Το κυπριακό Φυσικό Αέριο, είναι το βασικό συστατικό, στο οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει οικοδομήσει τις όποιες ελπίδες για αλλαγή στην στάση της Τουρκίας, σε σχέση με το Κυπριακό. Την θέση αυτή μετέφερε, μεταξύ άλλων και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στην ραδιοφωνική εκπομπή "Όλα στο Φως", με την Κατερίνα Χριστοφίδου, στο Ράδιο Πρώτο

Το κυπριακό Φυσικό Αέριο, είναι το βασικό συστατικό, στο οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει οικοδομήσει τις όποιες ελπίδες για αλλαγή στην στάση της Τουρκίας, σε σχέση με το Κυπριακό. 

Την θέση αυτή μετέφερε, μεταξύ άλλων και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στην ραδιοφωνική εκπομπή "Όλα στο Φως", με την Κατερίνα Χριστοφίδου, στο Ράδιο Πρώτο.  

Η Τουρκία την περίοδο αυτή, με τα όσα έχουν προηγηθεί το καλοκαίρι του 2016, σε σχέση με την εσωτερική κατάσταση στην χώρα, αλλά και σε σχέση με την Συρία και με τους Κούρδους, δείχνει να έχει σωρεία προβλημάτων τα οποία θα πρέπει να επιλύσει και να αντιμετωπίσει. Ο Ερντογάν βρίσκεται σε μια φάση όπου χρειάζεται με το μέρος του τα εθνικιστικά στοιχεία στην Τουρκία, έτσι ώστε να καταφέρει να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές που επιθυμεί, για να ενισχύσει περισσότερο τον ρόλο του, στα δρώμενα της Τουρκίας. 

Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Κυπριανού, όταν είχε ο ίδιος συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου τον Ιανουάριο, ο κ. Νταβούτογλου του τόνισε ότι "έχουν ανάγκη το Φυσικό Αέριο", συμπληρώνοντας "όσο βγάζετε θα το αγοράζουμε".

Το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν πολλές φωνές, οι οποίες υποστήριξαν ότι αν ασκηθεί πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την πλευρά της Τουρκίας, τότε θα άλλαζε και η στάση των Τούρκων σε σχέση με το Κυπριακό, γεγονός που ωστόσο μετά και τις πρόσφατες θέσεις εντός ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα. 

Αν αναλογιστεί κανείς, την εξέλιξη αυτή, όπως επίσης και τις περιφερειακές εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και την κομβική θέση της Κύπρου, τότε για την Τουρκία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να κερδίσει έδαφος στον τομέα της Ενέργειας, καθώς έχει ως πάγιο στόχο να εδραιωθεί, ως μεγάλη δύναμη της περιοχής. Αν απουσιάζει από τα όσα συμβαίνουν στον τομέα αυτό, τότε θα υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα στους σχεδιασμούς της, αναφέρουν διεθνολόγοι. 

Την ίδια περίοδο που οι εξελίξεις στο Κυπριακό τρέχουν, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, τις τελευταίες ημέρες είναι άκρως ουσιαστικές ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ. 

Το απόγευμα της Τρίτης, λίγα μόλις λεπτά πριν την συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε 20λεπτη συνάντηση με τον Υφυπουργό των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Έιμος Χόκσταϊν. Στην συνέχεια, όπως πληροφορήθηκε αρμοδίως το Sigmalive, ο κ. Χόκστραϊν, δείπνησε με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ σήμερα είχε κατ' ιδίαν συνομιλία και πάλι με τον Υπουργό Ενέργειας στο γραφείο του. 

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που άπτονται των σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου, του 3ος γύρος αδειοδότησης, των ενεργειακών σχεδιασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η Κυπριακή Δημοκρατία εμπλέκεται σε αυτά, καθώς επίσης και ζητήματα συνεργασίες μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου στο επόμενο διάστημα. 

Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς ΗΠΑ για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης, ότι στην δεδομένη χρονική συγκυρία, η περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, έχει τεράστια σημασία, καθώς αναμένεται να εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την ομαλότητα στην διεξαγωγή των σχεδιασμών.

Ο Ρεξ Τίλερσον Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο εκλελεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ,Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Exxon Mobil, Ρεξ Τίλερσον, για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η ExxonMobil είναι μια από τις εταιρείες, οι οποίες μέσα σε κοινοπραξίες διεκδίκησαν τεμάχια στον 3ο γύρο αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η εξέλιξη αυτή αλλά και η συγκυρία θα πρέπει να αξιοποιηθούν δεόντως από την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο Sigmalive, έτσι ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα, στην προσπάθεια για πίεση προς την Τουρκία, να κάνει τα απαραίτητα βήματα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.  

Οι θέσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μουσταφά Ακιντζί, κάνει αναφορές στα ζητήματα ενέργειας και στο πως θα πρέπει να κινηθούν τα πράγματα στο μέλλον, έτσι ώστε να ικανοποιούν την Τουρκία. Σε πρόσφατη συνέντευξή του έκανε και πάλι αναφορές, οι οποίες παραπέμπουν σε πλήρη ικανοποίηση των συμφερόντων της Τουρκίας, όσο αφορά στο νερό, το ρεύμα και το Φυσικό Αέριο. 

Οι αξιώσεις στα πιο πάνω πεδία, αναγκάζουν την δική μας πλευρά να έχει έτοιμο πλάνο διαχείρισης των πιέσεων αυτών αλλά να καθορίσει και ξεκάθαρα πλέον, μέχρι που μπορεί να παραχωρήσει πράγματα στον τομέα αυτό και που θα βάλει τις κόκκινες γραμμές της. 

Ενόψει της συζήτησης στην Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου, για τα ζητήματα εδαφικού, εκ περιτροπής προεδρίας, ασφάλειας και εγγυήσεων, οι δηλώσεις αυτές ενδεχομένως και να τοποθετούν τα ζητήματα σε μια νέα διάσταση. Πηγές αναφέρουν επίσης ότι τα 15 χρόνια στα οποία αναφέρθηκε ο κ.Ακιντζί για παραμονή εγγυήσεων της Τουρκίας, δεν είναι άσχετα με την διασφάλιση συμφερόντων της Τουρκίας στον τομέα αυτό. 

(SigmaLive.com)