Σε ακύρωση της άσκησης που επρόκειτο να πραγματοποιήσει νότια της Καρπάθου προχώρησε το βρετανικό βασιλικό ναυτικό, σε μια προφανή κίνηση απεμπλοκής από την κρίση που προκλήθηκε έπειτα από τη NAVTEX που εξεδόθη από τις τουρκικές αρχές (764/17) και προκάλεσε την ελληνική αντίδραση.
Οι αρμόδιες στρατιωτικές αρχές ενημερώθηκαν επισήμως επί τούτου από τους Βρετανούς, ενώ ανάλογες επαφές έγιναν και σε διπλωματικό επίπεδο. Επρόκειτο για τη δεύτερη σχετική NAVTEX (είχε προηγηθεί προ δύο εβδομάδων μία που αφορούσε αμερικανική ναυτική δράση στην κυπριακή ΑΟΖ) που εκδόθηκε από την Τουρκία, με την οποία προαναγγέλθηκαν ασκήσεις πολεμικών πλοίων τρίτων χωρών σε περιοχές που βρίσκονται εντός ελληνικής ή κυπριακής αρμοδιότητας. Στην πρώτη περίπτωση υπήρχε η επίσημη διάψευση των ΗΠΑ ότι ζητήθηκε από τις τουρκικές αρχές η έκδοση NAVTEX μέσω της πρέσβεως Καθλίν Αν Ντόχερτι προς την κυπριακή κυβέρνηση, ενώ στη δεύτερη, οι Βρετανοί απλώς ακύρωσαν την άσκηση ώστε να μη βρεθούν στο επίκεντρο μιας ελληνοτουρκικής διαφοράς.
Παράλληλα, η τουρκική ναυτική κινητικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζεται. Χθες, εξεδόθη από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας NAVTEX (781/17) με την οποία δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή που αγγίζει την κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά της Κύπρου, για πραγματοποίηση άσκησης πυρών στις 17 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι εντός των οικοπέδων 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ παραμένει το «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά.
Εκπαιδευτικός πλους
Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας σταδιακής επιστροφής στο, προ κρίσεως, εύρος των εκπαιδεύσεων έξω από το Αιγαίο εντάσσονται οι πρόσφατες αποστολές πλοίων και δοκίμων στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο πρώτος εκπαιδευτικός πλους, από τον Πειραιά στην Αλεξάνδρεια και μετά στη Βαλέτα της Μάλτας, αφορά τη φετινή τάξη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ 2017) που επέβαιναν στο πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς».
Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με την αιγυπτιακή φρεγάτα «Toushka», αλλά και κατά τον πλου στη Βαλέτα. Αναλόγως, η φετινή τάξη της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικών (ΣΜΥΝ 2017) πραγματοποίησε με το αρματαγωγό «Ρόδος» πλου από τον Πειραιά στη Λεμεσό και από εκεί στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας. Το αρματαγωγό συμμετείχε στη διμερή άσκηση έρευνας και διάσωσης Ελλάδας-Κύπρου «Σαλαμίς 05/17», ενώ εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν και στα ανοικτά της Κωνστάντζας.
Σημειώνεται ότι πριν από την οικονομική κρίση, οι εκπαιδευτικοί πλόες των νέων υποψήφιων αξιωματικών και υπαξιωματικών ήταν πολύ μεγαλύτεροι, καθώς έφθαναν ώς τη Βόρεια Θάλασσα ή τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα πολεμικά του Π.Ν. έφθαναν μέχρι τον Ινδικό. Αυτού του είδους η ναυτική διπλωματία κρίνεται πολύ σημαντική από το ΓΕΝ, γι’ αυτό και –παρά τις δυσκολίες– γίνονται προσπάθειες ώστε τον επόμενο χρόνο ο ορίζοντας των αποστολών να γίνει κατά τι ευρύτερος.
(Πηγή: Καθημερινή)