Φυσικό Αέριο: Μειωμένα Τιμολόγια για Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά

Φυσικό Αέριο: Μειωμένα Τιμολόγια για Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά
Γράφει ο: Κώστας Ψωμιάδης
Δευ, 30 Ιανουαρίου 2017 - 18:40
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικιακοί καταναλωτές θα είναι οι ωφελημένοι από την επικείμενη μείωση των τιμολογίων φυσικού αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην απόφαση της ΡΑΕ της Παρασκευής, με την οποία εγκρίθηκαν τα νέα τιμολόγια των τριών Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις συγκεκριμένες περιοχές

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικιακοί καταναλωτές θα είναι οι ωφελημένοι από την επικείμενη μείωση των τιμολογίων φυσικού αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην απόφαση της ΡΑΕ της Παρασκευής, με την οποία εγκρίθηκαν τα νέα τιμολόγια των τριών Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών στον τομέα του φυσικού αερίου, οι μειώσεις των τιμών σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξουν το 11% και θα υπερβούν σημαντικά ακόμη και το ποσοστό που αντιστοιχεί στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που εφαρμόζεται από την πρώτη ημέρα του έτους.

Η απόφαση της ΡΑΕ αφορά στα τιμολόγια για τους λεγόμενους «μη επιλέγοντες» πελάτες, δηλαδή για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, όπου οι χρεώσεις είναι ρυθμιζόμενες, που σημαίνει ότι καθορίζονται με αποφάσεις της Αρχής.

Από τις αρχές του επομένου έτους, πάντως, η λιανική αγορά αερίου θα «ανοίξει» και σε νέους προμηθευτές, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, ενώ η ΡΑΕ θα έχει εποπτικό ρόλο και δεν θα καθορίζει τις τιμές με αποφάσεις της.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τους τρεις ΕΠΑ για τις μειώσεις τιμών, ενώ για λόγους διασφάλισης του εμπορικού απορρήτου, οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν ανά μήνα το ύψος των χρεώσεων προς τους τελικούς καταναλωτές των συγκεκριμένων κατηγοριών (οικιακή και εμπορική κατανάλωση).

(από fmvoice.gr)