Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ την Τετάρτη για την ασφάλεια του ελληνικού ενεργειακού συστήματος είναι ότι το εγχώριο σύστημα παραμένει ευάλωτο σε έκτακτες συνθήκες αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης τροφοδοσίας σε καύσιμα και εν προκειμένω φυσικό αέριο. Οι παράγοντες του ενεργειακού τομέα τόνισαν την ανάγκη ανάπτυξης μίας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς οι στρεβλώσεις, ιδίως σε περιόδους κρίσεων, μπορεί να έχουν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις συνολικά για τη χώρα
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ την Τετάρτη για την ασφάλεια του ελληνικού ενεργειακού συστήματος είναι ότι το εγχώριο σύστημα παραμένει ευάλωτο σε έκτακτες συνθήκες αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης τροφοδοσίας σε καύσιμα και εν προκειμένω φυσικό αέριο. 

Οι παράγοντες του ενεργειακού τομέα τόνισαν την ανάγκη ανάπτυξης μίας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς οι στρεβλώσεις, ιδίως σε περιόδους κρίσεων, μπορεί να έχουν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις συνολικά για τη χώρα.

Όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, οι υποδομές φυσικού αερίου κρίνονται ανεπαρκείς ως προς την κάλυψη της αιχμιακής ζήτησης ΦΑ στη χώρα, καθώς ορισμένες ημέρες η αυξημένη ζήτηση που υπήρξε από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής καλύφθηκε οριακά.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, η λειτουργία της -χονδρεμπορικής- αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η διαμόρφωση των τιμών δεν βοήθησαν στην αντιμετώπιση της κρίσης. 

Ο διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της ΔΕΗ,  Ανδρέας Μηταφίδης, τόνισε ότι αναδείχθηκαν τα όρια του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και εκτίμησε ότι η κρίση μπορεί να επαναληφθεί. Η υπερεκμετάλλευση των αποθεμάτων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών, σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα προκύψουν ζητήματα σχετικά με τα νερά, όπως επισήμανε, άποψη την οποία συμμερίζονται οι περισσότεροι στην αγορά. 

Αναφερόμενος στην επιβάρυνση που υπέστη η ΔΕΗ εξαιτίας της κρίσης και των αυξημένων εξαγωγών, είπε ότι η Επιχείρηση πλήρωνε περί τα 25-30 εκατ. ευρώ την εβδομάδα για την αγορά ενέργειας από τον ΗΕΠ, έναντι 12 εκατ. ευρώ περίπου προηγουμένως.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική, Δημήτρης Γεωργαντώνης, υποστήριξε κατά την παρέμβαση του ότι οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά χειραγωγούνται προς τα κάτω, γεγονός που άλλωστε ευνόησε και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών Η/Ε. Εκτίμησε ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ενώ σχετικά με τη λειτουργία των μονάδων ΦΑ με ντίζελ είπε ότι δεν αποτελεί πανάκεια.

Η μεγάλη διαφορά των τιμών με τις γειτονικές αγορές ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει σε «έκρηξη» των εξαγωγών. Όπως είπε, ο επικεφαλής του ΕΣΕΠΗΕ, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, όταν η Οριακή Τιμή Συστήματος ήταν στην Ελλάδα 50 ευρώ/MWh, στη Βουλγαρία ήταν 120 και στην Ουγγαρία 150 ευρώ. 

Το κόστος για το σύστημα τελικά αποδείχθηκε υψηλότερο από τα περίπου 12 εκατ. ευρώ που εκτιμάτο ότι θα κόστιζε μια άνοδος της ΟΤΣ κατά 20 ευρώ/MWh. Μόνο για τη μετατροπή των μονάδων καύσης φυσικού αερίου σε ντίζελ, το κόστος ξεπέρασε τα 35 εκατ. ευρώ (με τιμή 175 ευρώ/MWhe).

Ο Διαχειριστής Ενέργειας της Protergia, Γιάννης Γιαννακόπουλος, υποστήριξε ότι το πρόβλημα οφείλεται στις λιγότερες κατά 700.000 MWh εισαγωγές ρεύματος που είχε ανάγκη το σύστημα, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες ζήτησης δεν ήταν πρωτόγνωρες.

Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη διαφορά που παρουσίαζε η Οριακή Τιμή Συστήματος από την Οριακή Τιμή Αποκλίσεων (περί τα 25 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο κατά μέσο όρο), κάτι που όπως είπε οφείλεται στην υπερδήλωση λιγνιτικών μονάδων και την υποδήλωση φορτίου.

Ο γενικός διευθυντής Εμπορίας της M&M Gas, Κωνσταντίνος Μπαμπλαδήμος, είπε από την πλευρά του ότι το σύστημα ΦΑ δεν υστερεί παραμετρικά, προσθέτοντας ότι η εγκατεστημένη δυναμικότητα ΦΑ είναι επαρκής. Ωστόσο, όπως τόνισε, η δομή της λειτουργίας της αγοράς δεν ευνοεί τη σωστή διαμόρφωση των τιμών.