Ως άλλος ένας πιθανός επενδυτής για την Κύπρο θεωρείται πλέον η Ινδία, με την κυβέρνησή της να δίνει φανερά προτεραιότητα στο φυσικό αέριο στο πλαίσιο της οικονομικής και διπλωματικής της πολιτικής. Όπως σημειώνει το κυπριακό Sigmalive, η Μεγαλόνησος, αντιλαμβανόμενη τη σημασία που έχει το νέο "ενεργειακό" ενδιαφέρον εξ Ινδίας, άδραξε την ευκαιρία κι ενημέρωσε τους εκεί αρμόδιους για τις ευκαιρίες στην ΑΟΖ

Ως άλλος ένας πιθανός επενδυτής για την Κύπρο θεωρείται πλέον η Ινδία, με την κυβέρνησή της να δίνει φανερά προτεραιότητα στο φυσικό αέριο στο πλαίσιο της οικονομικής και διπλωματικής της πολιτικής.

 

Όπως σημειώνει το κυπριακό Sigmalive, η Μεγαλόνησος, αντιλαμβανόμενη τη σημασία που έχει το νέο "ενεργειακό" ενδιαφέρον εξ Ινδίας, άδραξε την ευκαιρία κι ενημέρωσε τους εκεί αρμόδιους για τις ευκαιρίες στην ΑΟΖ.

 

Νέα κατεύθυνση παίρνει η ινδική οικονομία, με την ενέργεια να αποτελεί πλέον μία από τις προτεραιότητές της.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώραςΝαρέντρα Μόντι, στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου. «Το φυσικό αέριο είναι η επόμενη γενιά των ορυκτών καυσίμων, είναι φθηνότερη και λιγότερο ρυπογόνος», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Ηλιακή ενέργεια

 

Η ασιατική χώρα προωθεί επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια και δηλώνει ιδιαίτερα περήφανη για τον μεγαλύτερο σταθμό ηλιακής ενέργειας στον κόσμο που έχει κατασκευάσει στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού.

 

Εξάλλου, η Ινδία αναμένεται να είναι σύντομα η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ηλιακής ενέργειας, με τους ηγέτες της χώρας να έχουν δεσμευτεί ότι θα παράγουν από άνθρακα μόνο το 60% της ηλεκτρικής της ενέργειας από το 2030, πράγμα δύσκολο, καθώς σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 80%.

Νέα σελίδα στις σχέσεις Ευρώπης - Ινδίας

 

Ο Υπουργός Επικρατείας για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων της Ινδίας κ. Vijay Kumar Singh είπε πως το εμπόριο ανάμεσα στην Ινδία και την Ευρώπη είναι πολύ πιο χαμηλό από τη δυνατότητα και πως υπάρχουν ανεξερεύνητες περιοχές στην ινδική οικονομία σε αυτό το περιεχόμενο.

Ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε λόγο στο 3ο Ινδικοευρωπαικό φόρουμ επιχειρήσεων, μέσα απ' το οποίοτόνισε πως το εμπόριο ανάμεσα στην Ινδία και την Ευρώπη είναι μικρό σε σχέση με τις δυνατότητες. Οι τομείς που διανοίγονται περιλαμβάνουν υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, «έξυπνες» πόλεις καθώς και άλλα πεδία, πρόσθεσε.

 

Ο ίδιος, μάλιστα, είπε πως καμία επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει αν τα κοινά συμφέροντα δεν λαμβάνονται υπόψη.

 

Η Κύπρος στο παιχνίδι

 

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι οι ινδικές εταιρείες θα βρουν ελκυστικές επενδύσεις και επιχειρησιακές ευκαιρίες στην Κύπρο.

Ο στόχος του κ. Λακκοτρύπη στη Σύνοδο Petrotech, που έλαβε χώρα στο Νέο Δελχί, ήταν να απευθύνει χαιρετισμό σε σχέση με το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, να μιλήσει για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης και τον αγωγό προς την Ευρώπη, αλλά και γενικότερα για τις προοπτικές και τις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας στην περιοχή.

 

Όπως σημειώνει, καταλήγοντας, το Sigmalive, πλέον απομένει να δούμε αν η κυπριακή ΑΟΖ θα αποτελέσει πεδίο ενδιαφέροντος για την ινδική κυβέρνηση, η οποία, ξεκάθαρα πια, βρίσκεται στην αναζήτηση νέων συμμάχων με ανοίγματα στην Ανατολική Μεσόγειο.