Ταφόπλακα για τα καλά φαίνεται πως μπαίνει στο ενδεχόμενο της κατασκευής ενός τερματικού στην Κύπρο, είτε πλωτού είτε χερσαίου στο Βασιλικό, για το φυσικό αέριο στο κοίτασμα του Οικοπέδου 12 – Αφροδίτη
Ταφόπλακα για τα καλά φαίνεται πως μπαίνει στο ενδεχόμενο της κατασκευής ενός τερματικού στην Κύπρο, είτε πλωτού είτε χερσαίου στο Βασιλικό, για το φυσικό αέριο στο κοίτασμα του Οικοπέδου 12 – Αφροδίτη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του EnergyNews,το ενδεχόμενο ενός τερματικού, στο οποίο ήθελαν αρκετοί να ελπίζουν, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στις βιώσιμες επιλογές για πολλούς λόγους.
Αν και η Noble αρχικά είχε υποστηρίξει πως αυτή η κατασκευή θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, από τον Νοέμβριο του 2014 απέκλεισε το ενδεχόμενο λόγω των μειωμένων ποσοτήτων που ανευρέθηκαν σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος της επένδυσης.

Σε αυτό το σημείο να εξηγήσουμε πως πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη ποσότητα κοιτάσματος ώστε ένας τερματικός να είναι μια οικονομικά βιώσιμη επιλογή. Δυστυχώς, η Αφροδίτη από μόνη της αποδείχθηκε πως δεν έχει αρκετά αποθέματα για να είναι ο τερματικός βιώσιμος ακόμα και πριν από την πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων τα τελευταία χρόνια. Μια πτώση που αγγίζει το 50%.

Το ενδεχόμενο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ακόμα πιο απομακρυσμένο πλέον καθώς, λόγω τιμών, η κατασκευή οποιουδήποτε νέου τερματικού παγκοσμίως έχει παγώσει. Συγκεκριμένα, όσα τερματικά υγροποίησης ήταν ήδη υπό κατασκευή ξεκίνησαν πλέον την παραγωγή τους, όμως όσα νέα είχαν σχεδιαστεί μπήκαν στο ψυγείο. «Δεν προβλέπεται να έχουμε νέα τερματικά για τα επόμενα 5 ως 10 χρόνια καθώς η αγορά είναι ικανοποιητικά καλυμμένη με LNG», είπαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ένα ακόμα τερματικό δεν θα είχε καμία λογική καθαρά από άποψη προμήθειας των αγορών φυσικού αερίου.

Το ενδεχόμενο ίσως να εξεταστεί εκ νέου μετά από 5 με 10 χρόνια, αν η Κύπρος βρεθεί με πολύ μεγαλύτερες ποσότητες κοιτασμάτων και αν σημειωθούν αλλαγές τόσο στις τιμές του φυσικού αερίου όσο και στις ανάγκες των αγορών. «Τότε ναι θα ήταν απόλυτα λογικός ένας τερματικός σταθμός υγροποίησης όμως εμείς ευχόμαστε πως η Αφροδίτη θα αξιοποιηθεί άμεσα και όχι μετά από 10 χρόνια», τόνισαν.

(Πηγή: energynews.com.cy)