Αράπογλου, Gastrade: Το Φυσικό Αέριο του Τουρκμενιστάν Πιθανή Πηγή Τροφοδοσίας για το Νότιο Διάδρομο

Αράπογλου, Gastrade: Το Φυσικό Αέριο του Τουρκμενιστάν Πιθανή Πηγή Τροφοδοσίας για το Νότιο Διάδρομο
energia.gr
Τετ, 5 Ιουλίου 2017 - 09:27
Ο Νότιος Διάδρομος θα μπορούσε να ενισχυθεί με ποσότητες φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε μιλώντας στο διήμερο (4-5 Ιουλίου) workshop του ΙΕΝΕ με τίτλο «Energy Security in SE Europe and the Role of LNG», ο Πρόεδρος του ΔΣ της Gastrade, κ. Γιάννης Αράπογλου

Ο Νότιος Διάδρομος θα μπορούσε να ενισχυθεί με ποσότητες φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε μιλώντας στο διήμερο (4-5 Ιουλίου) workshop του ΙΕΝΕ με τίτλο «Energy Security in SE Europe and the Role of LNG», ο Πρόεδρος του ΔΣ της Gastrade, κ. Γιάννης Αράπογλου.

Ο κ . Αράπογλου ανέπτυξε διά μακρών τα χαρακτηριστικά της μονάδας προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναπτύσσει η Gastrade στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, περιγράφοντας, παράλληλα, την θετική επίδραση που θα έχει αυτή η νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια.

Καθώς το έργο συνδυάζεται με τον σχεδιαζόμενο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) αλλά και με τον αγωγό TAP, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Gastrade σημείωσε τόσο το ρόλο της Κασπίας σχετικά με την προέλευση του αερίου που θα τροφοδοτήσει το Νότιο Διάδρομο, όσο και την διερεύνησης της πιθανότητας τροφοδοσίας από τα αποθέματα του Τουρκμενιστάν.

Παρατήρησε, εξάλλου, ότι η επέκταση της Ρεβυούσας θα βοηθήσει πολύ στην παροχή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι, αν και το πρότζεκτ του «Νοτίου Διαδρόμου» αποτελεί μία έμπνευση της ΕΕ, εντούτοις συνολικά η στρατηγική της «Ενεργειακής Ένωσης» ( Energy Union), που στοχεύει στην ενεργειακή χειραφέτηση της Ευρώπης από εξωτερικές ενεργειακές εξαρτήσεις, δεν είναι τόσο επιτυχημένη όσο θα μπορούσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε διάφορα πρότζεκτ μεταφοράς φυσικού αερίου που έχουν εξεταστεί κατά καιρούς γι πιθανή μελλοντική πηγή του Νοτίου Διαδρόμου, όπως αυτό της μεταφοράς αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου προς την Τουρκία, ενώ έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στις κρίσεις που είχαν προκληθεί στο παρελθόν με επίκεντρο τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανία προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, μιλώντας σε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης στην ίδια συνεδρία, ο κ. Χαράλαμπος Έλληνας, πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων της Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), διεθνής εμπειρογνώμονας και σύμβουλος εταιρειών για θέματα υδρογονανθράκων, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το σχεδιαζόμενο πρότζεκτ του EastMed είναι μεν τεχνικά εφικτό, αλλά εμπορικά δύσκολο να πετύχει.