Στην Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας η ΕΠΑ Αττικής το 2018 - CNG σε Περιοχές Εκτός Δικτύου της Αττικής

Στην Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας η ΕΠΑ Αττικής το 2018 - CNG σε Περιοχές Εκτός Δικτύου της Αττικής
energia.gr
Παρ, 10 Μαρτίου 2017 - 08:09
Φυσικό αέριο σε συμπιεσμένη μορφή, σε περιοχές της Αττικής που δεν έχουν δίκτυο, σχεδιάζει να προμηθεύει η ΕΠΑ Αττικής, η οποία από το 2018 θα διαθέτει στους υφιστάμενους πελάτες φυσικού αερίου και ηλεκτρική ενέργεια, ανταγωνιζόμενη τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους
Φυσικό αέριο σε συμπιεσμένη μορφή, σε περιοχές της Αττικής που δεν έχουν δίκτυο, σχεδιάζει να προμηθεύει η ΕΠΑ Αττικής, η οποία από το 2018 θα διαθέτει στους υφιστάμενους πελάτες φυσικού αερίου και ηλεκτρική ενέργεια, ανταγωνιζόμενη τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους.

Από την ίδια χρονιά, απελευθερώνεται πλήρως και η αγορά φυσικού αερίου που σημαίνει ότι νέες εταιρίες μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά προμηθεύοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις με φυσικό αέριο.

Στα σχέδια της ΕΠΑ αναφέρθηκε χθες ο Γιάννης Μητρόπουλος, γενικός διευθυντής της εταιρίας, η οποία προέκυψε μετά το διαχωρισμό των δικτύων από την εμπορική δραστηριότητα (τα δίκτυα πέρασαν στην ΕΔΑ Αττικής).

Όπως είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το 2018 η ΕΠΑ θα απευθυνθεί στους πελάτες φυσικού αερίου (περί τα 330.000 νοικοκυριά αλλά και στις επιχειρήσεις) για να τους παρέχει και ηλεκτρική ενέργεια.

Θα ζητήσει μέσα στο 2017 άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και θα βασιστεί, μεταξύ άλλων, στις δημοπρασίες της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), που ξεκίνησαν πέρυσι και με τον υφιστάμενο προγραμματισμό θα συνεχιστούν ως το 2019. Πιθανή επέκταση σε καταναλωτές εκτός του υφιστάμενου πελατολογίου θα εξεταστεί έπειτα από 2-3 χρόνια.

Παράλληλα, εξετάζονται οι δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου σε συμπιεσμένη μορφή (CNG) σε περιοχές που δεν υπάρχουν δίκτυα, ενώ η εταιρία έχει αναθερμάνει τις επαφές και με μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται ήδη με φυσικό αέριο και διαθέτουν μεγάλους στόλους αυτοκινήτων προκειμένου να τις προμηθεύσει με CNG για την κίνηση των φορτηγών (εγκαθιστώντας συμπιεστές στο υφιστάμενο δίκτυο χαμηλής ή μέσης πίεσης).

Ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι η εταιρία θα εξετάσει πιθανές ευκαιρίες και στις νέες περιοχές της χώρας, όπου σχεδιάζεται να επεκταθεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο.

Τόνισε επίσης ότι από το 2018 οπότε αίρονται και οι περιορισμοί στις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου για την ίδια την εταιρία, θα αναζητηθούν και νέες πηγές εφοδιασμού. «Αν μας δώσει κάποιος ανταγωνιστικό συμβόλαιο και ασφάλεια εφοδιασμού, θα τον επιλέξουμε. Όσο πλησιάζουμε στην έναρξη λειτουργίας του αγωγού ΤΑΡ (το 2020) τέτοιες ευκαιρίες θα εμφανίζονται. Οι διαπραγματεύσεις είναι συνεχείς», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

Η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση κυμαίνεται τώρα στα 5,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα και είναι αυξημένη κατά 7 % σε σχέση με τον Ιανουάριο εξαιτίας της κρίσης εφοδιασμού στη διεθνή αγορά. Ωστόσο, το αέριο παραμένει κατά 38% φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σε χαμηλά επίπεδα, περί το 2-3% του τζίρου, διαμορφώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών φυσικού αερίου. Η ΕΠΑ εφαρμόζει πολιτική διακανονισμών του χρέους σε διάστημα έως και 6-7 μηνών και σχεδιάζει να διευκολύνει τη διαδικασία παρέχοντας τη δυνατότητα ρύθμισης του χρέους ακόμη και μέσω Ίντερνετ.