Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σούμα Τσακραμπάρτι, δήλωσε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου και να πραγματοποιήσει επενδύσεις μετά την επανένωση του νησιού, εάν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων οδηγήσουν σε λύση

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σούμα Τσακραμπάρτι, δήλωσε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου και να πραγματοποιήσει επενδύσεις μετά την επανένωση του νησιού, εάν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων οδηγήσουν σε λύση.

Ο κ. Τσακραμπάρτι μιλούσε στη διάρκεια ειδικού φόρουμ για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία», στο πλαίσιο της 26ης Ετήσιας Συνέλευσης της EBRD, που λαμβάνει χώρα στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της EBRD στην Κύπρο, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά που θα μπορούσε η Τράπεζα να κάνει στο νησί, προκειμένου να βοηθήσει την Κυβέρνηση να επιτύχει περαιτέρω πρόοδο των οικονομικών της επιδόσεων.

Ειδικότερα, σημείωσε πως η EBRD είναι έτοιμη να στηρίξει τις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων κρατικών οργανισμών, ένας τομέας στον οποίο, όπως είπε, η Τράπεζα, έχει πολλή εμπειρία και εξειδίκευση.

Η βοήθεια της EBRD μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά για τη στήριξη του τομέα της ενέργειας, είπε, σημειώνοντας την ετοιμότητα της Τράπεζας «να στηρίξει τη μεταρρύθμιση της Αρχής Ηλεκτρισμού, να χρηματοδοτήσει περαιτέρω επενδύσεις στη βιώσιμη ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές και την ενεργειακή απόδοση και να βοηθήσει την Κύπρο να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη των αποθεμάτων φυσικού αερίου».

Ο κ. Τσακραμπάρτι σημείωσε ακόμα πως «η EBRD παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού» και υπογράμμισε πως «εάν υπάρξει επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών, βεβαίως και θα είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε σημαντικές επενδύσεις για να καταστήσουμε την επανένωση μια πραγματική οικονομική επιτυχία».

Όπως ανέφερε, σήμερα θα συναντηθεί με αξιωματούχους άλλων οργανισμών προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση για την πραγματοποίηση επενδύσεων μετά την επανένωση, εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν σε λύση.

ΥΠΟΙΚ: Σημαντικές οι επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τόνισε τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει στην Κύπρο, σε τομείς όπως οι μαρίνες, τα ξενοδοχεία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ιατρικές εγκαταστάσεις, τα φαρμακευτικά προϊόντα και το καζίνο.

Πρόσθεσε ότι ο δημόσιος τομέας έχει επίσης πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις, αξιοποιώντας το οικονομικό περιθώριο που επιτεύχθηκε, ειδικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα σε μια προσπάθεια επέκτασης και διαφοροποίησης της οικονομίας.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μόνο στις υποδομές που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπερβαίνουν το 12% του ΑΕΠ”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην Κύπρο ανοίγει το δρόμο για νέες επιχειρήσεις και νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ευγνώμων για την αποφασιστική παρουσία και την ισχυρή υποστήριξη της EBRD κατά τα τελευταία χρόνια.

«Η κυβέρνησή μας παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση των προσπαθειών για ένα φιλικότερο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις επιχειρήσεις. Δεν εφησυχάζουμε και συνειδητοποιούμε πλήρως ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα της κρίσης δεν έχουν ακόμα επιλυθεί πλήρως, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της ανεργίας.

Τόνισε επίσης ότι η διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων είναι επιτακτική και ότι ένας τομέας που η Κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντικό είναι η δικαστική εξουσία, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές προσπάθειες μεταρρύθμισης. Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος είναι επίσης αποφασισμένη να εργαστεί για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία και ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή ευκαιριών και προοπτικών, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

«Στην περιοχή αυτή η Κύπρος είναι μια σταθερή και ασφαλής δικαιοδοσία για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις», είπε.

CEO RCB: Σημαντικά τα οικονομικά επιτεύγματα της Κύπρου

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της RCB Bank Ltd Kirill Zimarin επαίνεσε τα οικονομικά επιτεύγματα της Κύπρου και την επιστροφή στην ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η Ετήσια Συνέλευση και το Επιχειρηματικό Φόρουμ της EBRD στο νησί αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς μια επιτυχημένη και ανθεκτική οικονομία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της RCB Bank, η οποία ήταν ο κύριος χορηγός της φιλοξενούσας χώρας, σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις αυτές παρέχουν μια μεγάλη ευκαιρία σε όλους να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο η κυβέρνηση της Κύπρου όσο και η EBRD για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση.

«Ως κυκλάμινο – σήμα κατατεθέν του νησιού – που επελέγη και ως λογότυπο της εκδήλωσης, η κυπριακή οικονομία επέζησε κατά τη διάρκεια ενός καυτού καλοκαιριού και άρχισε να ανθίζει φέρνοντας χρώμα και έμπνευση», δήλωσε ο κ. Zimarin.

Ανέφερε επίσης ότι το σημαντικότερο μάθημα που αντλήθηκε μετά την οικονομική κρίση του 2013, ήταν ότι η σωστή διακυβέρνηση και μερικές φορές μη δημοφιλείς, κυβερνητικές αποφάσεις αποτελούν τη βάση για την επιτυχία. Επισημαίνοντας ότι οι πιο δύσκολες στιγμές είναι πλέον στο παρελθόν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της RCB αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την «υποστήριξη της ανάπτυξης και της διαρθρωτικής βελτίωσης της οικονομίας».

«Η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται. Αυτή η εξέλιξη, όπως θα δείτε, δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική. Αντικατοπτρίζει και τα έξι χαρακτηριστικά που ορίζει η EBRD για τη σύγχρονη οικονομία: ανταγωνιστική, με καλή διακυβέρνηση, πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτική και ολοκληρωμένη. Η Κύπρος σημείωσε πραγματική πρόοδο στην υποστήριξη της καινοτομίας, της πράσινης ενέργειας και της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος», ανέφερε.