Η γαλλική κρίση με την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνακόλουθη εκτόξευση των τιμών λόγω της διακοπής λειτουργίας πολλών πυρηνικών μονάδων της EDF ήταν αναπόφευκτο, αφού σαρώνει την υπόλοιπη Ευρώπη, να επηρεάσει και το ελληνικό ενεργειακό σύστημα.
Τους τελευταίους δύο μήνες περίπου αρκετές πυρηνικές μονάδες στη γαλλική αγορά είναι εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, αλλά και για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας, η επαναλειτουργία των 12 πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν τεθεί από τις αρχές Νοεμβρίου εκτός συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται περί τα μέσα Ιανουαρίου.
Η διακοπή λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων της EDF προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, με έντονη μεταβλητότητα των τιμών (βλ. σχετικό
άρθρο του energia.gr).
Στην Ελλάδα, αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για εξαγωγές και πλέον όλες σχεδόν οι μονάδες -ΔΕΗ και εναλλακτικών προμηθευτών- λειτουργούν στο φουλ.
Χθες συνεδρίασε η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του ενεργειακού συστήματος, χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, ενώ η Επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου σήμερα.
Πιέσεις παρατηρούνται κυρίως στο θέμα της επαρκούς κάλυψης της ζήτησης φυσικού αερίου, αν και προς το παρόν όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές δεν υπάρχει πρόβλημα.
Κομβικός αποδείχθηκε για άλλη μία φορά σε συνθήκες κρίσης ο ρόλος της ΔΕΠΑ, καθώς η διοίκηση της εταιρείας έχει προχωρήσει στην επίσπευση του χρόνου παραλαβής των συμβατικών ποσοτήτων, καθώς και σε αυξημένες εισαγωγές LNG από την Αλγερία.
Έτσι λοιπόν, το φορτίο 130.000 κ.μ. LNG που θα παραδοθεί στις 24 Δεκεμβρίου (δύο ημέρες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό) εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων.
Σε περίπτωση, πάντως, που καταστεί αναγκαίο, ένα πρώτο έκτακτο μέτρο θα μπορούσε να ήταν ο περιορισμός των ποσοτήτων φυσικού αερίου που διατίθενται στη ηλεκτροπαραγωγή.