Πρόοδο σημειώνουν οι εργασίες του αγωγού φυσικού αερίου TAP στον ελλαδικό χώρο ο οποίος διέρχεται κατά μήκος της Ροδόπης ενώ στην περιοχή νότια των Σαπών ο αγωγός δεν έχει απλώς εγκατασταθεί αλλά έχει «καλυφθεί» κιόλας

Πρόοδο σημειώνουν οι εργασίες του αγωγού φυσικού αερίου TAP στον ελλαδικό χώρο ο οποίος διέρχεται κατά μήκος της Ροδόπης ενώ στην περιοχή νότια των Σαπών ο αγωγός δεν έχει απλώς εγκατασταθεί αλλά έχει «καλυφθεί» κιόλας.

Ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP) θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία όπου θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP).

Από εκεί το χερσαίο τμήμα του TAP θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα –πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού– και κατευθυνόμενο από τα ανατολικά προς τα δυτικά μέσω της Αλβανίας θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει κοντά στην αλβανική πόλη Fier και θα διασχίσει την Αδριατική για να συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νότια Ιταλία.

Η διαδρομή του TAP θα έχει μήκος 878 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 215 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 8 χλμ.). Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα περάσει ο TAP θα είναι τα 1.800 μέτρα στα αλβανικά όρη, ενώ το βαθύτερο σημείο που θα υποδεχθεί το υποθαλάσσιο τμήμα θα είναι τα 820 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ειδικότερα, το τμήμα του αγωγού που θα διασχίσει την Ελλάδα θα έχει μήκος περίπου 550 χλμ. Θα ξεκινάει από τους Κήπους κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα επεκτείνεται μέχρι τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, νοτιοδυτικά της Ιεροπηγής.

Το έργο του TAP στην Ελλάδα προβλέπει, εκτός από την τοποθέτηση του του αγωγού και την κατασκευή σταθμού συμπίεσης στους Κήπους με μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κ. μ. και ενός δεύτερου σταθμού κοντά στις Σέρρες σε περίπτωση μελλοντικής αναβάθμισης της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού σε 20 δισ. κ. μ.

Ο αγωγός επηρεάζει 100 κοινότητες, 30 δήμους και τρεις περιφέρειες ενώ ο TAP συνεργάζεται με 150 ελληνικές επιχειρήσεις. Οι βάνες φυσικού αερίου αναμένεται να ανοίξουν την 1/1 2020 και το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Νότιας Ευρώπης ενώ η Ελλάδα καθίσταται σημαντικός ενεργειακός κόμβος.

(από www.insider.gr)