Τη συμφωνία εξυγίανσης που είχε συνάψει με την πλειοψηφία των πιστωτών η χαλβαδοποιία Κανδύλας ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βέροιας
Τη συμφωνία εξυγίανσης που είχε συνάψει με την πλειοψηφία των πιστωτών η χαλβαδοποιία Κανδύλας ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βέροιας.

Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων (γλυκά κουταλιού, χαλβάς, ταχίνι Βέροιας, παραδοσιακά ζυμαρικά), οφείλει (30.11.2016) συνολικά 7,2 εκατ. ευρώ, με τις άμεσες υποχρεώσεις (αφότου εξαιρεθεί ο μακροπρόθεσμος δανεισμός) να ανέρχονται σε 503,1 χιλ. ευρώ.

Η τράπεζα Πειραιώς αποτελεί τον βασικό πιστωτή της Κανδύλας, με τις οφειλές -το 99% αυτών μακροπρόθεσμες- προς αυτήν να ανέρχονται σε 6,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης, διαχειρίσιμες εμφανίζονται οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές (390,2 χιλ. ευρώ), προς το Δημόσιο (55 χιλ. ευρώ) και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (11,9 χιλ. ευρώ). με τις τελευταίες (προς Δημόσιο - ασφαλιστικά ταμεία) να είναι ενήμερες.

Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του δανεισμού, ευνοϊκότερα επιτόκια, όπως και ότι εάν τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων ξεπεράσουν τις 500.000 ευρώ, το ήμισυ του υπερβάλλοντος ποσού θα κατατίθεται σε πρόωρη αποπληρωμή του κεφαλαίου.

Στους μεγαλύτερους πελάτες εσωτερικού της Κανδύλας ανήκουν οι εταιρείες Agrifeda (26,3% του τζίρου του 2016), Πίττας Αλέξανδρος και Κοσμίδης Μ.& ΣΙΑ. Αντίστοιχα, στους μεγαλύτερους επιβάτες του εξωτερικού ανήκουν η αλυσίδα σουπερμάρκετ Auchan Romania που αντιπροσωπεύει το 3,8% του κύκλου εργασιών του 2016. Στην λίστα των μεγαλύτερων προμηθευτών της χαλβαδοποιίας συγκαταλέγονται οι εταιρείες Agrifreda, Olympic Foods, Κανδύλας Στ. Γεώργιος, Amylum Bulgaria και Πιττάς Αλέξανδρος.

Η εταιρεία απασχολεί περίπου προσωπικό 40 άτομων.

Το οικονομικό αδιέξοδο


Η έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας των περιορισμένων κεφαλαίων κίνησης, η αδυναμία καταβολής των χρεολυσίων μακροπρόθεσμων δανείων (από τα οποία ένα καλύπτεται με εγγύηση του Δημοσίου), αλλά και η αδυναμία παραλαβής πρώτων υλών από τα τελωνεία λόγω καθυστερημένης τραπεζικής χρηματοδότησης οδήγησαν σε ακυρώσεις παραγγελιών από προμηθευτές του εξωτερικού.

Ταυτόχρονα, η Κανδύλας δεν ήταν σε θέση να αποθεματοποιήσει έγκαιρα το βασικό της προϊόν, τον χαλβά από ταχίνι με στόχο την επέκταση εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και την κάλυψη της εποχικής αυξημένης ζήτησης.

Επίσης, η οικονομική κατάστασή της επιδεινώθηκε λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της Πίττας Αλέξανδρος-Μέλι Αττικής, την οποία προμηθεύει με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε ποσοστό 19% επί του συνολικού τζίρου της, όπως επισημαίνεται στη συμφωνία εξυγίανσης.

Ένα ακόμη πλήγμα στα μεγέθη της Κανδύλας προήλθε από την επένδυση ύψους 4,8 εκατ. ευρώ, η οποία απορρόφησε μεγάλο μέρος των διαθεσίμων, καθώς εντάχθηκε μόνο τμήμα αυτής (3,1 εκατ. ευρώ) με συνέπεια να μην αξιοποιηθεί επιχορήγηση της τάξης των 765 χιλ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία μπήκε σε ένα φαύλο κύκλο, καθώς έπρεπε να πληρώνει τοις μετρητοίς τους προμηθευτές της, γεγονός που οδήγησε στην μείωση των ποσοτήτων και κατ’ επέκταση στην μείωση της δραστηριότητάς της.

Η Κανδύλας εμφάνισε το 2012 ζημιές της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2016 οι εκτιμώμενες ζημιές τοποθετούνται σε 248,1 χιλιάδες ευρώ.

Από το 1927

Προπομπός της Κανδύλας υπήρξε ο Ιωάννης Κανδύλας, παππούς του Στέλιου, σημερινού προέδρου και βασικού μετόχου της εταιρείας, ο οποίος μετά την Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927. Εκεί δημιούργησε εργαστήριο παραγωγής και εμπορίας καραμέλας, βάφλας, χαλβά και άλλων ζαχαρωδών προϊόντων.

Το 1940 και εξαιτίας της καταστροφής του εργαστηρίου της Θεσσαλονίκης, ο Ιωάννης Κανδύλας μετοίκησε στη Βέροια, όπου ίδρυσε με τον αδερφό του νέα οικογενειακή επιχείρηση με την ίδια δραστηριότητα. Η εταιρεία εκείνη θεωρήθηκε πρωτοπόρος, καθώς λειτουργούσε ταχινόμυλο, αξιοποιώντας κινητική ενέργεια προερχόμενη από νερόμυλο.

Το 1968 τον Ιωάννη Κανδύλα διαδέχθηκε ο γιός του Νίκος, πατέρας του Στέλιου Κανδύλα. Ο Νίκος Κανδύλας επέκτεινε τη δραστηριοποίηση της εταιρείας εκτός των ορίων του νομού Ημαθίας και το 1981 η Κανδύλας μετατράπηκε σε βιοτεχνία, αποκτώντας νέες εγκαταστάσεις 400 τ.μ. στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας.

Το 2007 έλαβε τη σημερινή νομική μορφή και εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο με σκοπό την υλοποίηση επένδυσης, προϋπολογισμού 4,8 εκατ. ευρώ, για την ανέγερση νέου βιομηχανοστασίου και την προμήθεια εξοπλισμού.

(Πηγή: capital.gr)