ΙΕΑ: Ξεπερνά το Πετρέλαιο και τον Άνθρακα η Παγκόσμια Ζήτηση Αερίου την Επόμενη Πενταετία

ΙΕΑ: Ξεπερνά το Πετρέλαιο και τον Άνθρακα η Παγκόσμια Ζήτηση Αερίου την Επόμενη Πενταετία
energia.gr
Παρ, 14 Ιουλίου 2017 - 07:59
Η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο θα ξεπεράσει την επόμενη πενταετία την ζήτηση του πετρελαίου και του άνθρακα χάρη στις χαμηλές τιμές, τη μεγάλη προσφορά και το ρόλο του καυσίμου στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των λοιπών εκπομπών, αναφέρει ο ΙΕΑ στην έκθεση " Gas 2017" που δημοσίευσε την Πέμπτη

Η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο θα ξεπεράσει την επόμενη πενταετία την ζήτηση του πετρελαίου και του άνθρακα χάρη στις χαμηλές τιμές, τη μεγάλη προσφορά και το ρόλο του καυσίμου στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των λοιπών εκπομπών, αναφέρει ο ΙΕΑ στην έκθεση " Gas 2017" που δημοσίευσε την Πέμπτη.

Ειδικότερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ετήσια αύξηση στην ζήτηση αερίου σε όλο τον κόσμο της τάξης του 1,6%, με αποτέλεσμα το 2022 η κατανάλωση να φτάσει τα 4 τρισεκ. κυβ. μέτρα ( tcm). Ας σημειωθεί ότι πέρυσι η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου άγγιξε τα 3,6 tcm, όπως αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η προβλεπόμενη αύξηση στη ζήτηση αερίου θα προέλθει από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με επικεφαλής την Κίνα.

Εξάλλου, η έκθεση θεωρεί ότι η διαθεσιμότητα άφθονων ποσοτήτων αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές "βοηθά στην επέκταση των ευκαιριών για το φυσικό αέριο στην Ασία, όπου η Κίνα να κατέχει το 40% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης".

Η ζήτηση αερίου στην Κίνα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 8,7% ετησίως με αποτέλεσμα η κατανάλωση να φτάσει, το 2022, τα 340 bcm, χάρη και στην πολιτική ώθηση για βελτίωση της ποιότητας του αέρα, σημειώνει η έκθεση " Gas 2017" του ΙΕΑ. Το 2022 προβλέπεται, επίσης, οι εισαγωγές της Κίνας σε αέριο να φτάσουν τα 140 bcm, από τα 70 bcm το 2016.

Η Ινδία ακολουθεί, όσον αφορά την αύξηση της ζήτησης στην Ασία, με περίπου 80 bcm το 2022 από 55 bcm το 2016.

"Η Μέση Ανατολή θα σημειώσει σχετικά ισχυρή αύξηση στην κατανάλωση, κατά 2,4% ετησίως, στα 540 bcm περίπου, η οποία αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από την αύξηση στην εγχώρια παραγωγή", εκτιμά ο Οργανισμός.

Στην Αφρική η κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί με ακόμη πιο ταχείς ρυθμούς, 3,1% ετησίως, για να ξεπεράσει τα 150 bcm το 2022, ενώ η στη Λατινική Αμερική η ετήσια αύξηση της ζήτησης θα είναι κατά μέσο όρο 1,3%.

Η προοπτική για την κατανάλωση στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία παραμένει στάσιμη.

Ως το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ, η βιομηχανία θα έχει αναδειχθεί "ως η βασική ατμομηχανή της αύξησης στη ζήτηση, καθώς σε αυτή θα αναλογεί το μισό της προβλεπόμενης μεγέθυνσης στην παγκόσμια ζήτηση αερίου".

Η χρήση του φυσικού αερίου στις μεταφορές θα φτάσει το 2022 τα 140 bcm, ενώ η ζήτηση στην ηλεκτροπαραγωγή, που αποτελεί το βασικό τομέα κατανάλωσης αερίου, θα σημειώσει βραδύτερη αύξηση, με ετήσιο ρυθμό λιγότερο του 1%.

Ο ΙΕΑ, παράλληλα, προβλέπει ότι το φυσικό αέριο θα αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από τον άνθρακα, "σε πολλές αναδυόμενες αγορές που εξαρτώνται από το εισαγόμενο αέριο, και ιδιαίτερα σε αυτές όπου δεν υπάρχει τιμολόγηση του άνθρακα ή αυστηρή νομοθεσία σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση".

Η έκθεση προβλέπει, επίσης, ότι η χρήση του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα σε όλο τον κόσμο όσον αφορά το αέριο, θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η παραγωγή στις ΗΠΑ θα συνεχίσει, επιπλέον, να αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μάλιστα, το Gas 2017 προβλέπει ότι σχεδόν το 40% της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής αερίου ως το 2022 θα προέλθει από τις ΗΠΑ.

Ως το 2022, οι ΗΠΑ θα παράγουν περίπου 890 bcm, ή 22% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.

Πάνω από τη μισή αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ θα μετατραπεί σε LNG για εξαγωγικούς σκοπούς, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ.

"Ως το τέλος της περιόδου πρόβλεψης, οι ΗΠΑ θα τείνουν να ανταγωνιστούν την Αυστραλία και το Κατάρ για τα πρωτεία στις παγκόσμιες εξαγωγές LNG", αναφέρει το Gas 2017.

Με τη ζήτηση να αυξάνεται στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής και της βιομηχανίας, η Μέση Ανατολή αναμένεται να προσθέσει περί τα 70 bcm στην παγκόσμια παραγωγή, καθώς η παραγωγή της θα φτάσει τα 650 bcm ως το 2022. Το μισό της προβλεπόμενης αύξησης θα προέλθει, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, από Ιράν, με την παραγωγή του να φτάνει τα 223 bcm το 2022.

Από την άλλη, η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός αερίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, θα δει την παραγωγή της να αυξάνεται κατά μόλις 1,5% ετησίως κατά μέσο όρο την επόμενη πενταετία.

Η χαμηλότερη ζήτηση στην εγχώρια αγορά και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές θα μειώσουν την ρωσική παραγωγή αερίου, εκτιμά ο Οργανισμός.

Οι ευκαιρίες για αύξηση, θα προέλθουν για τη Ρωσία πρωτίστως από το εξαγόμενο LNG και από την προγραμματισμένη, στο τέλος της περιόδου πρόβλεψης, έναρξη λειτουργίας των εξαγωγών μέσω του αγωγού προς την Κίνα. Η εγχώρια κινεζική παραγωγή, τέλος, εκτιμάται, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ, να αυξηθεί κατά περίπου 65 bcm, φτάνοντας συνολικά τα 200 bcm το 2022, χάρη σε ένα ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του 6.6%.