Στο απροχώρητο έχει περιέλθει ταμειακά η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η διοίκηση της οποίας όμως αρνήθηκε προ ολίγων εβδομάδων να αποδεχθεί την προσφορά των 51 εκατ. ευρώ για τις δύο θυγατρικές της στη Σερβία. Με το ταμειακό αδιέξοδο δεδομένο και μέρος των υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους εργαζομένους ανεξόφλητο, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Μιχάλης Κεφαλόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

Στο απροχώρητο έχει περιέλθει ταμειακά η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η διοίκηση της οποίας όμως αρνήθηκε προ ολίγων εβδομάδων να αποδεχθεί την προσφορά των 51 εκατ. ευρώ για τις δύο θυγατρικές της στη Σερβία.

Έκτοτε η προσφορά, ύστερα και από συζητήσεις του επενδυτή με την κυβέρνηση και την πιστώτρια Πειραιώς, βελτιώθηκε στα 60 εκατομμύρια ευρώ, αλλά παρ’ όλα αυτά απόφαση ακόμα δεν έχει ληφθεί. Με το ταμειακό αδιέξοδο δεδομένο και μέρος των υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους εργαζομένους ανεξόφλητο, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Μιχάλης Κεφαλόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή. Κύκλοι σε γνώση των όσων λαμβάνουν χώρα σημειώνουν πως επιχειρείται να δοθεί λύση στο αδιέξοδο ακόμα και πριν από τη ΔΕΘ, ώστε να αποφευχθούν διαμαρτυρίες παραγωγών και εργαζομένων που θα μπορούσαν να σκιάσουν το θετικό κλίμα που επιδιώκει να διαμορφώσει η κυβέρνηση εκεί. Αν και η προσφορά του επενδυτή, του Σέρβου επιχειρηματία Μίλο Κόστιτς, λέγεται πως έχει ισχύ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο ίδιος φέρεται να είναι απηυδισμένος από τα συνεχή εμπόδια στην εξαγορά των δυο ζαχαρουργείων της Σερβίας.

Υπενθυμίζεται πως το έσοδα από αυτή τη συναλλαγή θα πήγαιναν έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΒΖ στην Πειραιώς, η οποία στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί θα διέγραφε ισόποσες υποχρεώσεις. Ήτοι, εκ των περίπου 150 εκατ. που οφείλει, θα έμενε με υπόλοιπο υποχρεώσεων της τάξης των 30 έως 50 εκατ. (με βάση και την βελτιωμένη πρόταση των 60 εκατ.) και θα γυρνούσαν έτι τα ίδια κεφάλαια της ΕΒΖ από αρνητικά σε θετικά. Αυτό θα επέτρεπε ίσως στην Πειραιώς να χορηγήσει πρόσθετη βραχυχρόνια χρηματοδότηση –όπως ζητεί επιμόνως η διοίκηση της ΕΒΖ εδώ και πολλές εβδομάδες– ώστε να πληρωθούν οι απαιτήσεις εργαζομένων και να αρχίσουν οι προμήθειες πρώτης ύλης από τους παραγωγούς ώστε να επαναλειτουργήσει η εταιρεία παραγωγικά. Όμως το θέμα έχει «τραβήξει» και η τακτική γενική συνέλευση της 29ης Αυγούστου δεν έλαβε απόφαση για τις πωλήσεις στη Σερβία (είχε προηγηθεί η άρνηση του διοικητικού συμβουλίου να επικυρώσει τον σχετικό διαγωνισμό στον Κόστιτς), αλλά παρέπεμψε το ζήτημα σε έκτακτη γενική συνέλευση, η ημερομηνία της οποίας δύσκολα θα προσδιοριστεί πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

 

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)