Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) αποτελεί συστατικό ινστιτούτο του ∆ιακρατικού Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM), το οποίο ιδρύθηκε το 1962 με κύριους τομείς ενδιαφέροντος την αγροτική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο της δράσης του, το ΜΑΙΧ τα τελευταία χρόνια συμμετέχει, σε συνεργασία με διεθνή ιδρύματα, στην υλοποίηση διαφόρων έργων σε θέματα νέων ενεργειακών τεχνολογιών

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) αποτελεί συστατικό ινστιτούτο του ∆ιακρατικού Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM), το οποίο ιδρύθηκε το 1962 με κύριους τομείς ενδιαφέροντος την αγροτική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο της δράσης του, το ΜΑΙΧ τα τελευταία χρόνια συμμετέχει, σε συνεργασία με διεθνή ιδρύματα, στην υλοποίηση διαφόρων έργων σε θέματα νέων ενεργειακών τεχνολογιών και συγκεκριμένα:

 

Χρήση επεξεργασμένων αστικών λυμάτων για άρδευση ενεργειακών φυτειών και χρήση της παραγόμενης βιομάζας για παραγωγή ενέργειας

Το έργο αυτό υλοποιήθηκε τη περίοδο 1988-1999 με επικεφαλής το ΜΑΙΧ χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος ALTENER, αλλά και από Ελληνικούς πόρους. Κατά τη περίοδο υλοποίησης του έργου το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν επέτρεπε την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων για άρδευση. Η υλοποίηση του συνέβαλε στη προώθηση των Ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλά και για τη προώθηση της κυκλικής οικονομίας (circular economy). Κατά την υλοποίηση του έργου δημιουργήθηκε μία μικρή πιλοτική δασική φυτεία στο ΜΑΙΧ, αποτελούμενη από λεύκες και ευκαλύπτους, αρδευόμενης από την εκροή της τότε λειτουργούσας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του ΜΑΙΧ.

 

Χρήση του χαρουπιού για τη παραγωγή καυσίμων οχημάτων

Το έργο αυτό υλοποιήθηκε τη περίοδο 2000-2002 με επικεφαλής το ΜΑΙΧ χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., μέσω του προγράμματος ALTENER, και από Ελληνικούς πόρους. Στόχος του έργου αυτού ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης της σακχαρούχας ψίχας του χαρουπιού, μέσω διεργασιών ζύμωσης, για τη παραγωγή οινοπνεύματος κατάλληλου για την υποκατάσταση της βενζίνης σαν καυσίμου σε βενζινοκίνητα οχήματα.

 

Εφαρμογή νέων τεχνολογικών συστημάτων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας σε κτίρια

Το έργο αυτό υλοποιήθηκε τη περίοδο 2012-2015 μέσω του προγράμματος ENPI CBC MED με τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και τη χώρα μας. Κατά την υλοποίηση του εγκαταστάθηκαν στους χώρους του ΜΑΙΧ τρία μικρά ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά (Φ/Β) συστήματα τα οποία επιτρέπουν τη διέλευση μέρους της ηλιακής ενέργειας. Τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν άμορφα, μόνο-κρυσταλλικά και πολύ-κρυσταλλικά πλαίσια και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια καλύπτει μέρος των ετήσιων αναγκών του ΜΑΙΧ. Τα καινοτομικά αυτά Φ/Β πλαίσια ήταν τα πρώτα που εγκαταστάθηκαν στη Κρήτη.

 

Κτήρια μηδενικών εκπομπών CO2 λόγω της χρήσης ενέργειας

Το έργο αυτό υλοποιείται σήμερα μέσω του προγράμματος INTERREG EUROPE με τη συμμετοχή πολλών Ευρωπαϊκών οργανισμών και με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και την Ελλάδα. Στοχεύει στην ανάπτυξη πολιτικών για τη προώθηση των κτιρίων που έχουν μηδενικές εκπομπές CO2 λόγω της χρήσης ενέργειας σε αυτά. Η δημιουργία τέτοιων κτιρίων μπορεί να επιτευχθεί με την υποκατάσταση και αντιστάθμιση των χρησιμοποιούμενων σήμερα ορυκτών καυσίμων με Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι απαιτούμενες τεχνολογίες γι αυτό είναι ώριμες και οικονομικά ελκυστικές.

 

Συστηματοποίηση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και Ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με αναφορά στο τομέα της αιολικής ενέργειας

Το έργο αυτό υλοποιείται σήμερα μέσω του προγράμματος ERASMUS+ με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. και τη συμμετοχή διαφόρων οργανισμών από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Στοχεύει στη βελτίωση της συνεργασίας ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η συμμετοχή στην υλοποίηση των έργων αυτών έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη κατάλληλης τεχνογνωσίας στο ΜΑΙΧ και στους εργαζομένους του. Αυτό αναμένεται να βοηθήσει τη συμμετοχή του ιδρύματος στο μέλλον σε διεθνείς ομάδες για την υλοποίηση νέων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Παράλληλα έχει διερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής νέων καινοτομικών τεχνολογιών στη Κρήτη στο τομέα της ενέργειας, ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερο δυναμισμό και έχει δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες περαιτέρω μελλοντικής ανάπτυξης.

 

(Πηγή: haniotika-nea.gr)