τουρκίας αντέδρασε με μάλλον τυπικό τρόπο το Υπουργείο Εξωτερικών. Ταυτοχρόνως, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε να επικοινωνήσει με την γερμανική Καγκελαρία, επιζητώντας υποστήριξη και, προφανώς, διαμεσολάβηση προς την Τουρκία προκειμένου να ανακοπεί η επιθετική της διάθεσις εναντίον της Ελλάδος. Πράγματι, η Καγγελλάριος Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγιπ Ερντογάν σε μια διαμεσολάβηση κορυφής από την πλευρά της Ευρώπης. Παραλλήλως, από τις ΗΠΑ, σε επίπεδο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφήνονται να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι θα υπάρξει ενημέρωσις προς την Άγκυρα να σταματήσει την επιθετική της διάθεση σε βάρος εδαφών της Ελλάδος
energia.gr
Τρι, 6 Δεκεμβρίου 2016 - 08:11

Δεν είναι τυχαία η «βεντάλια» των διεκδικήσεων επί κυπριακών ή ελληνικών εδαφών την οποία διαδηλώνει με επίσημες δηλώσεις η Τουρκία. Χθες πρόσθεσε, στα εδάφη της Βορείου Κύπρου και τις διεκδικήσεις της επί 18 ελληνικών νησιών του Αιγαίου, τα Ίμια, τα οποία τα θεωρεί με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της τουρκικό έδαφος. 

Στη νέα αυτή προκλητική δήλωση της Τουρκίας αντέδρασε με μάλλον τυπικό τρόπο το Υπουργείο Εξωτερικών. Ταυτοχρόνως, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε να επικοινωνήσει με την γερμανική Καγκελαρία, επιζητώντας υποστήριξη και, προφανώς, διαμεσολάβηση προς την Τουρκία προκειμένου να ανακοπεί η επιθετική της διάθεσις εναντίον της Ελλάδος. Πράγματι, η Καγγελάριος Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγιπ Ερντογάν σε μια διαμεσολάβηση κορυφής από την πλευρά της Ευρώπης. 

Παραλλήλως, από τις ΗΠΑ, σε επίπεδο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφήνονται να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι θα υπάρξει ενημέρωσις προς την Άγκυρα να σταματήσει την επιθετική της διάθεση σε βάρος εδαφών της Ελλάδος. Κάποιες, μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές που σχετίζονται με την Ελλάδα θέλουν να πιστεύουν ότι ενδεχομένως υπάρξει και σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα με την ανασυγκρότηση και την παρουσία του περίφημου Αμερικανικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κατάστασις που έχει να αντιμετωπίσει παρά ταύτα η Ελλάς τους πρώτους μήνες του 2017 απέναντι στην Τουρκία εμπεριέχει κινδύνους σε τρία επίπεδα. Πρώτον, τα νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο να κατακλυσθούν από πρόσφυγες, με δεδομένη την σχετική κατάρρευση της συμφωνίας Τουρκίας-Ευρώπης στο προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις έμπειρων παρατηρητών, όπως ο Καθηγητής κ. Μάζης, ότι θα υπάρξει ενδεχομένως «προβοκάτσια» της Τουρκίας, με επιχείρηση έρευνας και διασώσεως πλησίον της νήσου Παναγιάς, και στις Οινούσσες για να αμφισβητηθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Δεύτερον, η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει στην προσάρτηση των υπό κατοχή εδαφών στην Βόρεια Κύπρο. Τρίτον, η Άγκυρα μπορεί να προχωρήσει σε de jure προσάρτηση των Ιμίων στην επικράτειά της και συνολική αμφισβήτηση του status quo της Ελλάδος στο Αιγαίο.

Από τα τρία αυτά ενδεχόμενα, έμπειροι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να προσαρτήσει εδάφη του βορείου τμήματος και μέρος των ενεργειακών αποθεμάτων στην Κύπρο.