Το Φυσικό Αέριο, Αλλάζει τα Δεδομένα στις Μετακινήσεις - Την Ερχόμενη Τρίτη, Υπογράφεται η Συμφωνία Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων – ΔΕΠΑ

Το Φυσικό Αέριο, Αλλάζει τα Δεδομένα στις Μετακινήσεις - Την Ερχόμενη Τρίτη, Υπογράφεται η Συμφωνία Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων – ΔΕΠΑ
energia.gr
Πεμ, 26 Ιανουαρίου 2017 - 19:01
Την ερχόμενη Τρίτη, υπογράφεται η συμφωνία Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων – ΔΕΠΑ Τα δεδομένα στις μετακινήσεις εντός των Ιωαννίνων, αναμένεται να αλλάξει η οριστική συμφωνίας του Αστικού ΚΤΕΛ με τη ΔΕΠΑ

Την ερχόμενη Τρίτη, υπογράφεται η συμφωνία Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων – ΔΕΠΑ

Τα δεδομένα στις μετακινήσεις εντός των Ιωαννίνων, αναμένεται να αλλάξει η οριστική συμφωνίας του Αστικού ΚΤΕΛ με τη ΔΕΠΑ.

Η περιοχή μας, υπακούει στα νέα δεδομένα, που θέλουν τις διεθνείς και εγχώριες δημόσιες συγκοινωνίες να στρέφονται στο φυσικό αέριο, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην παγκόσμια δέσμευση για μείωση των ρύπων και στις επιταγές της παγκόσμιας οικονομίας για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Πρόκειται για τα πλέον αντιρρυπογόνα μέσα μεταφοράς, καθώς οι εκπομπές τους είναι κατά 50% μειωμένες σε οξείδια του αζώτου, σε σχέση με τις εκπομπές των θερμικών λεωφορείων. Ο κινητήρας φυσικού αερίου είναι σχεδόν αθόρυβος και έχει λιγότερους κραδασμούς από έναν αντίστοιχο ντίζελ ή βενζίνης.

Χαρακτηρίζονται ως τα πλέον ασφαλή οχήματα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει διαρροή από το καύσιμο σε περίπτωση ανατροπής τους. Το φυσικό αέριο είναι αποθηκευμένο μέσα σε φιάλες, οι οποίες βρίσκονται στην οροφή του οχήματος.

Την επόμενη Τρίτη, αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2017 υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κατασκευής της εγκατάστασης και λειτουργίας πρατηρίου τροφοδοσίας οχημάτων με φυσικό αέριο στο αμαξοστάσιο του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

Το Αστικό ΚΤΕΛ έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό την διαδικασία μετατροπής των λεωφορείων που διαθέτει και τα οποία είναι τελευταίας γενιάς ώστε να μπορούν να κινούνται με φυσικό αέριο, ενώ προωθεί και τη διαδικασία της αντικατάστασης των παλαιών λεωφορείων, με νέα, τα οποία κινούνται επίσης με φυσικό αέριο.

Η εγκατάσταση όμως της ΔΕΠΑ στο αμαξοστάσιο του Αστικού ΚΤΕΛ δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει μόνο τις ανάγκες του στόλου των οχημάτων του.

Ο αρχικός σχεδιασμός για τα Ιωάννινα προβλέπει παράλληλα και τη λειτουργία ενός πρατηρίου λιανικής πώλησης ανεφοδιασμού οχημάτων επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης με κινητήρα φυσικού αερίου ή διπλού καυσίμου, που θα εγκατασταθεί στο αμαξοστάσιο.

«Δεν είμαστε μικροί καταναλωτές, αλλά είμαστε μία καλή μαγιά για τη ΔΕΠΑ που ελπίζει σε μία αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και στην περιοχή της Ηπείρου», σημείωσε, μιλώντας στο ITV ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Στέφανος Μουστακλής.

Το κόστος όμως της αντικατάστασης του στόλου είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να καλυφθεί μόνο μέσω της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια. «Είναι ένα μεγάλο και φιλόδοξο εγχείρημα που αφορά στην αντικατάσταση των 40 περίπου οχημάτων που διαθέτει το Αστικό ΚΤΕΛ. Μόνο με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης και τη συνεργασία της περιφέρειας Ηπείρου μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του έργου, που δεν αφορά όμως μόνο το ΚΤΕΛ, αλλά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας», τόνισε ο κ. Μουστακλής.

Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, η διείσδυση του συμπιεσμένου φυσικού αερίου στην κίνηση οχημάτων, αναμένεται να οδηγήσει σε τόνωση της αγοράς αυτοκινήτου και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της φθηνότερης διακίνησης εμπορευμάτων. Παράλληλα, η εφαρμογή του στους εμπορικούς και τους επαγγελματικούς στόλους εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το στρατηγικό στόχο της χώρας μας να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο και πύλη εισόδου της Ευρώπης.

(από proinanea.gr)