Η ζήτηση για φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα φθάσει η ακόμη και ότι ξεπεράσει τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς καθώς η περιοχή έχει ανάγκη να αναπληρώσει τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων που καταγράφει από το 2013.

Μια συντηρητική εκτίμηση που κάνει η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο υποστηρίζει ότι η ζήτηση μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 5% φέτος, κάτι που υποστήριξε την Πέμπτη σε μια συνέντευξή του στο Χονγκ Κονγκ και ο επικεφαλής της επιχείρησης, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

Η κρατική εταιρεία η οποία προμήθευσε την Ευρώπη με ποσότητες ρεκόρ πέρυσι και κάλυψε πάνω από το ένα τρίτο της ζήτησης, «βλέπει» ότι τα επίπεδα των φορτίων το 2017 θα είναι τα ίδια με το 2016.

Η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε το 2015 ύστερα από τέσσερα χρόνια πτώσης.  Η περιοχή πέρασε τον πιο ψυχρό Ιανουάριο των τελευταίων επτά ετών η Ευρώπη εξαρτάται όλο και περισσότερο από τους ξένους προμηθευτές για να καλύψει πρωτίστως τις ανάγκες της για θέρμανση.

«Η αύξηση κατά 5% αποτελεί μια ρεαλιστική πρόβλεψη», ανέφερε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε ότι «στο μεταξύ, η ζήτηση βαίνει μειούμενη και αναμένεται να πέσει και άλλο».

Σύμφωνα με την Gazprom, το 2016, η κατανάλωση φυσικού αερίου σημείωσε αύξηση 4,8%. Αναλογικά,  σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας στο Παρίσι, αναμένεται ότι η περιφερειακή παραγωγή θα μειωθεί  κατά 27% από το 2014-2020.

«Η Ευρώπη έχει ανάγκη να γεμίσει τις αποθήκες της, οι οποίες έχουν αδειάσει όπως ξέρουμε από αυτό που συμβαίνει στη δική μας εταιρεία αλλά και αυτά που μας λένε οι συνάδερφοί μας», σημειώνει ο Μεντβέντεβ.  Οι χώρες που αγοράζουν φυσικό αέριο μπορεί να χρειαστεί να αδειάσουν τις αποθήκες τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης και της διατήρησης του καυσίμου στους αγωγούς, πρόσθεσε.

Σε μια συνάντηση με τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, η Gazprom αναμένει ότι το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά θα παραμείνει σταθερό ή ότι θα αυξηθεί κατά 35% μέχρι το 2025.

Η Νορβηγία είναι ο βασικός ανταγωνιστής της Ρωσίας στην Ευρώπη και είναι πιθανό ότι θα θελήσει να διατηρήσει τις αποστολές των φορτίων σε επίπεδα παρόμοια με τα σημερινά όπως είπε ο Μεντβέντεφ.

Αναλυτές από την Energy Aspects και την BMI Research στο Λονδίνο προβλέπουν αύξηση στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι καθώς οι τιμές της Gazprom, οι οποίες συνδέθηκαν με το πετρέλαιο, έχασαν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα εξαιτίας της αύξησης της τιμής του αργού.

Όπως εκτίμησε ο Mεντβέντεβ, η Ασία θα παραμείνει ένας ελκυστικός προορισμός για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

«Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν όλα τα κόστη, η πώληση φυσικού αερίου στην Ασία εξακολουθεί να είναι επικερδής», σημειώνει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι αν χρειαστεί να γίνουν περισσότερες εξαγωγές στην Ευρώπη, η Gazprom είναι σε θέση να ανταποκριθεί. Η εταιρεία δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στην τιμολογιακή της πολιτική καθώς τώρα εφαρμόζει ένα υβριδικό τιμολογιακό σύστημα με ένα μέρος των ποσοτήτων που πωλούνται να συνδέεται με τις τιμές της αγοράς και ένα άλλο με τις τιμές του πετρελαίου, μια μέθοδος που εφαρμόζεται στην Ευρώπη εδώ και 40 χρόνια.

(nomisma.com.cy)