Η δυναμική είσοδος που θέλει να κάνει ο ενεργειακός κολοσσός Shell στο φυσικό αέριο της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, αποτελεί θετικά μήνυμα για την Κύπρο.
Η εταιρεία κοιτάζει προς την κατεύθυνση του Ισραήλ και της Κύπρου για την εξεύρεση ποσοτήτων φυσικού αερίου το οποίο θα μεταφερθεί στα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος, με τα δεδομένα αυτά ενισχύεται από τη μια η προοπτική συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και από την άλλη δίνεται μεγαλύτερη ώθηση για τη σημασία που έχουν τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η νέα εξέλιξη αποτελεί μια σημαντική συνέχεια στην απόφαση της Αιγύπτου (όπως έγραψε η εφημερίδα) για να επιτραπεί σε εταιρείες της χώρας να προβαίνουν σε ιδιωτικές συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου. Κίνηση η οποία επιτρέπει σε εταιρείες όπως η Σιέλ να προχωρήσει σε συμφωνίες για την αγορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Αφροδίτη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Shell αναζητεί λύσεις που θα της επιτρέψουν να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο προς τις αγορές «ένα βήμα που μπορεί να συμβάλει στην μετατροπή της περιοχής της Μεσογείου σ’ ένα σημαντικό ενεργειακό παραγωγικό κόμβο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η Shell βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Λεβιάθαν», να το συνενώσει με την παραγωγή του κυπριακού τεμαχίου «Αφροδίτη», στο οποίο έχει μερίδιο 35%, και να το προωθεί σε σταθμό υγροποίησης στην Αίγυπτο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το όλο θέμα και επικαλείται το Bloomberg. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο πως οι συζητήσεις βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο και ότι «κάποιες από τις ποσότητες φυσικού αερίου από το Αφροδίτη θα μπορούσαν να πουληθούν σε τοπικό επίπεδο».
Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται πως εάν γίνει ένας συνδυασμός της παραγωγής από τα τεμάχια, στα οποία εμπλέκονται μερικοί σημαντικοί επενδυτές, θα δημιουργούσε προοπτική βελτίωσης των οικονομικών των έργων. Υπογραμμίζεται πως οι εταιρείες Noble και Delek αναζητούν διάφορες ευκαιρίες πώλησης του φυσικού αερίου καθώς έχουν ενώπιόν τους και ένα κόστος που αγγίζει τα 3,75 δισ. δολάρια. Γι’ αυτό, όπως σημειώνεται, μια συμφωνία με τη Shell θα ενισχύσει επιπλέον τις δυνατότητες τους, καθώς και την παραγωγή.
Το Bloomberg υπογραμμίζει ακόμα ότι οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου από Κύπρο και Ισραήλ, μαζί με το τεράστιο τεμάχιο «Ζορ» και αποθέματα ανοικτά του Λιβάνου «μπορούν να δημιουργήσουν ένα κέντρο παραγωγής φυσικού αερίου έξω από την πόρτα της Ευρώπης».