Η Κύπρος έχει καλές προοπτικές να ανακαλύψει περισσότερο φυσικό αέριο, τόνισε μιλώντας χθες, δεύτερη ημέρα του διεθνούς workshop του ΙΕΝΕ για το ρόλο του LNG στην ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Χαράλαμπος Έλληνας, πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων της Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), διεθνής εμπειρογνώμονας και σύμβουλος εταιρειών για θέματα υδρογονανθράκων

Η Κύπρος έχει καλές προοπτικές να ανακαλύψει περισσότερο φυσικό αέριο, τόνισε μιλώντας χθες, δεύτερη ημέρα του διεθνούς workshop του ΙΕΝΕ για το ρόλο του LNG στην ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Χαράλαμπος Έλληνας, πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων της Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), διεθνής εμπειρογνώμονας και σύμβουλος εταιρειών για θέματα υδρογονανθράκων.

 

Μάλιστα, ο κ. Έλληνας υπογράμμισε ότι οι προοπτικές για την Κύπρο είναι σημαντικές, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση ενώ σχεδιάζονται 12 ερευνητικά «πηγάδια» για το «οικόπεδο» 11 τον Ιούλιο, ενώ για το 10 μέσα η έναρξη των ερευνών τοποθετείται χρονικά στο δεύτερο μισό του 2017, και για τα «οικόπεδα» 2,3,9 η έναρξη της γεώτρησης υπολογίζεται για τον Ιανουάριο του 2018. Επιπλέον, σημείωσε ότι το FLNG μπορεί να είναι “game changer” για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως τόνισε, παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων της Κύπρου, για να καταστρώσουμε μια σωστή στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να σκεφτούμε πρώτα τα παγκόσμια δεδομένα τα οποία χαρακτηρίζονται κυρίως απο τις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου, τις παγκόσμιες στρατηγικές για low carbon energy και decarbonization καθώς και η εκλογή Trump που φέρνει νέα δεδομένα αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα LNG στην αγορά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μέχρι το 2050 θα υπάρξει τεράστια αφθονία πετρελαίου και αερίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Έλληνας, σύμφωνα με υπολογισμούς, τα διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου μέχρι τώρα υπολογίζονται σε 2,6 τρισεκ. βαρέλια, ενώ μέχρι το 2050 θα καταναλωθούν μόνο 1,25 τρισεκ. βαρέλια. Το ίδιο ισχύει με το αέριο, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα υπολογίζονται σε 781 τρισεκ. κυβ. μέτρα ( tcm), ενώ θα καταναλωθούν μέχρι το 2050 μόνο 155 tcm.

H είσοδος της Αμερικής ως καθαρού προμηθευτή LNG θα αλλάξει τα δεδομένα παγκοσμίως, εκτιμά ο πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ - κι εκεί, επισήμανε, έχει στραφεί σε μεγάλο βαθμό η πολιτική των ΗΠΑ και του Τραμπ.